Передплата 2024 ВЗ

«З мене зробили відьму XXI століття»

24-й Форум видавців стартував зі скандальної заборони книжки Лариси Денисенко.

13 вересня у Львові розпочав роботу 24 Форум видавців. До Львова на свято книжки приїхали понад тисяча авторів, художників та культурних діячів з 24 країн світу. У цьогорічному Форумі участь беруть 168 видавництв, які видали кілька тисяч назв нових книжок спеціально до цієї події. Вони привезуть, за словами президента ГО “Форум видавців” Олександри Коваль, понад 100 тонн книжок!

У день відкриття Форуму у Палаці мистецтв, коли видавці лише розставляли свою продукцію, тим, хто не мав вхідного квитка, пощастило: увійти на територію Палацу можна було “на халяву”.

Скільки цього року видавництва платили за квадратні метри для торгівлі, довідатися не вдалося, оскільки у перший день книжки розставляли лише продавці. А вони мовчали, як партизани. Хоча книжки свого видавництва рекламували охоче. Чернівецьке видавництво “Чорні вівці”, яке представляє продавець Наталя, участь у Форумі бере четвертий рік поспіль. Цього разу привезли 98 позицій, а це понад тисяча книжок. “Родзинкою” видавництва є “Інтернат” Сергія Жадана за 145 гривень.

Натомість письменники брати Капранови охоче поділилися вартістю квадратів для свого “Жужика”, з якого торгують власними творами за межами Палацу.

- Порівняно з минулим роком вартість збільшилася суттєво, — розповів журналісту “ВЗ” Дмитро Капранов. — Торік ми платили 5 тисяч гривень, цього року на дві тисячі більше. Чув, що для усіх решта видавництв ціна зросла на 20 відсотків.

- Чим цього разу потішите любителів книжки?

- Книжкою “Майдан. Таємні файли”. Це — журналістське розслідування про те, що насправді сталося під час революції на Майдані, що було за сценою і на сцені. Чи була зброя, хто як домовлявся і чи ці домовленості було виконано. Що насправді трапилося в Одесі, Донецьку... Над цією книжкою ми працювали останні півтора року. Нам вдалося знайти людину, яка вкрала отой знаменитий бульдозер, якого не міг знайти Захарченко. Ми знайшли того, хто тягнув Нігояна на руках і бачив на власні очі снайпера... Те, що ми змогли розкрити, описуємо, решта — політика.

- За скільки її продаватимете?

- 100 гривень. Там 360 сторінок, на яких є свідчення 20 осіб. Попри це розслідування, ми привезли і минулорічні надбання, з якими проїхали 130 населених пунктів в Україні, відвідували бібліотеки і знайомилися з публікою. Подобається, що на Форум приходять люди, які вже прочитали наші книжки і з якими можна їх обговорити.

Прибув на 24-й Форум видавців і екс-президент Грузії, екс-голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі. Він був у супроводі міського голови Львова Андрія Садового. Саакашвілі придбав книги «Щось таке, як любов» Зої Казанжи, «Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма» Наталки Сняданко та «Земля Загублених, або Маленькі страшні казки» Катерини Калитко.

Не обійшлося на Форумі і без ложки дьогтю. Через книжку київської письменниці Лариси Денисенко «Майя і її мами» розгорівся справжній скандал. Задовго до Форуму організатори свята книги заявили, що отримують погрози від ультраправих організацій.

Активісти націоналістичних організацій написали листа до міської влади з вимогою скасувати презентацію книжки — мовляв, вона суперечить традиційним цінностям українців. Видавництво пішло на такий крок із міркувань безпеки для дітей, які могли бути присутні на презентації. «Майя та її мами» містить кількадесят розворотів, кожен із яких присвячений одній дитячій долі. Батьки на заробітках, зведені брати та сестри, близнята, діти розлучених батьків, однокласники з родини переселенців, кримські татари та роми — книжка описує світ, у якому є любов до кожної дитини, без тавра «не така». А ще в книжці є історія про дитину, в якої дві мами, що, власне, викликало істерику ультраправих організацій.

Націоналісти вважають такі книжки пропагандою одностатевого кохання серед дітей. 15 громадських організацій вимагали від міської та обласної влади не допустити презентації книги та дискусії «Чи готова школа говорити з дітьми на складні теми?».

На прес-конференції, що відбулася напередодні Форуму видавців, представник підписантів листа до Форуму видавців, голова «Духу нації» Юрій Дадак заявив, що жодних провокацій чи інших конфліктів з боку праворадикальних та націоналістичних організацій не буде. Активіст подякував організаторам Форуму видавців за те, що ті «прислухались до думки громадськості».

- Ми розповсюдили заяву, — розповіла журналістові “ВЗ” президент Форуму Олександра Коваль, — і у цій заяві все сказано. До нас надійшов лист з вимогою зняти презентацію книжки Лариси Денисенко “Майя та її мами”. Лариса Денисенко і видавець “Видавництво”, зваживши на можливі наслідки, вирішили цю презентацію зняти. Її у програмі нема. Але ми, як і раніше, обстоюємо те, що на Форумі можуть бути представлені всі позиції, всі точки зору. Форум — це місце дискусії, яка ведеться цивілізовано у правовому колі. Якщо все це супроводжується проявами агресії і заборони на власну думку, то це вже прояви тоталітаризму. Думаю, правоохоронні органи і влада допоможуть розібратися.

- В усіх заявах з погрозами фігурує саме моє прізвище, — прокоментувала ситуацію письменниця Лариса Денисенко. — Мені прикро за цим спостерігати. Все своє професійне життя я протидію насильству і виступаю за толерантність. Саме така поведінка, на думку щонайменше 15 організацій ультраправого штибу та Церкви, маркує мене як відьму 21 століття. Проти насильства, за терпиме ставлення і за діалог — за це міжнародна спільнота вас може долучити до посланниць доброї волі ООН, і за це ж співгромадяни погрожують вам насильством.

Схожі новини