Передплата 2024 «Добрий господар»

Як зберегти тепло у помешканні

Взимку у приміщенні має бути тепло. Але часом на­віть найкращої системи опалення недостатньо, якщо є витік тепла

Тонкі стіни, щілини між бетонними плита­ми багатоквартирних будинків, сирі підвали і діряві дахи — ці проблеми знайомі більшості містян. Якщо у вас квартира в такому будинку, то взимку буде холодно, навіть якщо обвішати всі кімнати ра­діаторами опалення до самої стелі.

Економія ресурсів — тема теж актуальна, великі витра­ти на опалення змушують за­думатися, а чи все правильно зроблено? В європейських країнах фахівці з тепловізора­ми обстежують будівлі, скла­даючи теплові карти житлових будинків, і дають рекоменда­ції щодо ліквідації витоків.

Як зменшити тепловтрати?

Поліпшити ситуацію у сво­їй квартирі можна, зробивши хороший ремонт: поставити якісні вікна та двері, утеплити стіни зовні, замінити чавунні радіатори на сучасні і, якщо цього не зроблено, засклити балкон чи лоджію.

Якщо будинок у хорошому стані, зроблено ремонт, але температура в приміщенні низька, то слід шукати при­ховані тепловтрати. Треба уважно оглянути і дослідити всі місця, звідки імовірно ви­ходить тепло.

Вікна і підвіконня. Час­то у вікнах є щілини, які з’являються через старі ущільнювачі гумок або неякіс­ний монтаж. Буває, що щіли­ни під підвіконнями, залишені недобросовісними будівель­никами, є джерелом протя­гів. Якщо підвіконня постійно холодне, на вікні з’являється конденсат — значить, тепло виходить через таке вікно.

Вхідні двері. Двері теж бувають джерелом проблем. Їх ущільнення зношується, з’являються щілини, через які у приміщення постійно по­трапляє холодне повітря. До­поможе встановлення подвій­них дверей. До речі, звичайні міжкімнатні двері, навіть най­дешевші, істотно зменшують тепловтрати. Особливо це по­мітно у приватних будинках.

Балкони і лоджії. Щі­лини виникають і в балкон­них дверях. Перед початком опалювального сезону їх обов’язково потрібно переві­рити. Ну і скління лоджії зро­бить квартиру теплішою на кілька градусів.

Радіатори гріють зовнішню стіну. Зазвичай радіатор вста­новлюють під вікном, близько до зовнішньої стіни. Він силь­но нагріває стіну. Внаслідок частина тепло йде на вулицю. Фактично тепло використо­вують для обігрівання вулиці. Варто обклеїти стіну за бата­реєю фольгою, тоді нагріва­тиметься не стіна, а квартира, куди піде тепло.

Містки холоду. Це ділянки будівлі з нижчим термічним опором щодо інших ділянок. Тобто вони пропускають біль­ше тепла. Наприклад, це кути, бетонні перемички над вікна­ми, місця сполучення буді­вельних конструкцій, сталева арматура в стінах… Якщо в якомусь кутку виявлена вог­кість, з’являється конденсат — це небезпечна ділянка.

Вентиляційні отвори. Вони обов’язково мають бути в кухні для відведення про­дуктів горіння газу. Але іноді вентиляція працює навпаки. Замість видалення повітря з приміщення назовні з вулиці в приміщення затягується хо­лодне повітря ззовні. У таких випадках допоможе витяжка над плитою з гофротруби.

Як зберегти тепло?

Міжкімнатні двері. Дуже часто двері зачиняють лише вночі. Звичайно, якщо є ма­ленькі діти, то їм потрібен простір і свобода пересу­вання. Але дорослим варто звикнути зачиняти двері. До речі, якщо щільно зачинити всі двері у кімнатах, то через деякий час можна зрозуміти, яке приміщення найтепліше, і зробити відповідні висно­вки.

Штори. Вони мають бути максимально щільними, але не затуляти радіатори опа­лення. Для збереження те­пла їх краще робити корот­кими.

Радіатори опалення. Обов’язково ретельно очи­щайте батареї від пилу. До того ж багаторічні шари фар­би на старих чавунних бата­реях значно зменшують те­пловіддачу. Краще все-таки замінити їх на сучасні сталеві або біметалеві.

Юрій Майстровий для газети «Добрий господар».

Схожі новини