Передплата 2024 «Добрий господар»

Порошенко: "Після лібералізації візового режиму з ЄС українці їздитимуть без віз ще у 57 країн"

  • 21.12.2015, 10:57
  • 2 152

Лібералізація візового режиму з ЄС надасть українцям можливість подорожувати без віз ще у 57 країн світу - від Південної Кореї до Мексики та Уругваю.

Про це заявив президент Петро Порошенко в інтерв'ю телеканалу "Інтер".

За словами глави держави, Україні вдалося виконати понад півсотні взятих зобов'язань. Серед них - управління кордоном, боротьба з нелегальною міграцією та запровадження біометричних паспортів.

"Звіт є безумовним. У звіті чітко наголошено на тому, що Європейська комісія виносить законодавчі ініціативи без будь-яких попередніх умов. Але ми маємо чітко пам'ятати, що ще є дві інституції: Європейська рада, яка розгляне це питання, і в нас попереду є ще достатньо роботи, до якої я не маю жодного сумніву, що ми її виконаємо. І Європарламент, де ми також користуємося зараз підтримкою і повагою", - заявив Президент.

Порошенко: "Україна не буде питати у РФ дозволу на вектор розвитку"

Президент України Петро Порошенко запевнив, що влада країни не буде враховувати інтереси і побажання керівництва Російської Федерації при виборі вектора розвитку держави.

"Ми свій євроінтеграційний вибір будемо узгоджувати виключно з українським народом. Це не справа Кремля, ніхто не збирається у них питати ні дозволу, ні радитися з ними, як нам розвивати державу", - сказав президент.

Як приклад спроби подібної уваги до українських справ з боку РФ Порошенко навів реакцію влади цієї країни на введення в Україні нових пластикових внутрішніх паспортів: "Перша реакція на введення ідентифікаційних карток з боку РФ: "Це з нами не погоджено".

Президент України підкреслив, що український народ сам визначить, куди йому рухатися і який вектор розвитку обрати.

Порошенко розповів, коли мешканці Донбасу і Криму зможуть їздити без віз до ЄС

Мешканці Донбасу і Криму зможуть їздити без віз до ЄС після повернення суверенітету України на ці території.

«Виїзд за кордон в режимі безвізового режиму можливий лише за біометричними паспортами. Можу наголосити на тому, що я не виключаю, що дехто з мешканців (тимчасово окупованих територій) Донбасу та Криму зможе отримати біометричні паспорти, але ці випадки будуть розглядатися окремо», - зазначив він.

«В загальному, ми зможемо гарантувати те, що всі українські громадяни, які проживають на тимчасово окупованій території, гарантовано зможуть отримати біометричні паспорти і право безвізового подорожування після повернення українського суверенітету, української влади, Державної міграційної служби, українських реєстрів, які дозволять сьогодні гарантовано видати українським громадянам ці паспорти», - додав президент.

За його словами, це є додатковим стимулом для повернення влади на Донбас і одним із перших елементів стратегії повернення Криму.

Зокрема, президент України Петро Порошенко вважає, що кримчан треба мотивувати повернутись в Україну.

«Або ви маєте свободу пересування, свободу і демократичні правила життя всередині України, свободу інвестицій, можете спокійно займатись бізнесом і низку інших переваг, або ви сидите в окупованому Криму без права отримання міжнародних подорожей, з обмеженими можливостями роботи, з величезною кількістю обмежень щодо переїзду, інвестицій, сільського господарства та іншого», - зазначив Порошенко.

«Ми маємо перемогти в боротьбі за думки кримчан, бо на Донбасі, я впевнений, буде легше», - додав президент.

Президент заговорив про візову лібералізацію з Канадою та США

Після переходу до безвізового режиму з країнами Євросоюзу Україна активізує переговори щодо візової лібералізації з Австралією, Канадою і США.

"Зараз для нас відкриваються абсолютно нові і унікальні можливості, бо питання підписання безвізового режиму з ЄС і країнами Шенгенської зони відкривають для нас нові можливості з так званим білим списком Шенгену, куди входять 57 країн. Це збільшення авторитету і поваги до українського паспорту, якщо хочете - привабливості українського громадянства. І я пишаюся тим, що нам цього вдалося досягнути. Крім того, це значно полегшує переговори щодо полегшення візового режиму з Австралією, Канадою, США, де ми візи не скасуємо, але лібералізація відбудеться значна", - сказав Порошенко.

Глава держави ще раз наголосив, що безвізовий режим з ЄС - це той остаточний рубікон, який ми перейшли від пострадянської України, від комуністичного минулого. Це також знаменує повернення України у родину європейських народів.

"Це нова ступінь свободи для українців. Звичайно, це рішення було дуже непростим, але повернення назад уже не буде. Це символ і прояв довіри з боку Європейського Союзу", - підкреслив Президент.

Порошенко розповів, що могло зірвати безвізовий режим з ЄС

"Побоювань немає у рішучості дій української влади, є питання створення агенції щодо повернення активів. У парламенті була дуже жорстка дискусія, чи має це розповсюджуватися на третіх осіб, яким корупціонери передали на зберігання майно, яке закуплене за рахунок коштів, що отримані від корупційної діяльності", - розповів Порошенко.

Він наголосив, що треті особи були відсторонені та звільнені від цієї відповідальності.

"Я наголошую на тому, що це наша спільна відповідальність - президента, парламенту та уряду - боротьба з корупцією має бути рішучою і безкомпромісною. І ніякі корупціонери не повинні мати можливість ховатися за будь-яких третіх осіб. Створення цієї агенції має бути ефективним, і діяльність з вилучення майна у корупціонерів - рішучою. Мені приємно, що я маю повну підтримку цієї моєї позиції з боку Євросоюзу", - зазначив глава держави.

Він підкреслив: створення такої агенції не є умовою Євросоюзу, це є програма дій Угоди про асоціацію.

"Дуже широке коло питань - починаючи від інтегрованого управління кордоном, боротьби з нелегальною міграцією, запровадження нової ідентифікаційної картки з 1 січня 2016 року, коли кожен день 45 тис. українців зможуть отримувати європейський зразок паспорту. І ми були останньою країною в Європі, яка його не запроваджувала і жила, використовуючи паспорт радянського зразка. Це є боротьба з організованою злочинністю і тероризмом, бо цей паспорт було дуже легко підробити і таким чином проникнути на територію України", - зазначив глава держави.

Він також зауважив, що приватне підприємство, яке мало виготовляти біометричні паспорти, "вимагало з України сотні мільйонів доларів", натомість тепер на державних підприємствах без будь-якої корупції лише за 160 грн можна виготовляти європейські зразки ідентифікаційних документів.

"Це свідчення того, що ми рішуче діємо, і у першій половині наступного року ми забезпечимо, аби це доленосне рішення для України було реалізовано. Ніхто нас у цьому не зупинить", - резюмував Порошенко.

Джерело: УНІАН, 5 Канал, Інтерфакс-Україна, Інтер, Укрінформ.

Схожі новини