Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Не варто бити Україну. Вона і так ледве жива...»

Польський експерт припустив:  Україна може невдовзі перетворитися на безлюдний степ — через демографічну кризу й еміграцію з країни.

“На Україну насувається справжня катастрофа. Демографічна криза у поєднанні з економічним занепадом створюють геополітичну діру, і її мусить хтось заповнити - Росія або Захід”, - таку думку висловив на сторінках видання Rzeczpospolita директор відділу стратегії Warsaw Enterprise Institute і радник компаній польського оборонпрому Анджей Талага, посилаючись на прогнози ООН. Ця організація помістила Україну разом із Польщею у перелік країн, яким найбільше загрожує депопуляція.

«Через 30 років населення Польщі скоротиться до 32 млн. осіб, а до кінця нинішнього століття — до 25 млн. При народжуваності на рівні 1,3 дитини на жінку це - цілком реальний прогноз. Втім, попри катастрофічну тенденцію, на яку вказали в ООН і з якими погоджуються польські відомства статистики, Варшава може дати собі раду, оскільки її економіка розвивається і має шанс через кілька років зрівнятися із найбільш заможними країнами світу. Це означає, що у Польщі з'явиться можливість активно просувати програми заохочення народжуваності, фінансувати безкоштовні ясла і дитсадки. Країна стане більш привабливою для іммігрантів. Розвинена економіка дозволить компенсувати скорочення робочої сили за рахунок технологій, зокрема роботизації і штучного інтелекту”, - йдеться у статті.

Експерт переконаний: демографічна бомба не «підірве» і не ослабить Польщу. Необхідного для оновлення поколінь рівня народжуваності на рівні 2,1 дитини на одну жінку немає у жодній європейській країні. Сьогодні, на думку Анджея Талаги, найбільша загроза у регіоні йде від Росії. Однак якщо з часом Москва і втратить свої позиції, навряд чи ослабне настільки, щоб не мати сили добитися політичного домінування в Україні чи навіть територіально її поглинути.

“І у Польщі, і в Україні однаково низький рівень народжуваності. Проте наслідки депопуляції для обох країн будуть різними, - каже Анджей Талага. - Зараз у Польщі перебуває 1,2 млн. українців, які приїхали сюди у пошуках роботи, і значна частина з них може залишитися в країні. В українців є багато причин тікати з рідної країни. Зростання ВВП України у 2016 році становило 2%. Очікується, що цього року економіка зросте ще на 2,2%. Але це - надто повільний рух у напрямку відновлення країни. Сьогодні ВВП України становить 83 мільярди доларів, а в 2013-му було 180 мільярдів. З цих цифр можна зробити висновок, чого коштувала українцям військова агресія Росії. Дохід пересічного українця впав нижче рівня жителів країн Північної Африки. Масштаб занепаду настільки великий, що вимагає радикального плану рішучої міжнародної підтримки. Але нічого такого не відбувається”.

«300 років тому більшість територій нинішньої України — то були безлюдні степи. Хтозна, чи не буде так знову. Не варто бити Україну, тому що вона і так ледве жива. Захоплення чи підпорядкування її Москві боляче вдарить по Польщі, оскільки зникне буфер між нами і Росією. Демографічні дані ООН — це лише перший сигнал тривоги», — підсумував експерт.