Передплата 2024 «Добра кухня»

«Дайте спокій нам і не тривожте душу Андрійка»

Що довело батьків легендарного співака відмовитися від спорудження скверу Кузьми Скрябіна.

Мама Кузьми Скрябіна, Ольга Михайлівна Кузьменко, оприлюднила звернення, у якому просить мера міста Андрія Садового відмовитися від спорудження у Львові скверу на честь загиблого сина Андрія “Місце щасливих людей”. Щоб зрозуміти, чому найрідніші люди зважилися на такий крок, журналіст “ВЗ” зустрілася з батьками Кузьми Скрябіна.

- Коли люди прощалися у Преображенській церкві з Андрієм, пан Садовий у момент, коли виносили труну, заявив, що Львів обов’язково визначить знакове місце для Кузьми Скрябіна, - зітхає Віктор Кузьменко. - Нас познайомили з головним архітектором Львова Юліаном Чаплінським. Попри те, що ми мали своє бачення цього скверу, пан Юліан накинув ескіз свого проекту. Ми погодилися.

Міська рада створила комісію, до якої увійшли і батьки загиблого Кузьми. Довго вибирали місце. Зупинилися на площі Гасина. Почалися громадські слухання, огляди місця майбутнього скверу і всілякі наради, на які змушені були ходити згорьовані батьки. Віктор Кузьмич не може зрозуміти, чому до участі у конкурсі на проект були залучені люди, які зовсім не розуміли харизми Андрія. Архітектор з Дніпра, який начебто переміг у цьому конкурсі, сказав, що тільки один електричний стовп у цьому сквері має коштувати 50 тисяч доларів! Батьки, які не могли опритомніти після горя, не зовсім тоді розуміли, що відбувається, для чого такі шалені кошти витрачати. І як людина з Дніпра може контролювати виконання робіт у Львові. Минали місяці, однак далі ескізів нічого не рухалося.

- Коли нам у липні 2015 року повідомили, що виконком міської ради не затвердив коштів на цей сквер, - продовжує Віктор Кузьмич, - ми з мамою написали заяву, яку опублікував “Високий Замок”, про те, що відмовляємося від скверу і від будь-яких пам’ятників синові. Просили дати спокій нам і не тривожити душу нашого Андрійка. На ранок, а це було перед виборами мера, у нас вже була делегація, яка слізно обіцяла, що сквер буде. Пристаючи на вмовляння пана Чаплінського, ми відмовилися від заяви. Чекали, вірили, сподівалися. Кілька днів тому пан Чаплінський заявив журналістам, що облаштування скверу переносять на... 2017 рік. Той цинізм, зневага до пам’яті Андрійка — це є і зневагою до нас, батьків. Остаточною краплею, яка змусила нас відмовитися від встановлення у Львові скверу, стали брехливі обмовки, начебто Ольга Михайлівна (мама Кузьми Скрябіна. - Г. Я.) сама збирає гроші на цей сквер.

- З чого почалися такі чутки, ніби ви збираєте гроші на сквер?

- Товариш Андрія у липні цього року створив сайт “Сквер Скрябіна у Львові “Місце щасливих людей”, - каже Ольга Михайлівна. - На сайті подано цільовий рахунок “Сквер “Місце щасливих людей”. Окрім того, ми продовжуємо ту роботу, яку започаткував наш син: є вказаний рахунок для онкохворих дітей, інший — на апарат штучного дихання для немовлят. До цих цільових рахунків додали ще один - на сквер. Кілька днів тому мені зателефонувала знайома журналістка і запитала, чи правда, що збираю гроші на сквер Скрябіна. Цією фразою мене не просто вдарили, а знищили. І я сказала: досить! Попросила у голови фонду відомість, скільки фонд зібрав грошей на сквер. Загальна сума — 1200 грн. Ворогові не побажаю бути на моєму місці. Ну, як могла би мама збирати гроші на сквер для власного сина?! Мені би навіть в голову не прийшло... На площі, де мав бути сквер “Місце щасливих людей”, є добротний кіоск з пивом і сміттєві баки під боком бібліотеки імені Стефаника. Там почуватимуться щасливо ті, хто захоче сидіти у цьому пивному кіоску...

За словами Ольги Кузьменко, пан Чаплінський спочатку малював їй сходи, які мали вести на Цитадель, амфітеатр, красиву площу, на якій мали гуляти мами з візочками... Але проект скверу “Місце щасливих людей” вмер, не народившись. Людина, яка була для львів’ян своїм “чуваком”, назавжди залишиться на Стіні пам’яті в Одесі. Одесити його іменем назвали ще й сквер. У Волновасі і Люботині вулицею Кузьми Скрябіна ходять люди. У Луцьку до пам’ятника співакові водять екскурсії...

Коментар для «ВЗ»

Юліан ЧАПЛІНСЬКИЙ, начальник управління архітектури Львівської міської ради

Я не говорив журналістам, що будівництво буде перенесено на 2017 рік, оскільки не є уповноваженим планувати будівництво будь-якого об’єкта у Львові. Навпаки, саме я ініціював проведення конкурсу на найкраще вирішення цього скверу, був головою журі і сказав, що на проектні роботи виділено півмільйона гривень. Робота, яка перемогла у цьому конкурсі, є достойною. Я не орієнтував батьків, що будівництво розпочнеться вже незабаром, бо реалізація такого проекту має кільканадцять етапів, що можуть затягнутися на тривалий час. Казав батькам Андрія Кузьменка, що всі ці правила і нормативи написані не мером міста, а законами України, тому треба запастися терпінням. Міськрада не відмовляється від своїх намірів, бо проект не був ініціативою батьків чи родини загиблого співака. Були проведені громадські слухання, на яких вирішили вшанувати його пам’ять облаштуванням скверу. Глибоко поважаю батьків Андрія і сподіваюся, ми це питання вирішимо. Докладу всіх зусиль, щоб переконати їх у тому, що це не більше, ніж непорозуміння, і продовжити роботу.

Схожі новини