Передплата 2024 «Добрий господар»

G7 роз’їхалася без важливої домовленості

  • 27.05.2017, 17:17
  • 4 857

Країни G7 під час саміту в Італії не досягли згоди щодо дотримання Паризької угоди по клімату.

Про це повідомляє ВВС.

Це трапилося через позицію Президента США Дональда Трамп, решта ж шість країн-членів G7 — Британія, Канада, Франція, Німеччина, Італія та Японія — підтвердили свою готовність виконувати умови угоди. Натомість Трампа не пообіцяв виконувати зобов'язання, взяті при підписанні домовленостей.

"Я ухвалю остаточне рішення щодо Паризької угоди наступного тижня", — сказав Трамп.

Як зазначила канцлер Німеччини Ангела Меркель, на саміті склалася ситуація "шість проти одного".

G7 пригрозила Росії додатковими санкціями через її дії в Україні

Лідери Групи семи не виключають додаткових санкцій проти Росії через її агресивні дії в Україні.

Про це йдеться у підсумковій декларації саміту G7.

"Ми нагадуємо, що тривалість санкцій проти Росії чітко прив’язана до виконання нею своїх зобов’язань у рамках Мінських угод і її поваги до суверенітету України" - йдеться у документі.

"Санкції можуть бути згорнуті, якщо Росія виконає свої зобов’язання. Однак ми також готові в подальшому вживати додаткові заходи з метою збільшити фінансові втрати Росії, якщо її дії того вимагатимуть" - наголосили лідери Групи семи.

Лідери наголосили, що тривале рішення кризи в Україні вимагає виконання мінських угод всіма сторонами.

Крім того, G7 підтвердила свою відданість політиці невизнання анексії Криму і також повну підтримку незалежності, територіальної цілісності і суверенітету України.

Разом з тим, як наголосили лідери "сімки", попри розбіжності з Росією, вони виступають за її залученість у вирішення регіональних криз і спільних викликів.

Порошенко просить G7 бути жорсткою до Росії

Країни G7 повинні не допустити безкарності Росії та продовжити санкції через її агресію на Донбасі

Про це написав президент Петро Порошенко у своїй колонці для видання Politico, повідомляє прес-центр адміністрації очільника держави.

Він зазначив, що сьогодні лідери G7 збираються за одним столом, де говоритимуть про складні виклики нашому світовому порядку. При цьому обраний для цієї зустрічі день не міг бути більш символічним для України.

"Сьогодні "Велика сімка" - клуб поважних держав та світових лідерів, з якого Росію видворено з ганьбою - має слушну нагоду для чіткої відповіді агресору. Кремлю не змити кров зі своїх рук та не уникнути відповідальності за крадіжку Криму та експорт війни на Донбас", - наголосив Порошенко.

За його словами, російська влада не припинить свою агресію, доки її не зупинять, саме тому світова спільнота повинна показати свою відданість захисту свободи та міжнародного права.

"Якщо вільний світ серйозно зацікавлений в мирі та світовому порядку, слід пам'ятати, що відновлення нормальних відносин з Москвою пролягає через Київ. Росія повинна виконати Мінські домовленості, передусім в частині безпеки. Вона повинна повернути Крим Україні, відновити територіальну цілісність нашої держави у міжнародно визнаних кордонах. Все інше - від лукавого", - підсумував Порошенко.

Reuters: "G7 не може визначитися щодо санкцій проти Росії"

Країни "Великої сімки" досі не знайшли спільної мови у питанні санкцій проти Росії та стосовно торгівлі

Про це повідомляє видання Reuters з посиланням на слова власного джерела на зустрічі G7 в Італії.

За словами співрозмовника видання, дипломати досі не змогли вирішити, чи включать до свого фінального комюніке зобов'язання боротися проти "протекціонізму" та дані щодо окремої загрози з боку Росії, через що проти неї варто вжити додаткові заходи.

За словами джерела, лідери країни G7 повинні завершити розмову з питань торгівлі та політики щодо Росії в суботу.

На саміті G7 Меркель обговорила з Трампом тему України та Мінського процесу

Канцлер ФРН Ангела Меркель провела на полях саміту Великої Сімки в Італії двосторонню зустріч з президентом США Дональдом Трампом, під час якої торкнулася і питання України

Про це глава німецького уряду повідомила журналістам після завершення першого дня саміту, передає Укрінформ.

"Ми ще раз обговорили тему України, Мінського процесу, а також те, як ми тут можемо спільно добре працювати. Я гадаю, тут у нас розвивається хороша співпраця", - сказала Меркель.

Крім цього, сторони обговорили порядок Великої Двадцятки, в якій Німеччина цього року головує, кліматичну угоду і торгівлю. Меркель зауважила, що хоча її країна і має великий торговий профіцит з США, вона і інвестує туди великі гроші, тому не слід зациклюватися лише на якихось одних цифрах.

Характеризуючи перший день саміту Великої Сімки, Меркель назвала його атмосферу "дуже конструктивною і дуже чесною". Вона наголосила на важливості прийняття заяви про заходи боротьби з тероризмом, а також те, що у питанні конфліктів в Сирії та Лівії думки учасників "багато в чому збігалися".

Однак при обговоренні тем торгівлі і клімату були протиріччя. За словами канцлера, шість лідерів дали чітко зрозуміти американській стороні, привівши "масу аргументів", що вони сподіваються, що США врешті все ж залишаться учасниками Паризької кліматичної угоди. Американська сторона, сказала Меркель, дали чітко зрозуміти, що ще не прийняла рішення, що далі працюватиме над цим.

Продовжаться переговори і щодо торговельних відносин, поки єдності з цим немає. Робочі групи працюватимуть всю ніч, намагаючись виробити якусь взаємоприйнятну позицію; якою вона буде, Меркель прогнозувати не береться.

