Передплата 2024 «Добрий господар»

Брудні футбольні гроші

Їх заробляли на договірних матчах в Україні 328 спритників у 35 професійних клубах. Серед корупціонерів — президенти ФК, тренери, гравці, комерційні структури, футбольні арбітри

Ще до створення суду, який садив би за ґрати корупціонерів серед політиків і чиновників, українська влада показала, що всерйоз налаштована боротися з корупцією спортивною. Громом серед ясного неба стала масштабна, проведена по всій країні, спецоперація Національної поліції і Генпрокуратури з виявлення злочинців у вітчизняному футболі. Тих, які всупереч канонам «фейр-плей» (чесної гри) організовували договірні матчі і заробляли на цьому фантастичні гроші. Докази їхніх протиправних дій з дозволу Феміди зафіксовано на аудіо, відео, фото, зізнавальні свідчення дали деякі фігуранти цих гучних скандалів.

Тільки вслухайтеся у цифри: із 52 професійних клубів у чотирьох футбольних лігах до цього виду корупції були причетними 35 команд! Серед них п’ять учасників Прем’єр-ліги — полтавська «Ворскла», луганська «Зоря», «Зірка» (Кропивницький), «Олімпік» з Донецька, «Олександрія» з однойменного райцентру. Два перші з цих клубів за підсумками сезону мають грати в єврокубкових турнірах.

Якщо їхню причетність до футбольних оборудок буде доведено в суді, про міжнародні виступи їм доведеться забути.

Цілу «гвардію» крутіїв розкрито у першій і другій лігах. У західному регіоні тінь підозри за футбольні «шахер-махер» лягла на чернівецьку «Буковину», луцьку «Волинь», ужгородську «Говерлу», івано-франківське «Прикарпаття»…

Загалом поліція задокументувала 57 епізодів неправомірних дій, в яких брали участь 328 навколофутбольних осіб: президенти клубів, тренери, адміністратори, гравці. І навіть судді, які обслуговували «сумнівні» поєдинки — у букмекерських конторах, які мають зв’язок з далекою Малайзією, Сінгапуром, вони робили успішні ставки на заздалегідь відомий результат.

Офіційна зарплата таких суддів у Федерації футболу — 15 тисяч грн. за матч. Попри це, «наварювали», роблячи комерцію на вдалих спортпрогнозах. Крім того, від керівництва клубів, які були зацікавлені у тому чи іншому рахунку матчу, «люди у чорному» додатково брали за раз від 30 до 100 тисяч грн. За словами глави МВС Арсена Авакова, за рік такі навколофутбольні спритники могли розбагатіти на 5 млн. доларів!

Правоохоронці синхронно провели півсотні обшуків у десяти областях України. Зокрема, завітали до колишнього тренера «Маріуполя», «Металурга», «Металіста», «Говерли», «Карпат» Олександра Севідова, екс-наставника «Миколаєва» Руслана Забранського, гравця першолігового клубу «Балкани» (Одеська область) Олександра Райчева. А також — до арбітра ФІФА (!) Євгена Арановського, його молодшого брата Віктора, їхніх колег Олександра Павлюка, Олександра Сахна. З ними детективи наразі провели розмову. А от судді першої ліги Олександру Солов’яну прямо у будинку футболу накинули на руки кайданки. Кримінал у його діях більш ніж очевидний: задокументовано, як за забезпечення «потрібного» підсумку матчу між командами «Суми» — «Волинь» йому в одному з київських кафе виплатили готівкою 3900 доларів. На зроблених записах чути, як представник сумського клубу запевняє Солов’яна: у разі, якби волиняни пропонували йому більшу суму винагороди, президент «Сум» готовий буде заплатити ще більше…

Іншому арбітру за наперед погоджений результат у матчі «Миколаїв» — «Геліос» на картку переказали 50 тисяч грн. Обурливий факт футбольної корупції кілька тижнів тому зафіксовано у Львові. Гравцеві юнацької команди «Карпат» один «доброзичливець» надіслав на телефон повідомлення про те, щоб «здати» матч із ровесниками з київського «Динамо». А потім — і з «Шахтарем». За поразку обіцяв премію у 10 тисяч доларів. Тому, хто організує пенальті у власні ворота, гарантували тисячу «баксів». До честі львівських футболістів, вони не погодилися на кримінал, матчів не продали, а повідомили про спробу підкупу своє керівництво. Зловмисника затримали. Йому світить від 2 до 5 років ув’язнення.

Тема футбольної корупції в українському футболі не нова. Найбільшого резонансу набув у 1995 році випадок з намаганням функціонерів київського «Динамо» підкупити іспанського суддю Антоніо Лопеса Ньєто. За позитивний результат з грецьким клубом йому обіцяли дві норкові шуби і 30 тисяч «зелених». Арбітр «накапав» в УЄФА, і «Динамо» зарахували поразку, відсторонили від участі в єврокубках. Лише завдяки заступництву екс-президента України Леоніда Кравчука, який оббивав пороги європейських інстанцій, «Динамо» згодом пробачили.

Уболівальники пам’ятають і «дивний» матч за участі «Металіста» та «Карпат». Після розслідування у харків’ян забрали медалі, позбавили права грати у єврокубках, відлучили від футболу кількох футболістів і менеджерів.

Великого розголосу свого часу набрав і «явно підозрілий» матч «Іллічівця» (теперішнього «Маріуполя») з «Гірником-Спортом» — але тоді футбольних корупціонерів на чисту воду не вивели.

Нинішнє «оздоровлення» українського футболу відбулося за участі віце-президента ФФУ, керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького і голови Комітету з етики і чесної гри ФФУ італійця Франческо Баранки. Не в останню чергу завдяки Баранці у 2008−2011 роках в Європі виявили 380 договірних матчів, в яких брало участь 425 осіб з 15 країн. Чотири десятки футболістів опинилися за ґратами. А такий всесвітньо відомий клуб, як «Ювентус», керівництво і гравці якого займалися неспортивними речами, зазнав відчутних санкцій: туринців перевели у нижчий дивізіон, позбавили кількох комплектів медалей, вигнали з євротурнірів. Суворі покарання за «договорняки» чекали на «Мілан», «Лаціо», «Фіорентину», «Реджину», ряд клубів Іспанії, Німеччини, Великої Британії, Польщі.

Чи такими ж принциповими будуть футбольні прокурори в Україні? Спортивна громадськість сумнівається у цьому. Каже: «за зябри» взяли лише «карасиків» — «акули» футбольного свавілля залишаються на волі.

Коментар для «ВЗ»
Стефан Решко, колишній гравець київського «Динамо», володар Кубка і Суперкубка УЄФА

Безвідповідальні представники нашого футболу беруть поганий приклад з депутатів, чиновників — ті крадуть шалені суми, беруть хабарі — то чому, мовляв, іншим не можна? Безкарність хабарників у високих кабінетах (скажіть, а хто за це сів?) породжує поширення корупції і в інших сферах нашого життя, у тому числі — у спорті. Корупція — чума нашої країни! Сумні реалії наших днів. Поборемо корупцію у політиці — тоді поборемо її і у футболі. Як карати таких навколоспортивних злочинців? Пожиттєво відлучати їх від спорту! Найбільше мене турбує поведінка деяких молодих футболістів — вони не думають про гру, не віддають себе повністю у ній, не вдосконалюють себе. А думають лише про «бабки», про те, як їх найлегше і чим більше «накосити». Серце до футболу у таких не лежить, на першому плані у них — гроші. Пуття з таких «зірок» не буде! Треба гнати їх з футболу — іншим буде добра наука.

Схожі новини