Добрий господар

У Миколи Поліводи та Валентини Пінкевич із села Береза, що на Ратнівщині, – чимале господарство. Зокрема, дбайливе подружжя обробляє п’ять гектарів поля, висіваючи моркву, буряки, висаджуючи капусту, картоплю.

Хочу розповісти про сорти кукурудзи, які я отримав від знайомого фермера з Одеської області, що понад 20 років займається вирощуванням цієї культури.

Розсада помідорів швидко розвивається, вимагаючи більшої площі. Тому при з’яві 2−3 справжніх листочків потрібне пікірування.

Ще на початку кризових 90-х років Дмитро Гнатишин отримав у дачному кооперативі “Сигнал” чотири сотки неугідь. Довелося викорчовувати чагарникові зарості та завозити 11 самоскидів торф’яної землі. Відтоді тут гарно родять овочі, яких вистачає усій родині.

Банани, ананаси, лимони, мандарини, апельсини вирощує на своєму подвір’ї Анатолій Тертяк зі села Прогрес Острозького району.

Виростити смоківницю на підвіконні під силу кожному. Відомо, що стан спокою в цієї культури триває 2−3 місяці (від другої декади жовтня до середини грудня).

Вже понад три десятки років не полишає працю на землі одноосібник Анатолій В’юн із села Гориславці Кременчуцького району.

Житель села Милостів Рівненського району Володимир Власюк виготовляє не лише меблі, альтанки, двері. На його рахунку також десятки церковних іконостасів.

Від перших обльотів  до цвітіння садів триває весняне утримання бджіл. За цей час  зимувалих бджіл замінюють на молодих. За несприятливих умов кількість бджіл може навіть зменшитися. Пасічник цьому негативному явищу повинен запобігти.

Уже понад 14 років житель села Шманьківці Юрій Захарчук вирощує овець каракулевої породи.

Напровесні вітамінний голод першою втамує рання редиска.