Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Фермери Львівщини посадили цьогоріч більше цибулі, огірків та капусти

Лідером є огірки — плюс 14% площ

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Цього року у Львівській області фермерські господарства посадили більше цибулі, огірків та капусти, ніж торік, аби не трапилося продовольчої кризи на фоні війни. Друга причина — щоб овочі тримали стабільну цінову планку і ми менше залежали від імпорту. Нагадаємо, у 2022 році цибуля на українських ринках коштувала 50−60 гривень за кілограм. Це дало поштовху фермерам вирощувати більше цибулі, тому у 2023 році вона є дешевою — 20−25 гривень за кілограм.

Директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман повідомила для «ВЗ», що зараз є тенденція до збільшення площ під капустою на 2,5% та цибулею на 4,6% (у порівнянні до площ минулого року). У травні прогнозується посів помідорів, кабачків, пізніх сортів огірків і капусти. Тож у разі форс-мажору дефіциту овочів не буде.

«У сільськогосподарських підприємствах Львівщини прогнозується збільшення вирощування огірків на 14% та цибулі на 6%, — каже чиновниця. — Основними „гравцями“ на ринку овочів у Львівській області є населення — вирощують 96% продукції. Площі основних овочевих культур що в комерційному секторі, що в населення суттєво не змінились, бо ситуація із попитом та пропозицією борщового набору на ринку стабілізувалась».

Скільки цього сезону на Львівщині посадили овочів?

Тетяна Гетьман каже, що станом на 7 травня, у господарствах усіх категорій посаджено овочів на площах майже 20 тисяч га. Найбільше посадили цибулі — 4,3 тисячі га та 3,3 тисячі га буряків.

Тим часом, після Великодніх свят українці купують на продуктових ринках більше сезонних овочів, лідерами є капуста, огірки, помідори. Та й ціни на них знизилися. Якщо напередодні свят кілограм огірків — 120 гривень, тепер — 100. Капуста коштує 50 гривень, помідори — 75−80 грн.

Схожі новини