Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ой снігу, снігу білого насипала... весна

Від алергії на тополиний пух страждає кожен третій з нас.

Попри те, що на календарі — кінець травня, вулиці “засніжило”. Цього разу — тополиним пухом. Хто ризикнув відчинити вікно, мусив братися за порохотяг і вологу ганчірку. Алергікам не позаздриш — хоч з міста тікай!

У радянські часи тополями засаджували вулиці, бо ці невибагливі дерева поглинають більше вуглекислого газу і виділяють більше кисню. Їм не потрібні особливі умови та догляд. Але раз на рік тополя “показує характер”.

Насправді тополиний пух викликати алергію не може. Але на нього чіпляються пил, бруд, пилок і спори різних трав, дерев та квітів, які цвітуть одночасно з тополями. Медики підрахували: організм кожного третього жителя міста болісно реагує на контакт з цим «пилезбірником» — починають турбувати нежить, закладеність носа, почервоніння і свербіж очей, сльозотечі, напади чхання, сухий кашель, висипання на шкірі, задуха.

Лікар-алерголог Марія Гуріна радить перед виходом з дому змащувати слизову носа зволожувальним кремом або вазеліном. Бажано пересуватися містом вранці (коли ще лежить роса) або ввечері, коли вже заходить сонце. Найгірший час для прогулянок — в обідню пору, коли стоїть суха, спекотна, вітряна погода. А от дощ «прибиває» пух до землі, тому після зливи можете й пройтися, подихати свіжим повітрям.

У парк чи за місто на природу — ні ногою! Прийшли в офіс — вмийтеся, промийте ніс. Користуйтеся спрНа вікна завішайте протимоскітну сітку чи марлю, змочену водою.

На вікна завішайте протимоскітну сітку чи марлю, змочену водою.

Відмовтесь від ранніх овочів-фруктів — у них містяться нітрати, які підсилять хімічну реакцію в організмі. Дотримуйтеся гіпоалергенної дієти.

Якщо ви — «класичний» алергік (алергія справді псує якість вашого життя, змушує коригувати плани), слід звернутися до лікаря і підібрати лікування, яке допоможе звести до мінімуму неприємні симптоми. Приймати антигістамінні препарати на власний розсуд не варто.

Фото зі сайту Stock Clips

Схожі новини