Передплата 2024 «Добра кухня»

Романа Кисляка з ДЦП виштовхали з ресторану, а Остапа Стадника — зі спорткомплексу...

На жаль, ситуація із доступом людей з особливими потребами до громадських місць не змінилася... 

36-річний Роман Кисляк став героєм численних публікацій та телесюжетів після скандального випадку, коли його виштовхали з ресторану. Хлопець ніяковіє від такої уваги журналістів. «Водночас пишаюся тим, що з’явився поштовх до гарної акції «Запроси друга з особливими потребами на каву», - написав Роман у “Фейсбуці”. Цей випадок набув широкого резонансу. Дружина президента Марина Порошенко також не залишилася байдужою, запросила Романа Кисляка на філіжанку кави. Ця зустріч відбудеться у 20-х числах лютого у Києві. Пані Марина повідомила про це Романові “емейлом”.

У п’ятницю випив кави з “винуватцем події” і міський голова Львова Андрій Садовий. Мер подарував хлопцеві пам’ятну монету із зображенням короля Данила Галицького. Роман розповів мені, що не знав, що його чекає мер, на зустріч запізнився на сорок хвилин. “Мені так соромно, - каже. - Я потиснув міському голові руку і сказав, що поки люди не навернуться до Бога, наша країна не зміниться...”. Роман ні про що не просив міського голову, але сподіваємося, що місцева влада також повернеться обличчям до людей з особливими потребами!

...У рамках соціальної акції цими вихідними відбулись перші зустрічі людей з особливими потребами із новими друзями. Усі охочі могли запросити їх на каву. Організатори акції, Центр підтримки осіб з особливими потребами “Емаус”, визначили п’ять локацій для зустрічей - у центрі (на пр. Свободи), біля нового ЦУМу, ТРЦ King Cross Leopolis, а також на Левандівці та Сихові. В Юлії Бойко - розсіяний склероз, на візку дівчина шість років. Її запросили на каву двоє друзів. “Було весело, - написала дівчина у “Фейс­буці”. - Піцерія обладнана пандусом, а персонал ввічливий, люб’язно допомагає. Однак всередині приміщення маленьке, столики стоять впритул один до одного, і людині на візку там дискомфортно. Вбиральні не пристосовані для людей з особливими потребами. Сподіваємося на позитивні зміни у плані доступності «Чикаго».

На проспекті Свободи перед пам’ятником Тарасові Шевченку зібрались люди з обмеженими можливостями. Випити каву у колі нових друзів тут вирішили шестеро незрячих і четверо людей з вадами слуху. Про це розповів голова товариства «Зелений хрест» Олександр Волошинський. Охочі пригостити їх львів’яни прийшли трохи згодом, і їх виявилося небагато — шестеро дорослих і двоє дітей. Ця компанія і вирушила на кавування.

Поки народ обговорює ці події, стається новий прикрий випадок: у спорткомплексі, що на Сихові, відмовились продати абонемент хлопцеві з ДЦП Остапу Стаднику. Мовляв, він буде розводити антисанітарію та своїм зовнішнім виглядом відлякувати клієнтів... Про це на своїй сторінці у “Фейсбуці” написала Katrin Roinska.

“Якщо нарешті суспільство готове підняти тему дискримінації людей з особливими потребами, також хочу поділитися історією свого близького друга, - йдеться у дописі. - Я з радістю з Остапом відвідую різноманітні мистецькі події. Також ходимо у кав’ярні, і, на щастя, до нас переважно ставляться позитивно. Але, крім культурного та робочого життя, Остапові необхідне і фізичне навантаження, лікарі радять займатися плаванням. Та вже другий рік поспіль Остап не може потрапити у цей заклад. Вірю у силу соц­мереж, сподіваюсь, що це допоможе людині нарешті потрапити у заклад...”.

Остап Стадник закінчив Франковий університет (англійську філологію). Працює репетитором з англійської мови. У коментарі “ВЗ” 34-річний Остап підтвердив, два роки тому йому у грубій формі відмовили у тренуваннях у “Спортлайфі”, що на Сихові (звернувся саме туди, бо поруч живе). Але його прий­няли у “Дельфіні”, хоча умови у цьому спорткомплексі для людей з особливими потребами не є такими комфортними. Мене безкоштовно тренували, зауважив Остап, а охоронці допомагали мамі підносити візок... Але мамі важко взимку з усім цим справлятися. Тому я перестав відвідувати “Дельфін”. “Недавно почув, що “Спортлайф” запрошує до себе учасників АТО, подумав, що у закладі відбулись якісь зміни, і мені також вдасться там плавати у басейні. Цього разу мені знову відмовили, але не так грубо, як раніше. Сказали, що у них парапети, і я навряд чи зможу проїхати... Крім того, мої колеса від візка забруднять їхню підлогу. Я запитав, чи є у них змінний візок, мені відповіли, що немає. У спорткомплексі пообіцяли, що врахують мої побажання і зателефонують. Думаю, без допомоги юриста я це питання не зможу вирішити”.

Запитую Остапа, чи брав він участь в акції “На каву з другом”. Виявляється, він разом ще з одним хлопцем на візку Павлом Козаком та подружньою парою з вадами зору у День святого Валентина прийшли до кінотеатру ім. Дов­женка, що на Сихові. Й самі влаштували собі свято і пішли на каву.

Невже наше суспільство невиліковне? Поки одні запрошують людей з особливими потребами на каву, інші топчуть їхню гідність... Громадський активіст “Крим-SOS” Алім Алієв вирішив допомогти людям з особливими потребами започаткувати у Львові тренінги для підприємців (власників ресторанів, кав’ярень, банків та ін.), а також для їхнього персоналу, як обслуговувати людей з особливими потребами. “У ресторані Vapiano Lviv такий тренінг уже відбувся, - сказав Алім. - Ми зустрічалися з директором мережі цих ресторанів, він визнав свою вину. Видався нам щирим. Готовий і надалі проводити такі тренінги”. “У соц­мережах легко обурюватися, набагато важче свої дії переносити у реальність”, - додав Алім.

Схожі новини