Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Помаранчеві кульки: мандарин і апельсин

Цитрусові не лише радують око яскравим забарвленням, вони є одними із найсмачніших і найбільш корисних фруктів на нашому столі

Мандарини і апельсини є неодмінним атрибутом зимових свят. Ці запашні кульки асоціюються у багатьох з такими речами, як подарунок від Миколая чи зустріч Нового року. Вони створюють нам сонячний настрій, а головне — підтримують здоров’я.

Мандарин — не тільки смачний, а й дуже корисний фрукт. Мандарини містять кислоти, вітаміни С, Р, В1, В2, А, D, К та інші, а також мінерали: калій, магній, залізо, фосфор, натрій, кальцій, цинк, мідь, марганець, селен. Ці фрукти у великих кількостях містять фітонциди — природні антисептики.

У шкірці міститься 1−2% ефірної олії, а також корисні пігменти, наприклад, каро­тин. У зимовий час цей цитрус є прекрас­ним джерелом вітамінів і аскорбінової кис­лоти.

Мандарини також містять речовину, що має протизастійну та протинабрякову властивість. Тому склянка мандаринового соку вранці — смачні ліки для очищення ле­генів і бронхів від слизу.

Мандарини треба їсти разом з білою сі­точкою, яка містить глікозиди — речовини, що зміцнюють судини. Використовують і шкірку, яка теж дуже корисна. У ній містять­ся ефірні олії, органічні кислоти, флаво­ноїди, вітамін С, каротин, які покращують вироблення шлункового секрету і стимулю­ють засвоєння їжі.

Корисні та лікувальні властивості мандаринів

Мандариновий сік є корисним дієтич­ним і лікувальним напоєм. Особливо він ре­комендується дітям і хворим.

При високій температурі мандариновий сік добре втамовує спрагу.

Мандарини використовують для ліку­вання астми і бронхітів. Це добре відомий протизастійний і протинабряковий засіб. Для очищення легенів від слизу рекомен­дується кожен ранок випивати по склянці мандаринового соку.

При захворюваннях шлунково-кишково­го тракту, що супроводжуються проносами, дуже корисні свіжі мандарини і сік.

Мандариновий сік, якщо вживати регу­лярно, позбавляє від гельмінтів (глистів).

Мандарини мають антицинготну дію, підвищують апетит, покращують обмінні процеси.

Сік і плоди мандарина ефективно діють у випадку дизентерії.

При рясних клімактеричних кровотечах мандарини використовують як кровоспин­ний засіб.

Сік застосовується й проти шкірних за­хворювань. Дія фітонцидів, що містяться в мандарині, настільки сильна, що свіжий сік вбиває деякі грибки (трихофітія, мікроспо­рія). Щоб вилікувати шкіру і нігті, уражені грибком, слід багато разів втирати в них сік з часточки або шкірки мандарина.

Пом’якшує кашель і має відхаркуваль­ну дію настій і відвар з сухої мандаринової шкірки на воді при бронхітах і трахеїтах.

Свіжа мандаринова шкірка викорис­товується при лікуванні блювоти, болю в животі, діареї і бронхітів, а висушена — за­спокоює центральну нервову систему і продовжує дію болезаспокійливих засобів. Відвар з мандаринових шкірок допомагає при бронхіті і трахеїті.

Мандаринова шкірка входить до складу суміші лікарських рослин для отримання гіркої настоянки, яка застосовується для підвищення апетиту і поліпшення травлен­ня.

У мандаринах міститься багато вітaміну А, який вважають відповідальним за мо­лодість і красу. Він активно перешкоджає шкірним заxворюванням на кшталт акне, вугрової висипки, почервоніння і запaлень. У дуеті з антиоксидантами він здатний упо­вільнити процес старіння і підвищити виро­блення колaгену.

Апельсин недарма користується підвищеним попитом — корисних речовин у ньому багато. Плоди міс­тять: калій, магній, натрій, цинк і мідь, фосфор, марганець, кальцій і залізо, се­лен, групу вітамінів групи В — від В1 до В12; вітаміни С, Р, А і Е, що корисні для шкіри обличчя, клітковину і каротин, са­ліцилову кислоту і мононенасичені полі­ненасичені кислоти.

Плоди апельсина багаті на цукри, орга­нічні кислоти, зокрема лимонну кислоту.

Вміст цукрів у плодах залежить від міс­ця, де вони ростуть. У сортах, вирощених на Чорноморському узбережжі Кавказу, цу­кру в півтора раза менше, ніж у каліфорній­ських або марокканських апельсинах.

