Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Дніпро – тепер не тільки річка, футбольний клуб, а й місто! 

А колишні «регіонали» хотіли зберегти Дніпропетровськ, прив’язати його до імені... святого апостола Петра.

Від 10 години 46 хвилин 19 травня 2016 року в Україні перестало існувати місто Дніпропетровськ — замість нього з’явилося Дніпро! Дату народження декомунізованого мегаполіса визначило голосування у Верховній Раді. 247 народних депутатів підтримали проект відповідної постанови свого колеги — уродженця Дніпропетровська Андрія Денисенка. “Перехрещення” не стало несподіванкою для дніпрян: своє місто вони давно називають лаконічно і милозвучно — Дніпро!

«Добру справу зробили!» - вважає керівник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.  
«Добру справу зробили!» - вважає керівник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.  

Ось як пояснив мотиви перейменування його ініціатор: “Свою теперішню назву “Дніпропетровськ” у 1926 році місто отримало за назвою ріки та на честь партійного, більшовицького та радянського діяча, керівника революційного руху та голови ЦВК УРСР — Григорія Петровського. Він згодом став одним з ініціаторів Голодомору 1932-33 років — через це його було засуджено Київським апеляційним судом як одного з організаторів геноциду українського народу.

Назва міста несе у собі символіку комуністичного режиму і, згідно із Законом «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», її має бути змінено”.

16 парламентаріїв (зокрема, Вадим Нестеренко з “Блоку Петра Порошенка”), не були згодні з перейменуванням Дніпропетровська, вважали, що слід залишити колишню назву, до якої, мовляв, жителі міста звикли. Серед противників — 13 нардепів від “Опозиційного блоку”! Представник цієї політичної сили Олександр Вілкул (колишній кандидат у мери Дніпропетровська, віце-прем’єр в уряді Азарова) вирішив вдатися до хитрої маніпуляції. Запропонував альтернативний проект постанови, в якому вказується, що дотеперішню назву слід зберегти, бо нею вшановано річку Дніпро і... святого апостола Петра. Коли на його пропозицію не пристали, разом з Дмитром Колєсніковим тут же зареєстрував нову постанову - про... скасування перейменування. А на своїй сторінці у Facebook Вілкул вибухнув жовчю (цитуємо мовою оригіналу): “Переименовали гады Днепропетровск и Днепродзержинск... Верховная Рада, выбранная во время войны и для войны, продолжает раскалывать общество...”.

Перейменувати “збільшовизоване” місто мала би ще минулого року міська влада Дніпропетровська, однак своєчасно цього не зробила. Отож за справу змушений був узятися парламент.

“Головний рушій декомунізації” - директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович так відреагував на головну політичну новину дня: “Нарешті сталося! Подарунок до Дня вишиванки. Кінець ганебної кінцівки назви прекрасного міста”. Історик уточив, що російською мовою перейменоване місто називатиметься Днипро...

Народний депутат від “Самопомочі” Єгор Соболєв теж не приховував радісних емоцій: “Прізвища Петровського, причетного до організації Голодомору, більше немає в назві славетного українського міста, де зупинили “русскую вєсну”.

У минулий четвер народні депутати декомунізували три сотні населених пунктів, зокрема Дніпродзержинськ, який тепер став називатися Кам’янським. “Ще одним іменем ката на мапі України стало менше”, - написав В’ятрович. Цього ж дня замість “комунізованих” населених пунктів з’явилися Радісне, Трояндове, Покровське, Вишневе...

За свою 238-річну історію Дніпро пережив кілька топонімічних трансформацій. Спочатку його називали Катеринославом (на честь російської імператриці), потім - Новоросійськом, знову Катеринославом, незначний період — Січеславом, а від 1926 року — Дніпропетровськом.

Дніпропетровська уже немає, але залишається ще Дніпропетровська область — бо так її іменують у тексті Конституції. Потрібні відповідні зміни в Основний Закон, їх розраховують прийняти разом зі змінами у питаннях децентралізації та судової реформи. Очевидно, область називатиметься Дніпровською...

Очікується, наступного четверга у Верховній Раді пройде третя хвиля декомунізації - буде перейменовано решту “зрадянщених” населених пунктів, у тому числі — Кіровоград.

«Окрема думка» для «ВЗ»

Світлана ДОРОГІНА, театрознавець (Дніпро)

80 відсотків жителів нашого міста, і я в тому числі, — за те, щоб воно залишалося Дніпропетровськом. Погоджуюся з тим, що у нас його називають скорочено — Дніпро, але це — розмовне, як у випадку з Пітером - Санкт-Петербургом. Не хотіли наші люди перейменування. Бо це і матеріально буде дуже накладно...

Фото зі сторінки В. В’ятровича у Facebook

Схожі новини