Передплата 2024 ВЗ

Нове укриття на ЧАЕС коштуватиме Україні $600 мільйонів на рік

  • 29.11.2016, 15:42
  • 5 570

Фінансування експлуатації нового безпечного укриття над енергоблоком №4 Чорнобильської АЕС коштуватиме Україні близько 600 мільйонів на рік.

Про це на прес-конференції з нагоди завершення насування конфайнмента сказав міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Що стосується фінансування експлуатації нового безпечного укриття, то у нас прораховані цифри - це близько 600 мільйонів на рік. Ці кошти Україна почне витрачати після введення в експлуатацію укриття. З цього моменту Україна перестає робити внески до міжнародних фондів, за рахунок яких фінансувалося будівництво. Ці видатки є співрозмірними і ми запланували їх у бюджеті 2018 року", - зазначив міністр.

Раніше Семерак заявив, що Україна розраховує на подальшу підтримку міжнародних партнерів після введення у експлуатацію нового безпечного конфайнмента.

У 2018 році, після введення в експлуатацію нового безпечного конфайнмента, розпочнеться розбирання нестабільних конструкцій об’єкту «Укриття» та залишків енергоблоку №4. Крім того, Україні необхідно здійснити розробку зазначеного проекту.

Сьогодні завершилось насування нового саркофагу на ЧАЕС

На Чорнобильській АЕС завершено насування арки нового безпечного конфайнменту на об’єкт "Укриття" 4-ого енергоблоку.

З цієї нагоди сьогодні о 12 годині на промисловому майданчику Чорнобильської АЕС пройшли урочистості за участю керівництва української держави, міжнародних донорів і партнерів з реалізації цього масштабного проекту, передає Радіо Свобода.

Встановлення нового укриття дає змогу перейти до робіт із демонтажу конструкцій, вилучення та подальшої утилізації паливовмісних і радіоактивних матеріалів.

"Завершення насування конфайнменту свідчить про початок наступного, третього етапу ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції — поступового і поетапного перетворення четвертого енергоблоку ЧАЕС на стабільний і безпечний об’єкт", - заявив міністр екології і природних ресурсів України Остап Семерак.

Новий безпечний конфайнмент — це найбільша рухома споруда на суші, яку коли небудь будували. Він покликаний захищати радіоактивні уламки реактора та об'єкт "Укриття" принаймні впродовж одного століття.

Будівництво нового безпечного конфайнменту здійснювали фахівці французького концерну Novarka та українські спеціалісти за кошти 28 держав-донорів. Споруда обійшлася приблизно в 1,5 мільярда євро. Проектний термін експлуатації об’єкта — 100 років.

Очікується, що нове покриття дозволить демонтувати власне сам четвертий енергоблок Чорнобильської АЕС. Для цього всередині нову арку обладнали системою кранів, що допоможуть дистанційно регулювати і розбирати старий саркофаг. За оцінками фахівців, всередині старого укриття, знаходиться не менше 180 тонн радіоактивного палива в різному стані і близько 30 тонн пилу, що містить трансуранові елементи.

Старому укриттю вже більше тридцяти років, його звели незабаром після катастрофи на станції 26 квітня 1986 року. Термін служби цього об'єкта закінчився ще десять років тому, і після цього його старі конструкції неодноразово зміцнювали.

Нагадаємо, прес-служба ЧАЕС напередодні попередила, що у період робіт по переміщенню конфайнмента відвідування туристами Чорнобильської станції тимчасово призупинено.

Чорнобильську АЕС остаточно закрили 15 грудня 2000 року, але процес виведення її з експлуатації, згідно з графіком, повинен закінчитися тільки в 2064-м, і в загальному на це потрібно близько 4 мільярдів євро.

Схожі новини