Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Пропрезидентські нардепи не наважуються зняти імунітет з олігарха Новинського  

Того самого, якого разом з екс-президентом Януковичем Генпрокуратура звинувачує у перевищенні влади.

Одна з колишніх “правих рук” Януковича — нині народний депутат від “Опозиційного блоку” Вадим Новинський, якому Генпрокуратура шиє кримінал, - наразі може не переживати. Подання ГПУ у Верховну Раду щодо зняття з цього політика депутатської недоторканності, щоб притягнути його до кримінальної відповідальності, припадає пилюкою. Незважаючи на те, що компромат на екс-“регіонала” обґрунтовував сам генпрокурор Юрій Луценко, після кількох годин обговорення Регламентний комітет одноголосно (!) відклав це питання на невизначений час...

Нагадаємо, Новинського, за зверненням позафракційного нардепа Анд­рія Деркача, звинувачують у перевищенні влади. Зокрема, у тому, що у вересні 2013 року за вказівкою Януковича намагався схилити нині покійного Митрополита УПЦ Московського патріархату Володимира до відставки — щоб на цю посаду поставити лояльну до екс-президента людину. Новинський начебто чинив тиск на тяжко хворого Митрополита, ізолювавши його особистого помічника — архієпископа Олександра (Драбинка). Останнього тримали під охороною спецпідрозділу “Грифон”. Відсутність особистого помічника владики і брак контролю за процесом його лікування, на думку заявника у ГПУ, призвели до передчасної смерті глави УПЦ МП.

Ця фабула подій не переконала членів Регламентного комітету. Цікаво, що не захотіли “визначатися” з найбільш резонансного питання порядку денного і три представники президентської фракції - Павло Кишкар, Володимир Арешонков, Дмитро Лубінець. Сказали, що не почули достатніх аргументів. Просили дати їм додаткові матеріали для вивчення. Генпрокурора така страусова позиція колишніх колег, грубо кажучи, “вкурвила”. “Вони не хочуть приймати рішення по суті так само, як це було у справі Клюєва, - сказав Луценко, - і придумують причини, як перекласти цю проблему на інший орган, щоб самому не приймати рішення... Я їх запитую — “так” чи “ні”? Вони кажуть: “дайте нам ще матеріали”, точно знаючи, що закон забороняє давати їм ці матеріали. Вони бояться казати “так”, вони бояться казати “ні”, поки не зроблять так, щоб спихнути цю проблему на мене, підштовхуючи мене: або ти порушуєш КПК, або не отримаєш відповіді”.

На засіданні комітету, яке відбувалося під об’єктивами телекамер, Новинський поводився з викликом. Намагався зобразити себе жертвою опонентів, звинуватив ГПУ у політичному переслідуванні. Вимагав, аби допитали у цій справі Януковича. А ще дорікнув прокурорам некомпетентністю. Сказав, що у поданні на нього йдеться про те, що спонсорував поїздку паломників на Новий Афон. За словами Новинського, ця місцевість — в Абхазії, де ніколи не був. А з молитвами насправді він їздив на гору Афон у Греції. Штудіюйте, мовляв, географію...

Як би там не було, а “перший тайм”, Новинський у влади виграв. До його захисту долучився Священний синод УПЦ МП, який попросив президента Порошенка “не чіпати” вірного своєї церкви.

Думка з приводу

Тарас БЕРЕЗОВЕЦЬ, політолог

«Члени Регламентного комітету фактично вивели Новинського з-під відповідальності. Чи не тому російсько-український олігарх поводився так нагло. Відчуваю, в електрон­ній декларації окремих членів цього комітету за наступний рік буде суттєве фінансове поповнення. Можна декларувати відразу кешем, панове, не соромимося! Все одно нічого не буде, і перед пацанами можна засвітитися...»

А тим часом...

Генпрокурор Юрій Луценко пообіцяв, що до кінця цього року у парламент надійде ще два подання про зняття недоторканності з народних депутатів. І відкинув будь-які політичні мотиви.

Фото з архіву “ВЗ”

Схожі новини