Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Винниках знову замироточила ікона

Про архієпископа Лева-Зиновія Колісника з Винників, що на Львівщині, «Високий Замок» писав уже не один раз.

У монастирі священомученика Зіновія, настоятелем якого він є, щороку відбуваються якісь дива. Декілька років тому на городі отця Зиновія уродилася картопля... у формі сердець, а в саду - яблуко, на якому простежувався чіткий контур хреста. Через це сад настоятеля місцеві віряни називають “райським”.

У невеличкій каплиці священик спромігся зібрати чудотворні ікони, кожна з котрих має унікальну, подекуди містичну історію. Час від часу ікони оновлюються і мироточать. Нещодавно тут замироточила Белзька (Ченстоховська) ікона Божої матері (XVII ст.). До обійстя отця Зиновія завітали учні 9-А класу львівської середньої школи №49 на чолі з класним керівником Марією Гринько. До групи приєднався і журналіст «ВЗ».

Дорогою Марія Іванівна розповідає дітям, що ще у 2013 році бачила, як мироточить інша ікона з колекції всечесного отця - копія Іверської ікони, переписана священиком власноруч. А от Белзька ікона мироточить вже втретє - до цього це ставалось у 2005-му (у день святого апостола Луки), і 2008-му (у день хрещення Русі) роках. Переступаємо поріг каплиці - хоч приміщення і зовсім мале, ми усі спокійно помістилися у ньому. Так само, як і образи — їх тут безліч, але всі вони - на своєму місці. Белзька Матір Божа вирізнялася насамперед своїми кольорами: якщо більшість ікон приваблювала яскравістю, «винуватиця» дійства, як сіра мишка, залишалася монохромною. А патьоки, що залишило миро, ще й підсилюють це враження. Не відчути побожної атмосфери, що витала у повітрі, було неможливо. Відчуття були подібні до того заспокоєння, що дарує нам класична музика...

Отець Лев-Зиновій, побачивши, як нас багато, розпочав із байки про рукавичку. Принишклі школярі слухали уважно. Далі отець розповів історії ікон, що знаходяться у церкві, а також і свою історію. Наприклад, Іверську ікону він змалював з копії, що знаходиться у Чикаго, з єдиною відмінністю — зобразив Богородицю зі сльозами. Адже саме таку ікону зі сльозами він побачив в Іллінойсі. Після розповіді настоятель помолився за душі всіх присутніх і їх рідних і помазав нас миром. Після цього ми помолилися за убієнними героями Небесної Сотні. Отець Лев-Зиновій запросив усіх на наступні гостини і обіцяв пригостити фруктами зі свого саду. «Це рідкісне явище, коли ікона мироточить, і я хотіла, щоб мої учні це побачили, — каже пані Марія. - Також я хотіла, щоб вони були помазані, адже небесний захист потрібен нам завжди. Отець Лев-Зиновій дійсно має здібності, у які я вірю. Вважаю своїм обов’язком донести це до своїх учнів».

Схожі новини