Шкірка містить велику кількість ефірної олії і гірких речовин.

Корисні та лікувальні властивості апельсина

Кисло-солодка м’якоть апельсина, його сік — свіжий або консервований — по­кращують апетит і сприяють поліпшенню травлення, стимулюють виділення жовчі.

Вчені провели дослідження, яке дове­ло, що цей фрукт допомагає в боротьбі із зайвою вагою. Річ у тім, що в апельсині є нобілетін — флавоноїд, який міститься в шкірці та сприятливо впливає на метабо­лізм.

Також ці речовини мають противірусні та антизапальні властивості.

Пектинові речовини, що містяться в плодах апельсинів, покращують роботу кишечнику, сприяють виведенню шкідли­вих речовин і гальмуванню гнильних про­цесів.

Крім цього, цитрусові містять багато поліфенолів, які захищають організм від вірусних інфекцій. Вони забезпечують у великій кількості вітаміни, А і С, фолієву кислоту і мідь — всі поживні речовини, які відіграють ключову роль у підвищенні іму­нітету.

Також апельсини містять фітохімічні речовини, які перешкоджають злипанню тромбоцитів і зміцнюють кровоносні суди­ни, які переносять кисень і поживні речо­вини до клітин організму.

Згідно з дослідженнями, серед ко­рисних властивостей цитрусових для здоров’я виділяють зниження ризику он­кологічних захворювань, включаючи рак шкіри, легень, шлунка, товстої кишки і мо­лочної залози.

Літнім людям, які потерпають від хро­нічних закрепів, рекомендується їсти апельсини, пити сік вранці натщесерце (при нормальній кислотності шлунка) або увечері перед сном.

Якщо з’їсти кілька шматочків апельсина разом із жирною їжею, то вона краще пере­травиться, рівень холестерину знизиться, а це значно зменшить ризик закупорки судин і серцевих нападів.

Комплекс корисних для організму ре­човин, що містяться в апельсинах, приско­рює процеси одужання і сприяє виведенню продуктів метаболізму з організму.

Завдяки великій кількості калію, аскорбі­нової кислоти та інших вітамінів апельсини корисні хворим на гіпертонію, атероскле­роз, ожиріння, недуги печінки, подагру.

У народній медицині апельсини засто­совували для лікування інфікованих ран і виразок, оскільки в апельсинах містяться фітонциди, що вбивають деякі хворобот­ворні мікроби.

Апельсиновий сік у чистому вигляді за­стосовують для комплексного лікування злоякісних пухлин, гастритів і колітів, ане­мії, гіпертонії, атеросклерозу, цинги, ожи­ріння, інфекційних і простудних захворю­вань.

Шкірка, що містить ефірну олію, за­стосовується у вигляді відварів для регу­лювання менструального циклу, лікування маткових кровотеч.

Відвари з шкірки апельсина викорис­товують для лікування ревматизму і в разі серцевої недостатності.

Виняткова користь апельсинів для ароматерапії, що набула величезного по­ширення останнім часом. Застосування свіжого, тонізуючого нервову систему аромату сприяє значному поліпшенню загального стану і настрою людини. Саме тому так зацікавилися ефірною олією апельсина провідні парфумерні компанії всього світу.

У своїй практиці апельсин використо­вують і косметологи, які пропонують пре­красні маски для розгладження зморщок і значного покращення кольору обличчя.

Будьте обережні!

Незважаючи на лікувальні властивос­ті, мандарини можуть нашкодити людині. Вони подразнюють нирки і слизову оболон­ку шлунка і кишечнику. Тому мандарини не рекомендуються людям, які хворіють на ви­разкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки, гастрити з підвищеною кислотністю шлункового соку, ентерити, коліти, під час загострень запальних захворювань кишеч­нику, а також при холециститі, гепатиті і го­строму нефриті.

Від апельсинів варто відмовитися у разі:

  • виразки шлунка і гострого гастриту;
  • панкреатиту;
  • цукрового діабету — у складі фрукта занадто багато природних цукрів, що за­вдасть здоров’ю шкоди;
  • алергії на цитрусові плоди;
  • дуже чутливої зубної емалі.

Не варто вживати апельсини та апель­синовий сік безпосередньо перед їдою, тому що це може порушити травлення.

Галина Вербицька для газети «Добре здоров’я»

Схожі новини