Передплата 2024 ВЗ

«Президентське турне» Андрія Садового

  • 30.08.2018, 18:40
  • 2 105

Міський голова Львова протягом останніх трьох місяців відвідав понад двадцять міст України

Львів буксує у транспортному колапсі, «заростає» незаконними забудовами, його заливає водою під час природних катаклізмів. А що у цей час робить міський голова Андрій Садовий? Останнім часом спостерігаємо безпрецедентну загальноукраїнську активність Андрія Івановича. За останні три місяці він побував у Житомирі, Вроцлаві, Чернівцях, Золочеві, Тернополі, Парижі, Брюсселі, Луцьку, Івано-Франківську, Ужгороді, Харкові, Краматорську, Слов’янську, Запоріжжі, Авдіївці, Маріуполі, Нікополі, Дніпрі, Одесі, Миколаєві (обласному), Херсоні…

Прес-служба ЛМР регу­лярно повідомляє, що мер у цих поїздках зустрічаєть­ся із багатьма людьми, зокрема з мерами міст, активістами пар­тії «Самопоміч», бере участь у різних форумах — і на міську те­матику, і не дуже… Мало того, що зі Львова їде господар, так ще й із собою бере очільників провідних управлінь міста. Час­то у «мерському пулі» їздить го­ловний архітектор Львова Юліан Чаплінський, директор департа­менту розвитку — в. о. начальни­ка управління культури Наталя Бунда, заступник міського го­лови з питань розвитку Андрій Москаленко. Це люди, які за від­сутності мера міста мали б від­повідати за важливі ланки функ­ціонування міста.

Особливо відсутність Андрія Івановича стала помітною, коли акурат на його відвідини сходу України припав «всесвітній по­топ» у Львові. Тоді, 17 серпня, сильна злива так затопила міс­то, що у деяких районах маши­ни стояли у воді по дах. У той день міський голова не приїхав до Львова, аби очолити штаб із ліквідації наслідків негоди.

Журналісти «ВЗ» з’ясовували, чи потрібна така активність міського голови львів’янам? Чи поїздки відбуваються за бю­джетні кошти? Не треба бути дипломованим політологом, щоб зробити висновок: напере­додні майбутніх президентських і парламентських виборів Ан­дрій Садовий увійшов в активну фазу виборчої кампанії. Тут до­речно буде згадати про не нову вже ідею «Садовий — наш пре­зидент» і торішні наполегливі розмови у політичних колах, що міський голова Львова таки має амбіції посісти крісло № 1 у дер­жаві. Разом із Андрієм Садовим в його всеукраїнському «тур­не» вперше «засвітилася» і його дружина Катерина Кіт-Садова.

У середу, 29 серпня, коли Ан­дрій Садовий тільки-но зійшов із трапа літака, яким прилетів із Херсона, журналісти «ВЗ» по­спілкувалися з ним на тему його безпрецедентного турне Украї­ною.

— Андрію Івановичу, чим зумовлені ваші масові поїзд­ки Україною? Оскільки вони тривають вже третій місяць, то викликають обурення львів’ян. За чий кошт увесь цей «банкет»?

— Останній раз, наприклад, був у Херсоні і Миколаєві чоти­ри роки тому. І коли ми у фор­маті Urban Talks були у понеді­лок-вівторок у цих двох містах, ви собі не можете уявити, на­скільки це був свіжий подих і яку велику надію ми дали бага­тьом українцям, які там живуть. На наші зустрічі приходять ба­гато спеціалістів, громадськос­ті, просто активних людей, йдуть цікаві дискусії. Ви би ба­чили, яке захоплення виклика­ють презентації Андрія Моска­ленка, Юліана Чаплінського! Скільки архітекторів приходить на ці зустрічі. Люди бачать, що є надія, що можливий успіх. Про­сять нас: приїжджайте частіше, більше. Також мені як міському голові цікаво побачити, що ро­биться у цих містах. Ми спілку­валися з мерами Херсона, Ми­колаєва, у нас виникали різні спільні проекти. Обговорювали питання авіаційного сполучення між містами України. Я працюю як міський голова. Так, звичай­но, у цей літній період багато би хто хотів, щоб мер Львова десь поїхав на море відпочивати. Але замість цього я їжджу Україною і намагаюся бути корисним — і для Львова, і для інших міст. Не може бути одне місто успішним, інше — неуспішним. Усі разом мають бути успішними.

Щодо коштів. Ці поїздки, зви­чайно, намагаюся максималь­но фінансувати за свої приватні кошти. Бо очікую, що наші не­други будуть мене звинувачу­вати в усіх гріхах. Хоча розумію, що відриваю від сім’ї гроші. Але нема ради — таке наше життя.

— І скільки ви вже грошей відірвали від сім’ї і витратили на ці поїздки?

— Можу порахувати, скільки я витратив за останню поїздку — Одеса, Херсон, Миколаїв. Тільки квитки на літак і готель винесли мені понад 20 тисяч гривень. Це великі гроші, а що робити?

— Наскільки такі поїздки потрібні Львову? Бо раніше їх не було. А тепер так вигля­дає, що ви кинули місто і пої­хали десь світ за очі.

