Передплата 2024 «Добра кухня»

Тисячі гектарів хвойних лісів «іржавіють» через… жука

У Польщі та Білорусі з короїдом борються ефективно. В Україні робити це заважає бюрократія...

Волинські хвойні ліси під загрозою. Їх атакує верхівковий короїд. Шкідник випиває з сосен усі соки, і вони масово пропадають. Маленькі руді плями на карті лісів швидко перетворюються на великі помаранчеві зони — жук оперативно «освоює» нові території, вбиваючи зелені легені Волині. За офіційними даними Державного агентства лісових ресурсів, загалом по Україні через жука вже всохло 142 тисячі гектарів, і майже третина цих територій — на Волині (37 тисяч га)! Чому ж не можуть шкідника зупинити?

У містах каштани практично на території всієї України понівечила мінуюча міль. Тепер серед літа каштани викликають у нас жаль - через скручене руде листя, на якому міль спокійнісінько відкладає свої «міни». А вже восени каштан дивує другим цвітінням. Екологи кажуть, через ослаблення міллю дерево не розуміє, що з ним відбувається, тож після того, як завчасно скидає листя, знову пускає квітучі «свічки»... Подекуди бралися рятувати каштани з допомогою вакцинації, та ефект недовготривалий. Тож і далі каштани «іржавіють».... Щось подібне сьогодні коїться і з соснами.

- Хвойні дерева уражає верхівковий короїд, — розповів лісничий Скулинського лісництва державного підприємства «Ковельський лісгосп» Леонід Лисюк. — На одному дереві можуть жити до 15 тисяч комах. Атакують сосну зверху, тоді проникають у гілля та стовбур. І дерево, яке не має сили з ними змагатися, починає хворіти, а відтак жовтіє, а потім взагалі всихає. Жук, «вбивши» одну сосну, береться за іншу.

У цьому лісництві стараються оперативно давати відсіч шкіднику. А тут єдина рада — вирубка уражених ділянок лісу. Біда лише, що між виявленням шкідника і початком санітарної рубки «хворих» територій минає понад місяць.

- У нас передбачена ціла процедура погодження, починаючи від місцевої влади до обласного держуправління екології, — говорить Леонід Миколайович. — Мають право розглядати питання до місяця. Як наслідок, втрачаємо дорогоцінний час, і жуки продовжують пожирати ліс. У Польщі між виявленням хворого дерева і його рубкою минає лише три дні. А в Білорусі працівники всіх лісництв рубають уражений ліс одночасно. Якби ми так в Україні працювали, з проблемою би впоралися швидко.

Лісничий Леонід Лисюк показує кору, яку скинуло хворе дерево.
Лісничий Леонід Лисюк показує кору, яку скинуло хворе дерево.

- Звідки ж до нас прийшла така біда?

- Востаннє таку «іржаву епідемію» спостерігали на початку ХХ століття. Нині поширилася на ліси півдня Білорусі та сходу Польщі, а також ліси заходу й півночі України. Розмноженню верхівкового короїда сприяє погода.

За рік цей шкідник дає два потомства! Після парування самці гинуть, а кожна самка здатна відкласти до 120 яєць. Від «шлюбної» камери проточує з десяток довгих ходів, а в них — окремі камерки для своїх нащадків, які закупорює (через це дерево не отримує достатньо вологи й починає всихати). Таким чином стовбур дерева стає як решето… А ще ж верхівковий короїд поселяється на сосні не сам, а з грибками.

Буває, — бідкається Леонід Миколайович, — одне дерево точать відразу три шкідники: крім верхівкового короїда, нижче дерево їсть соснова златка, а зовсім знизу заводиться шестизубий короїд. Це страхіття. Ми втрачаємо ліси! Бо ж сосна стає невиліковно хвора й за місяць-півтора зовсім гине.

Ми йшли сосновим лісом і з сумом дивилися на дерева, що у безнадії простягали до нас своє руде лисе віття. Допомогти їм уже, на жаль, ніяк. Попід стовбурами лежали уламки трухлявої кори, проїденої жуками. Здавалося, дерева оголилися у відчаї, скинули кору, намагаючись врятуватися від агресора, та при цьому стали ще вразливіші.... Тиждень-другий — і підуть «під пилку». Тільки якщо якісне здорове дерево можна було би збути по 1200-1300 гривень за куб, то хворе - в рази дешевше. Скажімо, на меблі його беруть по 350-450 гривень, а на дрова — лише по 180… Тож шкода від жука солідна і в матеріальному плані.

Фото автора

Волинська обл.

Схожі новини