Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хто її вживає, сльози ллє, але хвороб не знає

У домашній аптечці цибуля просто незамінна

Гідний супутник часнику — ріпчаста цибуля. Без неї ми не уявляємо майже жодної страви. Мабуть, не всі знають, що 70 г цибулі цілком задовольняють потребу організму в аскорбіновій кислоті. Саме вона необхідна нам у холодний час, коли є небезпека застудитися. Хоч цибулю слід їсти впродовж цілого року. Мінеральні солі, що містяться у ній, сприяють нормалізації водно-сольового обміну. А у домашній аптечці цибуля просто незамінна. Пропонуємо кілька народних засобів:

Якщо замерзли ноги. Не чекайте, коли почнеться застуда. Витисніть сік з цибулини, додайте до нього 1 ст. ложку лимонного соку. Помістіть суміш у скля­ну банку зі щільно закритою кришкою і поставте домашні ліки у холодильник. Розведіть ¼ ст. ложки цієї суміші 50 мл теплої води й приймайте такий коктейль 3−4 рази на день.

Для інгаляцій. Залийте окропом 3 ст. ложки квіток ромашки аптечної, прокип’ятіть 5−7 хв, процідіть у глибоку миску. В гарячий розчин додайте 2 ст. ложки суміші соку цибулі та лимона. На­хиліться над мискою, голову накрийте рушником. Подихайте лікувальною па­рою 5−7 хвилин.

За гіпертонії та атеросклерозу. До­дайте до 100 г соку цибулі 2−3 ст. ложки меду і 1 ст. ложку лимонного соку. Поміс­тіть суміш у скляний посуд з міцно піді­гнаною кришкою і поставте в холодиль­ник. Вживайте по 1 ч. ложці з ½ склянки теплої води або чаю 2−3 рази на день пе­ред їдою впродовж 3−4 тижнів.

Для серця і травного тракту. За­лийте подрібнену цибулину середньо­го розміру 70% спиртом (1:10). Насто­юйте 3 доби в темному місці, процідіть і вживайте з водою по 15−30 крапель 3 рази на день перед їдою. Така витяжка прекрасно стимулює серцеву діяль­ність, гладку мускулатуру кишечнику і секреторну функцію залоз травного тракту.

За перших симптомів застуди. На­тріть на тертці 2−3 цибулини середнього розміру. При цьому не відводьте очей і не затуляйте носа, хоч якою б неприєм­ною ця процедура не була. Адже у цей момент виділяється велика кількість фі­тонцидів. Якщо зумієте вдихати аромат цибулинної кашки впродовж 7−10 хви­лин, вважайте, що профілактика була ефективною.

Щоб зміцнити волосся.

  • Втирайте 1−2 рази на тиждень сік цибулі або кашку в корені волосся.
  • Мийте голову відваром цибулиння (жменю на склянку води, кип’ятіть 5−7 хв). Волосся стане м’яким і шовковис­тим, зникне лупа.

Маска для шкіри. Позбутися дріб­них зморщок допоможе мазь, зроблена за стародавнім рецептом. Візьміть у рів­них пропорціях натерту цибулину, мед, віск і сік білої лілії. Потримайте суміш у глиняній посудині на водяній бані 15−20 хвилин і накладіть на обличчя тонким шаром перед сном.

Валентина Миколів для газети «Добре здоров’я»

Схожі новини