Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Рай» не тільки для ревматиків...

«Найбільший у Європі спа-курорт» – в угорському Гайдусобосло.

Туристичні проспекти називають Угорщину “термальним раєм Європи”. І справді, термальних джерел у сусідній країні повно, ледь не в кожному містечку. А Будапешт із його знаменитими термальними купальнями - єдина у світі столиця-курорт! А “найбільшим у Європі спа-курортом” ті ж путівники називають Гайдусобосло. Подивившись з дружиною на мапу, виявили, що це зовсім не далеко від українського кордону. Чому б не з’їздити? У Берегові й Косині вже були, тож зможемо порівняти угорські термали з нашими...

Із Чопа до Гайдусобосло турфірми пропонують трансфер, бусами або автівками. Можна теж добратися залізницею: із Чопа до угорського Загоня, а звідти іншим потягом до Гайдусобосло. Ми ж поїхали автомобілем, через перехід біля Берегова, від якого до Гайдусобосло близько 150 км. Якщо користуватися платними швидкісними автострадами, треба на першій угорській заправці купити “віньєту” (на тиждень коштує 2975 форинтів, курс - 10 форинтів за гривню, далі усі ціни в гривнях). Але можна й зекономити: безкоштовні дороги теж рівненькі, хіба що будете їхати повільніше.

Гайдусобосло — маленьке акуратне містечко на Угорській рівнині. Довкола термалів розмістилися численні дво-, три- й чотиризіркові готелі (є й такі, де у вартість проживання входить користування термальним комплексом). Ми ж мешкали в апартаментах, які замовили в Інтернеті. Це набагато дешевше, ніж у готелі: за три ночі заплатили 1800 гривень. Апартаменти виявилися квартирою у новому триповерховому будинку, розташованому за кількасот метрів від входу в термали. Точніше, від одного з входів, бо Hungarospa розкинувся на великій території.

Комплекс складається з чотирьох “підрозділів”: лікувальних купалень, так званого Пляжу, Аквапарку й Аквапалацу. Відкритий Аквапарк наприкінці вересня вже не працював, а до закритого Аквапалацу (його відкрили нещодавно, це “заступник” Аквапарку в осінньо-зимовий період) ми не ходили. До Аквапарку й Аквапалацу слід купувати окремі квитки. Підозрюю, що влітку на Пляж, облаштований біля двох природних озер, теж окремий квиток, але в останні дні вересня плату за вхід на територію Пляжу не брали.

Ціни у Hungarospa приємно здивували. Вхід у купальні на цілий день - 190 гривень, а з 16-ї до 19-ї години - 140 гривень. У берегівському комплексі “Жайворонок” 130 гривень коштує година (!), і ще беруть окрему плату за шафку, де лишаєте одяг. У Косині мінімальний час перебування - три години, коштує це 350 гривень, плюс шафка. У “Жайворонку” термальні басейни маленькі, люди сидять у воді як оселедці у діжці... У Гайдусобосло ж місця вистачає усім. Лише у лікувальних купальнях - три закриті басейни і близько десятка відкритих, зокрема великих, у яких можна плавати. А ще ж улітку є Пляж, великий басейн біля якого також наповнюють термальною водою.

Порівняно з іншими угорськими термалами, Гайдусобосло - молодий курорт. Підземні джерела гарячої термальної води тут виявили 1925 року, коли шукали газ (безуспішно). Вода виявилася особливого типу, так звана бітумна, з великим вмістом важких елементів. Завдяки цій воді Гайдусобосло називають “раєм для ревматиків”. Також ця вода помічна, зокрема, для тих, хто має захворювання суглобів і ортопедичні проблеми. Масляниста вода, що трохи “штиняє” гасом, поліпшує стан шкіри, пожвавлює обмін речовин, покращує сон тощо.

Кнайп і ресторанів, де можна скуштувати страви угорської кухні, в Гайдусобосло повно. Але курортні ціни, розраховані насамперед на німців, кусаються - “вторе” коштує близько 250 грн. (найдешевшими були галушки, 135 грн.). Утім, якщо живете в апартаментах, можна готувати самому, купуючи харчі в супермаркеті. Ціни плюс-мінус такі, як у нас, особливо якщо брати з “акції”. Трохи здивувало, що в Угорщині, яка славиться своїми овочами й фруктами, вони коштують відчутно дорожче, ніж в Україні... Міцний алкоголь дуже дорогий, пиво доступне, але “ніяке”. Тому в Угорщині варто пити вина, насамперед місцевих сортів (“Іршаї Олівер”, “Фурмінт”, “Кекфранкош”). У супермаркеті навіть за 30 грн. (!) можна придбати пристойний напій.

Перед поїздкою до Угорщини варто “погуглити”, як пишуться угорською слова, потрібні в магазині. Англійською назви на угорських товарах практично не дублюються, тож визначитися буває важко. Наприклад, із тим же вином - сухе чи солодке? Чи з паприкою - гірка чи солодка? Можна запитати в місцевих, але не факт, що зрозуміють. Із іноземними мовами у магазинах Гайдусобосло не склалося...

Угорщина

Схожі новини