Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Авакова-молодшого відпустили під «чесне піонерське»

Навіть електронного браслета не одягли.

Два місяці під вартою з можливістю внести п’ять мільйонів гривень застави — такого запобіжного заходу для сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова вимагав у суді представник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП). Але служителі Солом’янської Феміди вирішили, що для такого поважного «клієнта» навіть короткостроковий переїзд з елітної квартири (площею майже 400 «квадратів») у центрі столиці до слідчого ізолятора обернеться стресом. Позасідали, подумали, і випустили Авакова-молодшого спершу із «акваріуму» у залі суду (дозволивши сидіти поруч з адвокатом), а потім і взагалі з-під варти.

Попри застереження прокурора САП, що на волі підозрюваний може впливати на свідків у справі, суд звільнив Олександра Авакова — під особисте зобов’язання (як і двох інших фігурантів — екс-заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря та харків’янина Володимира Литвина). Сина міністра зобов’язали здати закордонний паспорт. А ось електронний браслет на Авакова-молодшого навряд чи приміряють: з «маячками», бачите, дефіцит — на всіх не вистачає.

Стараннями Феміди розщедрюватися на п’ять мільйонів застави сімейству Авакових не довелося. Хоча для «товстосумного» керманича МВС і його родини це — смішні гроші. На гонорари для захисту, звісно ж, не поскупилися: Авакова-молодшого захищає відомий за багатьма резонансними справами адвокат Андрій Федур. Судячи з першого ж рішення суду (щодо запобіжного заходу для Олександра Авакова), свій хліб він відпрацьовує на відмінно.

Під час судового засідання прояснилися деякі подробиці у так званій рюкзаковій справі. Зокрема, суми навару, які отримували підприємливі «бізнесмени» на пошитті наплічників для Нацгвардії (за версією САП, за пошук «виконробів» відповідав вже згадуваний друг Олександра Авакова, Володимир Литвин). Як встановила експертиза, виготовлення одного рюкзака обходилося у 555 гривень. Тоді як для Нацгвардії їх закуповували у «кооперативу імені Авакова-молодшого» уп’ятеро дорожче — по 2799 гривень. Частину наплічників, повідомив прокурор САП, шили ув’язнені, тож собівартість такого товару взагалі копійчаною була — 60-130 гривень за наплічник.

Поки одні гадають, чим може аукнутися «рюкзакова справа» у коаліційних розкладах (чи «підкоп» під керманича МВС остаточно не розхитає і без того «ладановий» союз «БПП» та «Народного фронту»?) й особисто для міністра Авакова (дотиснуть його відставку чи ні?), інші скоса поглядають на Феміду. Одна річ — довести корупційну справу до суду, інша — отримати справедливий вердикт. Через резонансність зам’яти «рюкзакові гріхи» буде складно. Але це не означає, що справу не намагатимуться розвалити у суді. Можливості і виходи на «потрібних людей» у фігурантів є, кажуть ті, хто обізнаний із подробицями іншої судової справи, яка стосувалася горе-тендеру щодо «золотих» наплічників.

Ось що написав із цього приводу у Facebook адвокат Роман Маселко: «У заяві МВС (щодо «рюкзакової справи». — «ВЗ») мене зацікавив один аргумент: мовляв, є рішення Окружного адмінсуду Києва, яким визнано процедуру торгів рюкзаками та їх результати законними. Знаходжу це рішення. І, як кажуть, — картина маслом. Через півтора року після торгів, 08.06.17 р., один із учасників раптом оскаржує їх до славнозвісного суду Вовка.

Справа дивним чином потрапляє до відомого судді Є. Аблова. Скільки зазвичай триває справа в Окружному адмінсуді Києва? Від шести місяців і більше. Так ось, цю справу розглянули за місяць. І вже 10.07.17 р. з’явилася постанова, що з торгами усе гаразд. Схема використання таких судових рішень, щоб поламати розслідування НАБУ чи прикрити незаконні дії, — вже звичне явище. Ці схеми можливі тому, що судді відчувають безкарність. Той самий Аблов прославився тим, що у часи Революції гідності за п’ять годин розглянув справу і зобов’язав «Беркут» розігнати Майдан, що вони і спробували зробити у ніч із 10 на 11 грудня 2013 року. А вже через два тижні Аблов отримав можливість приватизувати службову квартиру вартістю 9100000 грн. у центрі столиці. Аблов мав би бути звільнений та у тюрмі сидіти. Але Вища рада правосуддя його не покарала. От він і далі використовує свої навички оперативно виносити «потрібні» рішення».

Залишилося дочекатися, коли суд приступить до розгляду «рюкзакової справи» по суті. З ходу судових засідань і поведінки суддів буде зрозуміло, гальмують справу чи все ж підозри на адресу Феміди не виправдані.

Фото «УП»

Схожі новини