Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Мої програми не замінять лікарів, але допоможуть їм у роботі»

Юна винахідниця Соломія Леньо розповіла журналісту «ВЗ» про те, як захопилася наукою і на що витратить кошти за перемогу

16-річна випускниця Львівського НВК «Школа I ступеня — гімназія» Соломія Леньо отримала дві нагороди на одному з найпрестижніших міжнародних конкурсів для підлітків-винахідників — Intel ISEFу США. На конкурсі дівчина представила свій винахід, що називається «Нейромережева система виявлення та дослідження патологій серцево-судинної системи». Якщо простіше: львів’янка винайшла програму штучного інтелекту, що може допомогти кардіологам ставити діагнози пацієнтам. Соломійка якраз здала ЗНО — з усіх предметів набрала 190−195 балів. Мріє стати програмістом. Після іспитів журналіст «ВЗ» поспілкувалася з зірковою переможницею.

Із 9-го класу Соломійка почала ходити до Малої академії наук. Свого часу цю академію закінчила її мама, але своє життя з наукою не пов’язала. Батьки Соломії працюють у сфері менеджменту. «Вже у 10-му класі я почала писати науково-дослідну роботу, — розповідає юна винахідниця. — Мала інтерес до науки, читала різні журнали. Хотіла працювати зі штучним інтелектом. Зрозуміла, зможу застосувати свої знання у медицині, зокрема у кардіології».

Дівчина планує перевести свою розробку у мобільний додаток, за допомогою якого пацієнт або лікар в екстремальних умовах зможе отримати швидкий аналіз електрокардіограми. «Штучний інтелект має здатність помилятися, — веде далі Соломія. — Тому його частково навіть бояться. Мої програми не замінять лікарів (усвідомлюю, що похибка є і буде), але суттєво допоможуть їм у роботі». «Медики можуть не боятися, без роботи не залишаться», — кажу. «Безперечно! (усміхається. — Авт.). — Цю комп’ютерну програму також можна буде застосовувати і в інших сферах медицини. Наприклад, для аналізу електроенцефалограми головного мозку (ЕЕГ)».

Цьогорічним спонсором престижного міжнародного конкурсу для обдарованої молоді був король Саудівської Аравії та його благодійний фонд. «Наскільки мені відомо, король Саудівської Аравії особисто був присутній на конкурсі, — каже дівчина. — До нас підходили представники від його фонду. Я отримала від них грошову винагороду (суму коштів Соломія не називає, але каже, вона пристойна, як для України. — Авт.). Планую частково використати ці гроші на навчання, а також на подорожі».

Юна винахідниця володіє англійською. Знання мови, каже, перевіряють ще під час всеукраїнського відбору на міжнародний конкурс. Якщо англійська на нулі, можна і пролетіти… «Їхати вчитися за кордон не планую, хоча регулярно отримую розсилки з пропозиціями навчання у США, — зізнається дівчина. — У цих навчальних закладах заманливі стипендії. В Україні освіта розвивається, потрібне лише бажання і наполеглива праця».

У житті Софії не лише одна наука. Влітку вона волонтерить у різних таборах, як аніматор-вихователь. Цікавиться рукоділлям, займалася скрапбукінгом (техніка оформлення фотографій). На моє запитання, як друзі дівчини ставляться до її захоплення наукою, відповідає: «Вони знають, що що я трошки схиблена у цьому плані (усміхається. — Авт.). Тазагалом позитивно до цього ставляться. Наука не забирає у мене всього часу. Я намагаюся розподіляти його рівномірно. Як підліток, хочу погуляти, посидіти в Інстаграмі, послухати музику…».