Передплата 2024 «Добра кухня»

У Держприкордонслужбі викрили хабарництво та численні несправності у зведеній стіні на «кордоні» з окупованим Кримом

Речник Держприкордонслужби України Олег Слободян заявив, що зведений Росією паркан на адмінкордоні з окупованим Кримом збудований з відверто несправними елементами і не працює належним чином.

Про це Слободян написав у Facebook у відповідь «експертам», що порівнюють вартість системи українських інженерних споруд на кордоні і російських в тимчасово окупованому Криму, пише ТСН.

Російська система

«Не заглиблюючись в технічні деталі варто розуміти: вона складається виключно з загороджувального паркану та системи візуального та дистанційного контролю», — зазначив речник ДПСУ. Так, росіяни звели в тимчасово окупованому Криму 50 км загороджень вартістю біля 2,9 млн. доларів — тобто, середня вартість 1 км робіт з врахуванням коливання курсу долара склала біля 60 тис. дол.

Слободян додав, що саме довжина у 50 км була прописана в технічному завданні. Він відзначив, що спочатку виконати роботи росіяни планували за три місяці, але проект розтягнувся на два роки.

Як повідомляється, разом з цим у листопаді в Сімферополі за хабарництво затримали директора АТ НВК «Дедал» Ігоря Сушка — його підприємство займалося розробкою та встановленням технічних елементів системи.

За словами Слободяна, ФСБ РФ затримала його під час спроби дати хабара у 2,5 мільйона рублів керівництву ПУ ФСБ РФ по РК за підписання приймальних актів на відверто несправні елементи створеної «суперсистеми». «Тобто, система несправна і так як потрібно — не працює», — йдеться у повідомленні.

Українська система

У ДПСУ розповіли, що Україні загалом потрібно звести біля 1360 км системи контрольованої ділянки кордону з РФ, 450 км — із центральною частиною українсько-молдовського кордону, адмінмежа із ТОТ Криму і ще 409 км кордону тимчасово непідконтрольної ділянки в межах Донецької та Луганської областей. Загалом — понад 2250 км.

«На все це проектом передбачено 4,16 млрд гривень. Із них біля 3,3 млрд — на усі роботи і ще понад 900 млн — Держгеокадастру на супутні послуги. Тобто, вартість одного км складає біля 1,5 млн. грн., або біля 52 тис. дол», — розповів Слободян.

Разом з цим, він пояснив, що українська система містить не лише загороджувальний паркан із системою візуального спостереження, але й інженерні споруди (ров, вал, рокадну дорогу), фортифікаційні споруди та елементи бойового та технічного прикриття.

«Сьогодні проект профінансований на 1,3 млрд грн. Тобто, 30% від запланованого. Це — понад 400 км облаштованого кордону. Не 60 за два роки. А 400 за три», — наголосив речник ДПСУ.

Отже, вартість проекту по суті не перевищує ринкової і нижча за російську, тим паче, з урахуванням обсягів відкритих та прихованих робіт.

Схожі новини