Що стосується біженців, то окремої заяви, як планувалося, не буде, але проблема буде згадана в заключному документі.

В Італії відкрився саміт G7

В італійському місті Таорміна відкрився 43-й саміт країн Великої сімки (G7).

Про це повідомляє агентство ANSA.

"Саміт "Великої сімки" (G7) відкрився в сицилійському місті Таорміна в п'ятницю традиційним "сімейним фото" лідерів в давньогрецькому театрі курорту Сицилії", - йдеться у повідомленні.

За словами італійського прем'єр-міністра Паоло Джентіоні, що виступив господарем зустрічі G7 цього року, переговори на саміті будуть непрості на тлі розбіжностей між європейськими союзниками і адміністрацією президента США Дональда Трампа щодо низки питань, зокрема, торгівлі і зміни клімату. Крім того, на порядку денному будуть порушуватися питання боротьби з тероризмом, міграцією та зв'язків з Африкою.

"Ми закликаємо орінтуватися на конкретні результати з боку країн-членів G7", - сказав Джентіоні у відеозверненні перед початком саміту. "Ми знаємо, що переговори не будуть простими, але дух Таорміна може допомогти нам (рухатися) в правильному напрямку", - додав він.

Італійський прем'єр зазначив, що в рамках саміту "Великої сімки" буде представлена "важлива заява про боротьбу з тероризмом і безпеку".

Голова Європейської ради Дональд Туск заявив на прес-конференції в п'ятницю, що саміт в Таормині визнаний "найважчим з усіх G7". Туск підкреслив відмінності в області зміни клімату, торгівлі та безпеки, і пообіцяв, що «ЄС буде робити все можливе для угоди» і формування єдності.

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, у свою чергу, закликав адміністрацію Трампа дотримуватися Паризької угоди щодо зміни клімату.

Сьогодні в Італії розпочинається саміт G7

Саміт країн Великої сімки пройде у сицилійському місті Таорміна 26 та 27 травня.

У п’ятницю, 26 травня, на італійському острові Сицилія розпочинається дводенних саміт лідерів країн «Групи семи» США, Німеччинии, Великобританії, Франції, Італії, Канади та Японії. Зустріч проходитиме в курортному місті Таорміна, і як очікується, буде присвячена співпраці країн в сфері безпеки з огляду на останню атаку в британському Манчестері, де загинули понад 20 людей.

За словами неназваного високопоставленого італійського дипломата, президент США Дональд Трамп і інші лідери G7 дотримуються схожих поглядів з багатьох питань, але Вашингтон залишається на своїх позиціях щодо питань торгівлі і зміни клімату. Державам Євросоюзу потрібна чітка обіцянка від США «боротися з усіма формами протекціонізму», сказав дипломат, додавши, що вони активно намагатимуться переконати президента США у перевагах вільної торгівлі.

«У нас буде дуже здорова дискусія з питань торгівлі, і ми будемо говорити про те, що є вільним і відкритим способом торгівлі», — заявив 26 травня економічний радник Білого дому Гері Кон.

Він також припустив, що будуть «доволі здорові» переговори про те, чи Вашингтон має дотримуватися зобов’язань зі скорочення викидів парникових газів відповідно до Паризької угоди 2015 року.

Кон зазначив, що Трамп, який назвав боротьбу з глобальним потеплінням «містифікацією», ухвалить остаточне рішення, коли повернеться додому. Але підкреслив, що економічний розвиток — тема першочергова.

Європейські дипломати очікують, що їх лідери чинитимуть тиск на Дональда Трампа в контексті виконання Паризької угоди щодо викидів, яку всебічно підтримують на всьому європейському континенті.

Приїзд на Сицилію — останній пункт першої закордонної поїздки Трампа з часу вступу на посаду президента США в січні. Досі в рамках свого дев’ятиденного туру Трамп відвідав Саудівську Аравію, Ізраїль і Палестинські території, зустрівся з папою Франциском і провів переговори з главами Європейського союзу і військового альянсу НАТО в Брюсселі.

До клубу Велика сімка входять США, Італія (господарка цьогорічного саміту) Німеччина, Франція, Велика Британія, Канада та Японія.

Туск: «G7 повинна підтвердити визначену політику санкцій проти Росії»

Країни «Великої сімки» повинні підтвердити визначену політику продовження санкцій щодо Росії у відповідь на агресію проти України.

Про це заявив президент Європейської ради Дональд Туск напередодні відкриття засідання «Великої сімки» у п’ятницю в італійському місті Таорміна, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Після нашого попереднього саміту в Японії ми не побачили нічого, що би стало підставою для зміни нашої політики санкцій відносно Росії. Тому я закликатиму інших лідерів підтвердити цю політику», - наголосив Туск.

Він висловив переконання, що G7 продемонструє єдність відносно України.

«Ми повністю підтримуємо незалежність України, територіальну цілісність і суверенітет. Вирішення конфлікту не може бути досягнуто без повної імплементації Мінських домовленостей», - додав президент Європейської ради.

Туск зазначив, що відносно ситуації в Україні позиція Євросоюзу «більше або менше» збігається з позицією президента США Дональда Трампа та державного секретаря Рекса Тіллерсона.

«Можливо, я є менш оптимістичним відносно планів і намірів президента Путіна. Можливо, я менш сентиментальний. Але я вважаю, що відносно України ми зможемо знайти спільну позицію зі Сполученими Штатами. За реалістичними оцінками, ми повинні продовжувати нашу спільну політику відносно Росії, включаючи санкції, та відносно Мінських домовленостей», - заявив Туск.

Він також наголосив на необхідності збереження єдності G7 задля зміцнення міжнародного порядку.

Схожі новини