Передплата 2024 ВЗ

Що насправді стоїть за сенсаційною відставкою Євгена Гірника?

Написавши заяву про складання повноважень, т. в. о. голови Львівської облради зіграв на руку «слугам», чи зробив їм «ведмежу послугу»?

Євген Гірник. Фото ЛОР
Євген Гірник. Фото ЛОР

Після сенсаційної відставки Ірини Гримак з посади голови Львівської облради (6 квітня), її перший заступник Євген Гірник недовго керував радою
в іпостасі «т. в. о.». Сьогодні, 30 червня, він заявив, що складає повноваження… Ця новина стала несподіванкою і політичною топновиною дня.

Відповідний допис Гірник виставив у себе на ФБ: «Сьогодні подав заяву на складення повноважень першого заступника голови Львівської обласної ради. На жаль, проблеми зі здоров’ям та необхідність тривалої реабілітації не дозволяють мені повноцінно виконувати свої обов’язки… Вдячний колегам за спільну роботу та землякам за підтримку. Знаю, що разом ми продовжимо розвивати нашу Львівщину!»

Політичний демарш Гірника одразу прокоментував його партійний шеф — нардеп, голова Львівської територіальної організації ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк. В інтерв'ю «Варіантам» він сказав дослівно таке: «Гірник подав у відставку через проблеми з родиною та здоров’ям, а також можливу добровільну мобілізацію в ЗСУ. Шкода, що так сталось, але кожна людина ставить для себе пріоритети. І у нього така пішла смуга. Проблеми у родині, потім проблеми зі здоров’ям. Через це він особисто й ухвалив це рішення. Я, звичайно, змушений був його підтримати. Він складає повноваження наразі першого заступника голови Львівської обласної ради. Буде лікуватися, а після цього — побачимо. Знаючи його патріотичність, він може добровільно мобілізуватися до лав ЗСУ, де зможе себе проявити на фронті не гірше, ніж в обласній раді. Після відставки Гірник втрачає право на відстрочку від мобілізації. Звісно, що у нього були і політичні перспективи, але здоров’я варто ставити на перше місце».

Голова львівської «Батьківщини» також додав, що, за словами Гірника, для лікування йому потрібно декілька місяців. А от питання формування нової президії Львівської облради може вирiшитись вже на найближчій сесії 4 липня.

«Вiдставка Гiрника вiдкриває шлях для проведення перемовин щодо формування нової президiї Львівської обласної ради, — сказав Цимбалюк. — Це необхідно, щоб керiвництво облради працювало повноцiнно. Ймовірно, що вже сесiя 4 липня зможе розглянути таке питання. Потрiбно, щоб обласна рада запрацювала. Депутати самi у цьому зацiкавленi… Фракція ВО „Батьківщина“ розраховує мати свого представника у новому складі президії, але все залежить від конфігурації нової більшості в обласній раді… Сьогоднi ми з деякими керiвниками, якi мають фракцiю у Львiвськiй облрадi, обговорювали ситуацію у Верховнiй Радi України. Всi готовi до конструктиву, оскільки розумiють, що обласна рада повинна працювати. Але наперед скажу, що практика двох попередніх мiсяцiв засвідчила, що це складний процес. До цього часу ми не бачимо реальної конфiгурацiї, якою вона може бути в обласнiй радi. Сподiваюсь, що депутати знайдуть можливість домовитися та вiдновити повноцiнну роботу облради. Ми, фракцiя ВО „Батькiвщина“, у цьому зацiкавленi», — підсумував Цимбалюк.

Що це було?

Хіба наївний може повірити у таку «відмазку» як «стан здоров’я і проблеми в родині». У чому же справжня причина «відставки» фактичного керівника ЛОР? Адже тепер де-факто маємо ситуацію, що «слуги» повністю узурпували владу на Львівщині. Власне, вони отримали те, чого добивалися ще з відставкою Ірини Гримак. Тепер настала черга її колишнього першого заступника. У разі, якщо Гірник піде з президії ради, то уся влада у представницькому органі зосередиться в руках другого заступника, представника партії «Слуга народу» Юрія Холода. Фактично, політичний демарш Гірника грає на руку «слугам»…

Наразі ніхто з обласної ради офіційно не прокоментував ситуацію. «ВЗ» зібрав інформацію про справжні причини відставки Гірника з компетентних джерел, які заслуговують на довіру.

Наразі в апараті ЛОР зареєстрована заява Євгена Гірника про складення повноважень першого заступника. В інтернеті почали розганяти інформацію, що Гірник буцімто не тільки складає повноваження першого заступника голови ради, а ще й виходить із партії «Батьківщина» і складає депутатський мандат. Це не відповідає дійсності. Однак деякі депутати ЛОР «повелися» на цю інформацію і почали з’ясовувати, хто наступний у партійному списку після Гірника. Написавши цю заяву, Гірник підвів усіх депутатів облради, крім фракції «Слуга народу». Бо він своїм звільненням зробив те, чого добивалися «Козицький і компанія» — головувати в обласній раді. Депутати в шоці, вони розлючені. Заява Гірника може спонукати їх на сесії 4 липня сконсолідуватися аж до того, що обрати будь-якого голову ЛОР, тільки аби викинути з президії «Слугу народу». Наприклад, може бути така конфігурація президії - голова ЛОР Ростислав Добош («Голос»), перший заступник Назарій Сумало (ВО «Батьківщина»), заступник — Богдан Гагалюк (НРУ), або Юрій Раделицький («За майбутнє»). Тоді плани «слуг» поламаються.

За цією відставкою стоять виключно політичні ігри. На Гірника тиснули з усіх сторін. Кинути заяву про «самозречення» він хотів ще три тижні тому.
Нарешті таки написав, схоже, на емоціях… Але написав якось по-дитячому: мовляв, я вам даю заяву після обіду в п’ятницю, маєте час подумати до вівторка (4 липня, сесійне засідання ЛОР). Або краще до понеділка, коли напередодні сесії в облраді проходитимуть погоджувальні ради. Заяву то він написав, але з посади ще не пішов. Депутати ще мають прийняти (чи не прийняти) цю заяву. Але, судячи з реакції депутатів, які є дуже злі, вони одразу ж приймуть заяву Гірника (якщо, звісно, до того часу він сам не відкличе її). Бо депутати знімали Гримак не для того, щоб радою керував «слуга» Холод. Їх Гірник цілком влаштовував, він був толерантний, хороший, без великого політичного досвіду… «Обезголовлена» обласна рада могла спокійно працювати в такому режимі аж до осені, і це влаштовувало всіх…

Довідка «ВЗ»

Євген Гірник у 2020 році пройшов до Львівської облради від ВО «Батьківщина» та став першим заступником голови Львівської облради Ірини
Гримак. А з квітня цього року, відколи депутати відправили у відставку Ірину Гримак, він, згідно із законодавством, був т.в.о. голови облради.

Схожі новини