— Такі поїздки були завжди, але зараз до них більше уваги. Тому що політична осінь буде достатньо гарячою. Такі поїзд­ки потрібні, бо як ви хочете про­мувати Львів? Як зробити так, щоб до Львова приїжджало біль­ше гостей? Адже кожні двадцять шість гостей, які приїжджають до Львова, — це нове робоче місце. Чи вважаєте, що це не потрібно? Як українці, мери, мають спілку­ватися між собою? За цей час мери Миколаєва та Херсона ба­гато разів були у Львові. Як я міг туди не поїхати? Виглядаю так, ніби я їх не шаную. Раз на чоти­ри роки поїхав у Херсон-Микола­їв. І вже люди цим обурюються. А якби поїхав десь відпочивати на море — питань би не було.

— Особливо людей обу­рило, що 17 серпня, коли у Львові був «всесвітній по­топ», ви не приїхали до Льво­ва і не прокоментували цієї події у соцмережах.

— Як не коментував? Я одразу коментував у ФБ цю ситуацію. Ми оперативно відновили нор­мальний рух транспорту по міс­ту. Де, в якому місті світу, коли випадає 25% місячної норми опадів за одну годину, так швид­ко відновлюється рух транспор­ту?

— Ви раніше казали, що про своє рішення балотува­тися на посаду президента повідомите восени. Все-таки ця поїздка країною виглядає передвиборчою. То будете балотуватися на посаду гла­ви держави?

— Мій передвиборчий марш почався 19 серпня 1968 року, коли я народився. Мене про ви­бори питають останні двадцять років. Я все роблю вчасно і згід­но із чинним законодавством. У нас не оголошені вибори і не по­чалася виборча кампанія. Тому не вважаю за важливе це питан­ня порушувати. Я працюю місь­ким головою Львова, я лідер пар­тії «Самопоміч». І хотів би, щоб ці наші принципи, коли ми пока­зали успіх у Львові, були по всій країні. Тому спілкуюся з людьми, стараюся бути корисним. Це по­їздка — міського голови. Крапка.

— Тобто про президентські амбіції наразі не говорите?

— Некоректно зараз говори­ти про це. У мене ніколи не було таких амбіцій. У мене ніколи не було амбіцій навіть бути лідером партії. Але життя мене примуси­ло рухатися вперед.

— Який корисний саме для Львова досвід ви винесли з цієї поїздки по більш ніж два­дцяти містах України?

— Мав цікаву зустріч в Одесі, де на Форумі ідей презентував ідею відновлення авіаційного сполу­чення між українськими міста­ми. У Німеччині усі міста з’єднані між собою авіарейсами. А в Укра­їні авіаквитки жахливо дорогі. Тому моя ідея проста — віднови­ти це авіасполучення, розвивати окрему українську авіакомпанію Ukraine United Airlines, підтриму­вати нашого українського літако­будівника Антонова. Щодо кому­нальних питань, то тут інші міста, навпаки, хочуть переймати львів­ський досвід. Мені приємно, що в Миколаєві також вирішили ство­рити своє комунальне АТП. Там перевізники мають монопольне становище, через це — проблеми з графіком, якістю перевезень. Багато було дискусій у Миколаєві щодо захисту тварин. Ми не ма­ємо закритися мурами і не спіл­куватися один з одним. Наші во­роги би цього хотіли. Нам треба об’єднувати Україну.

Коментарі для «ВЗ»
Любомир Босаневич, депутат Львівської міської ради

Восени Садовий має зая­вити, чи буде пробувати свої сили у президентській кам­панії. Судячи з його поїздок по Україні, справді готуєть­ся до президентських вибо­рів. Його поїздки — урок для мешканців інших міст Украї­ни: Львів деградує, не маючи жодної стратегії. Натомість Андрій Іванович розповідає, як тут все чудово, як він гар­но розбудовує місто… Див­но, що під час виступу Са­дового йому ніхто не сказав: «Андрію Івановичу, а чому ви приїхали до нас розповідати, як треба жити, а самі не сте­жите за своїм містом, перед яким відповідальні?».

На одній з найближчих се­сій Львівської міської ради підготую депутатський запит, в якому запитаю Садово­го про його турне Україною: чи оформив відрядження за бюджетні кошти, чи, можли­во, взяв відпустку? Чи будуть депутати порушувати питан­ня його відставки — склад­но сказати. Новий політич­ний сезон може мати чимало сюрпризів.

Олексій Роговик, координатор Антикоруп­ційного форуму Львівщини

Якщо хтось має прези­дентські амбіції, то повинен організовувати загальноукраїнський тур. Андрій Івано­вич не часто виїжджав в інші міста України. Багато україн­ців знають про нього лише зі слів або з екранів телебачен­ня. Не дивно, що тепер він налагоджує контакт з потен­ційними виборцями. Думаю, цей тур пов’язаний не лише з президентськими вибора­ми, а й з парламентськими. Оскільки рейтинги «Само­помочі» не такі, як були кіль­ка років тому. Це пов’язано з різними причинами, зокрема зі сміттєвою кризою у Льво­ві. Поїздки Садового — це до­бре, він піарить наше міс­то. Зрозуміло, у місті Лева є проблеми, про які Садовому не хочеться говорити в інших містах. На зустрічах йому за­дають незручні питання, він змушений на них відповісти: це і проблеми з транспор­том, з антикорупційною ді­яльністю… Є питання і до діяльності фракції «Самопо­міч» у Верховній Раді.

Юлія Ліщенко, Марія Доротич

Схожі новини