Передплата 2024 «Добрий господар»

Автокефалія УПЦ вийшла на фінішну пряму

Вселенський Патріарх заявив, що юрисдикція Москви над УПЦ незаконна.

У стамбульському соборі Святого Георгія завершив роботу синаксис — збори верховних архієреїв Константинопольського Патріархату — до якого була прикута особлива увага українців. З резиденції Вселенського Патріарха наші співвітчизники почули ту благу вість, на яку сподівалися.

У своїй промові глава Константинопольського Патріархату Варфоломій І однозначно дав зрозуміти, що готовий надати автокефалію Українській православній церкві. Обґрунтував це історично, теоретично і канонічно. Перед тим, як озвучити своє рішення, Вселенський Патріарх розповів про багатостраждальний шлях, який пройшла УПЦ. Про ті її труднощі, які Константинопольський патріарх покликаний нині вирішити.

Варфоломій І розповів, що приєднання православної Київської митрополії до Московського патріархату 1686 року у складних історичних умовах відбулося неканонічно, без дозволу Матері-Церкви, якою для Київської митрополії був Константинополь. «Упертість Московського Патріархату стала причиною розколу, від якого досі страждає народ України», — заявив Вселенський Патріарх.

Варфоломій І у своєму виступі загадав грецького єпископа професора Макарія Кристополіса, який вивчав питання українського православ’я і підготував для Вселенського Патріархату офіційну доповідь на 90 сторінок. За словами Варфоломія І, вивчивши всі церковні канони, у Вселенському Патріархаті дійшли висновку, що він сам, без згоди інших церков, має привілей вирішити питання автокефалії. Зокрема, для УПЦ.

Про це Вселенський Патріарх сказав і московському патріарху Кирилу під час їхньої зустрічі, яка тривала дві з половиною години. Кирило примчав до Стамбула разом зі свитою і 15 охоронцями, щоб відрадити Варфоломія від надання автономії УПЦ. Укотре говорив про «розколи всього православ’я» та інші наслідки, до яких начебто може призвести оголошення томосу про автокефалію. На це Вселенський Патріарх парирував: «Це буде не створення нового розколу, а приєднання до Церкви».

Цікаво, що під час зустрічі з Кирилом Вселенський Патріарх не став називати його «Святійшим», а вжив звернення «Блаженство», підкресливши, верховенство Константинопольського Патріарха.

Надалі процедура створення помісної Української православної церкви виглядатиме так. Після відповідного дозволу, що його надасть Вселенський Патріархат, 10−12 жовтня це питання розгляне Синод Вселенського Патріархату. Саме у жовтні Варфоломій І оголосить остаточне рішення. Після цього у Києві повинен зібратися Собор ієрархів УПЦ Київського патріархату, УАПЦ, а також тих представників УПЦ Московського патріархату, які у квітні підписували звернення до Варфоломія про надання автокефалії. Цей Собор оголосить про об’єднання Української православної церкви в одну і обере її Патріарха. До Києва приїде представник Константинопольської церкви і передасть Україні томос про автокефалію. Після цього процес створення Помісної Української Православної Церкви вважатиметься завершеним

Схожі новини