Передплата 2024 «Добра кухня»

Стамбульський терорист визнав свою провину

  • 17.01.2017, 11:01
  • 8 228

Головний підозрюваний у теракті в нічному клубі Стамбула Абдулгадир Машарипов визнав свою провину.

Про це повідомив губернатор Стамбула, передає Hurriyet.

Представник турецької влади також додав, що терорист вчинив атаку за вказівкою "ІД". За наявними даними, терорист - уродженець Узбекистану, що проходив бойову підготовку в Афганістані. Під час його затримання було також вилучено 2 одиниці зброї, два безпілотники та $197 тис. готівкою.

Глава МЗС Туреччини: "Встановлено особу терориста, який атакував клуб у Стамбулі"

При цьому міністр відмовився назвати його ім'я.

Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що влада країни встановила особу людини, яка влаштувала теракт в нічному клубі Стамбула у новорічну ніч. Про це він заявив на брифінгу, передає агентство Reuters.

При цьому міністр відмовився назвати його ім'я. Раніше влада повідомила про затримання в Ізмірі ще п'ятьох підозрюваних, причетних до атаки.

Підозрюваний у причетності до теракту в Стамбулі дав киргизьким ЗМІ інтерв'ю

У ньому він заперечив причетність до теракту, а також розповів, що турецькі правоохоронні органи вже допитали його.

Громадянин Киргизстану Яхье Машрапов, чий закордонний паспорт турецькі і світові ЗМІ поширили у зв'язку з причетністю до особи, яка підозрюється у скоєнні теракті в Стамбулі, дав виданню Turmush інтерв'ю. У ньому він заперечив причетність до теракту, а також розповів, що турецькі правоохоронні органи вже допитали його.

«1 січня я полетів з Бішкека в Стамбул. Я завершив справи, пов'язані з торгівлею. Після чого приїхав в аеропорт Стамбула і сів у літак. У цей час співробітники правоохоронних органів зняли мене з літака. Вони допитували мене протягом години. Через це літак до Бішкека затримали на годину. Мені пояснили, що допитали мене у зв'язку з терактом в новорічну ніч, сказали, що я зовні схожий на злочинця з фото, попросили вибачення і посадили мене в літак», - сказав він.

Він повідомив, що не знає людину, яка скоїла теракт, також не розуміє, звідки в мережі з'явилося фото його паспорта.

«Коли був теракт, 31 грудня, я був в Киргизстані. Я ніяк не причетний до теракту в Туреччині. З 2011 року я літаю в Стамбул через свою роботу - торгівлю», - розповів він і підкреслив, що літав у Стамбул 28 грудня, а повернувся в Киргизію 30 грудня, де і зустрів Новий рік.

Окрім того, офіційний представник Державного комітету національної безпеки Киргизстану Рахат Сулайманов розповів, що його також допиталий по прибутті в Киргизстан.

"Доказів його причетності до теракту немає. Він був відпущений після допиту, але перевірка триває", - цитує його слова російський Інтерфакс.

В аеропорту Стамбула затримали двох іноземців у справі про напад на нічний клуб

Жодних інших подробиць поліція не повідомила.

Турецька поліція затримала в аеропорту Стамбула двох іноземців у справі про напад на нічний клуб, повідомляє Reuters. Зазначається, що вони намагалися покинути країну. Жодних інших подробиць поліція не повідомила. Підозрюваний у вбивстві все ще перебуває на волі.

У Киргизстані перевіряють інформацію про причетність їхнього громадянина до теракту в Стамбулі

Спецслужби співпрацюють з Туреччиною і перевіряють копію фотографії з закордонного паспорта підозрюваного.

Спецслужби Киргизстану співпрацюють з Туреччиною щодо ідентифікації підозрюваного у вбивстві 39 людей у нічному клубі в Стамбулі в перший день Нового року.

Речник Служби національної безпеки Киргизстану Рахат Сулейманов повідомив, що посадові особи перевіряють копію фотографії підозрюваного з, ймовірно, закордонного паспорта громадянина Киргизстану.

Поліція встановила особу підозрюваного у теракті в нічному клубі Стамбула

Ним виявився 28-річний громадянин Киргизстану.

Турецькі правоохоронці встановили особу підозрюваного у скоєнні теракту в стамбульському нічному клубі Reina.

Ним виявився 28-річний громадянин Киргизстану Яхья Машрапов (Iakhe Mashrapov). Зображення його закордонного паспорта продемонстрували в ефірі турецького державного телеканалу TRT World.

У паспорті вказана дата народження підозрюваного - 2 серпня 1988 року. Документ йому видали в жовтні минулого року. Як повідомляє Reuters, служба безпеки Киргизстану знаходиться у контакті з турецькою владою.

Турецькі ЗМІ рошири селфі людини, яку підозрюють в скоєнні теракту. На записі видно, як чоловік знімає себе на площі Таксим в Стамбулі, проте незрозуміло, чи проводилася зйомка до нападу або ж після.

Станом на 02:30 мер Стамбула повідомляв про 35 загиблих.

Крім того, за даними влади міста, близько 40 людей було поранено, деякі з них - у критичному стані. Усього у клубі на момент атаки було близько 600 відвідувачів.

За словами мера, нападник був один. Мер назвав напад терористичною атакою. Один із загиблих - офіцер поліції.

Раніше повідомлялось, що нападників могло бути більше. За неофіційними даними, озброєні люди були одягнені в костюми Санта Клауса.

Наразі поліція оточила район у радіусі близько 3 км від нічного клубу, операція із затримання нападника триває.

За даними Daily Sabah, нападник почав стріляти по поліцейських перед клубом, а потім зайшов до закладу і продовжив стріляти по відвідувачах.

На відео зафіксований чоловік, який ще до підходу до дверей клубу відкриває вогонь по перехожим. Видно, як він поранив одну особу. Після цього чоловік заходить до клубу.

На іншому відео видно нападника вже у самому клубі.

Схожі новини