Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Тимошенко знала про «мирний план України», — Андрій Артеменко

  • 21.06.2018, 16:28
  • 1 991

11 червня екс-депутат (а зараз — емігрант) Андрій Артеменко свідчив перед федеральним Великим журі у справі розслідування Мюллера про вручання Росії у президентські вибори в США 2016 року

Американський спеціальний прокурор Роберт Мюллер заглиблюється в українську політику, оскільки його розслідування торкається зв'язків адвоката Трампа Майкла Коена з Україною. За словами екс-депутата Верховної Ради від Радикальної партії Андрія Артеменка, який минулого тижня завершив давати свідчення у справі, яку веде Мюллер, лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко заздалегідь знала про «мирний план», який Артеменко доставив у Білий дім у січні 2017 року.

«Тимошенко була поінформована про мою мирну ініціативу, тому що я обговорював із нею, моєю колегою, можливість просування цього мирного плану, — розповів Артеменко Kyiv Post телефоном зі США. — Було кілька розмов, коли ми говорили, як можемо працювати разом проти корупції Порошенка і підготуватися до майбутнього».

Наталія Лисова, речник «Батьківщини», відмовилася чітко підтвердити або заперечити твердження Артеменка. Натомість заявила: «Тимошенко послідовно боролася з корупцією. Це один із її топ-пріоритетів і вимога українського народу». Лисова також додала: «Заява Артеменка неправдива, звучить як нонсенс».

11 червня Артеменко свідчив перед федеральним Великим журі у справі розслідування Мюллера про вручання Росії у президентські вибори в США 2016 року. Діяльність Майкла Коена, адвоката президента Дональда Трампа, зосередила увагу слідчих на звинуваченнях щодо політичної корупції і російського втручання. «Вони запитували про моє минуле, моє бачення політичної ситуації в Україні та її майбутнього», розповів Артеменко. Каже, його також питали про «зустрічі з особистим адвокатом Трампа Майклом Коеном і бізнес-партнером Трампа Феліксом Сейтером, які відбулися у січні 2017-го».

Артеменко був позбавлений депутатства й українського громадянства у травні 2017 року, після того, як запропонував так званий мирний план, що мав лягти на стіл тодішнього радника президента США з національної безпеки Майкла Флінна. У той час, коли план було оприлюднено, Тимошенко, зараз кандидат у президенти України, поїхала до США на короткі, схожі на «засади», зустрічі з Трампом.

За «мирним планом» Артеменка, Україна мала би віддати Крим в «оренду» Росії на 100 років, — узамін на відхід РФ із Донбасу й зміну уряду в Києві. Артеменко каже, він надав федеральним прокурорам сотні документів, е-мейлів і текстових повідомлень.

«Я співпрацював і був відкритим, бо не маю чого приховувати, — каже екс-депутат. — Моє майбутнє залежить від моєї відкритості, тому говори в прямо й відкрито».

Артеменко був активним в українському бізнесі з кінця 1990-х років. 1998-го він на рік очолив київський футбольний клуб ЦСКА, поки його не замінив Віктор Тополов. 2008 року Тополов фінансував паливний проект у Черкаський області, над яким працював Коен. Арменко каже, хоча був знайомий з Тополовим, зв'язок є збігом. «Ми не бачилися й не спілкувалися протягом 16 років», — стверджує Артеменко. Згодом він працював у приватному секторі в США, Канаді й Україні, зокрема, в авіагалузі та різних імпортно-експортних проектах.

Із роками зміцніли зв'язки Артеменка з ультраправим крилом української політики. Він ділив тюремну камеру з Миколою Карпюком, активістом «Правого сектора», якого 2014 року в Росії заарештували й посадили на 20 років, за фальшивими звинуваченнями, які засудило міжнародне співтовариство. Артеменко, який 2014 року був народним депутатом і головним фінансистом «Правого сектору», розповів Kyiv Post, що він тоді почав їздити до Росії, з неофіційною місією порятунку Карпюка. Артеменко каже, він зустрічався з неназваним депутатом Держдуми Р Ф, а також із російським омбудсменом Тетяною Москальковою.

2016 року, додав Артеменко, він узяв зі собою до Росії «мирний план». «Ми говорили, як вони можуть допомогти звільнити наших в'язнів, Миколу та інших. І я розповів їм про теоретичну можливість стати частиною цього мирного плану», — каже Артеменко.

Адвокат Карпюка, Ілля Новиков, сказав Kyiv Post, що ніколи не зустрічався з Артеменком, і що він нічого не знає про його поїздки до Росії у зв'язку з тією справою.

Артеменко стверджує, він завів чимало контактів у Капітолії завдяки плану використання американських грошей на модернізацію української ядерної інфраструктури, проекту, над яким працював і Фелікс Сейтер. Україна залишається у серйозній залежності від російського ядерного палива, попри зусилля американської компанії Westinghouse Electric, яка намагається потіснити Кремль на ринку постачання ядерного палива українській державній компанії «Енергоатом». Артеменко каже, його запитували про зв'язки з колишнім конгресменом Куртом Велдоном і теперішнім конгресменом Даною Рорабахером. Чернетка угоди, яку Артеменко надіслав до Києва, передбачала, що на модернізацію і перебудову українських АЕС буде витрачено мільярди доларів — вигідна пропозиція.

Артеменко додав, він досі має величезні політичні амбіції в Україні (колись казав, що хоче взяти участь у президентській кампанії 2019 року). Екс-депутат, за його словами, звернувся до Європейськго суду з прав людини. Сподіається, що до кінця цього року цей суд поверне йому українське громадянство. «Готуюся до парламентських виборів 2019 року», каже Артеменко, наголошуючи, що бачить Україну «незалежною, позаблоковою країною». «Ми не збираємося бути членом ЄС і НАТО, або ж союзником Роосії, — каже Арменко. — Маємо бути незалежною країною».

Джош Kовенскі

Kyiv Post

Схожі новини