Передплата 2024 «Добрий господар»

Волинь атакують снігові блохи

  • 03.02.2017, 10:13
  • 4 193

Цілі полчища чорних комах сунуть на село Млинове Ратнівського району! Люди викликали комісію, аби спеціалісти роз’яснили, чи чекати від комах біди?

Волинь атакують снігові блохи
Волинь атакують снігові блохи

Те, що земля під ногами «ворушиться», першим побачив літній житель Млинового. Поїхав у поле розкидати гній. Здивувався, що поверх снігового покривала чорно насипана земля. Взяв жменю й підніс до носа. Принюхався — запахло паленою гумою. Подумав, хтось поле чимось посипав. Але бачить, купка «землі» під пальцями розлазиться. Повернувся додому й давай дітям про побачене розповідати. Ті самі поїхали на поле. А коли вгледіли чорні купки, що ворушаться, зрозуміли, що це тисячі й навіть мільйони невідомих комах! Вже розлізлися на понад три гектари. Такі мацюпусінькі, в межах одного міліметра.

Про непроханих гостей повідомили сільського голову Анатолія Оніщука, той доповів у район. Невдовзі у Млинове прибула спеціальна комісія. Відібрали зразки для дослідження й невдовзі ошелешили селян: тутешні землі окупували снігові блохи. Люди занепокоїлися: чого чекати від комах? Чи ці блохи — кровопивці? Чи переносять недуги? Спеціалісти заспокоїли селян. Бо з тваринними блохами снігові мають мало що спільного.

Мова про блохи глетчерні (в народі — снігові блохи). Ці комахи не загрожують ані людям, ані тваринам, ані посівам. Вони не лізуть у житла, оскільки там тепло, а ці членистоногі при плюс десять і вище швидко гинуть. Снігові блохи мешкають лише у снігу і навіть яйця відкладають у кригу. Облюбовують болотисті ділянки біля водойм. Харчуються біологічними продуктами та залишками гнилих рослин.

Чому снігові блохи з’явилися попід «білоруським» лісом на Волині? Обов’язкова умова для їхньої повноцінної життєдіяльності — відлига. Спеціалісти обласної фітосанітарної лабораторії радять перечекати час, коли блохи активні. З настанням сильних морозів комахи впадуть у сплячку, а з приходом справжнього весняного тепла підуть у землю.

Схожі новини