Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Досить евфемізмів»: президентка Естонії закликала називати війною те, що відбувається в Україні та в Грузії

Президентка Естонії Керсті Кальюлайд закликала називати те, що відбувається в Україні, війною, а не замороженим конфліктом.

Про це вона заявила на конференції імені колишнього президента Леннарта Марі, передає Громадське з посиланням на прес-службу президентки.

«В Україні лише протягом минулого тижня під час обстрілів були вбиті четверо людей, серед яких 15-річна дівчинка, ще 15 людей дістали поранення. Це не заморожений конфлікт — це війна», — заявила Кальюлайд.

Вона зазначила, що міжнародна спільнота досі продовжує використовувати евфемізми «адміністративна межа» чи «заморожений конфлікт» замість того, щоб називати речі своїми іменами.

Президентка також нагадала, що у 2018 році минає 10 років з окупації Росією грузинських територій.

«Ми уважно добираємо слова, називаючи зловісну лінію окупації в Грузії чимось іншим. Коли я у жовтні запитала у моніторингової місії ЄС, чому ми використовуємо евфемізми на кшталт „адміністративна прикордонна лінія“, мені не змогли відповісти», — зазначила президент Естонії.

«Заснований на правилах, демократичний і ліберальний світовий порядок збережеться, тільки якщо ми більше не будемо прикидатися, що на нас не чинять тиск ті, хто вважає, що інтереси більш сильних важливіші свободи держав і народів», — резюмувала дипломат.

Вона нагадала про свій візит до України минулого тижня і відзначила значний прогрес, якого вдалося досягнути.

«Але це буде втрачено, якщо ми забудемо. Якщо ігноруватимемо. Якщо поставимо наші економічні інтереси на перше, а цінності — на друге місце. Або просто відчуватимемо власне безсилля, вдаючи, наче війна вже не триває тут, в Європі вже четвертий рік» — заявила Кальюлайд.

«Заснований на правилах демократичний і ліберальний світопорядок збережеться тільки тоді, коли ми більше не будемо прикидатися, що нас не чинять тиск ті, хто вважає, що інтереси сильних набагато важливішими, ніж свобода держав і народів», — наголосила президент Естонії.

Наприкінці травня президент Кальюлайд відвідала лінію розмежування на Донбасі.

Також президентка Естонії відвідала пропускний пункт «Майорське» на Донеччині.

Зазначимо, що президентка Естонії стала першою главою іноземної держави, яка відвідала звільнену частину Донбасу.

Схожі новини