Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Якщо абітурієнт подав недостовірну інформацію, буде відрахований

Вступна кампанія-2017 в Україні триватиме до 26 липня.

Цього року, як і торік, подати документи для вступу у вищі навчальні заклади можна лише в електронному вигляді — на сайті “Електронний вступ”. І якщо торік вступна кампанія минула більш-менш нормально, то цього року, коли держава закупила нове програмне забезпечення, система... дала збій у першу ж годину роботи. Стрес отримала не лише сама система, яка не впоралася із кількатисячною армією абітурієнтів, а й вчорашні випускники та їхні батьки. Адже вступна кампанія-2017 опинилася під загрозою зриву.

«Високий Замок» уже писав, що одні абітурієнти не могли створити особистий кабінет на сайті «Електронний вступ», інші його створили, але система змінила їхні дані. Конкурсні бали вступників в інтернет-системі не відображалися, декому система знизила бали...

Щоб з’ясувати, яка ситуація у приймальних комісіях, журналіст «ВЗ» завітала в університет «Львівська політехніка». На вході у “політех” мене зустріли чарівні дівчатка із запитанням: «Чим можемо вам допомогти?». Очікувала, що у коридорі перед дверима приймальної комісії буде як у вулику. Насправді жодного абітурієнта. Усі — в аудиторії, що схожа на комп’ютерний клас, чекають своєї черги. Це - консультаційний центр при приймальній комісії. Подати документи вступникам допомагають волонтери — студенти “Львівської політехніки”.

Студент ІІІ курсу Олег Жигулін сам зголосився працювати на громадських засадах у приймальній комісії.

- Розумію вступників, які хочуть якомога швидше подати документи, - каже Олег. - Прийом документів розпочався о 00 годин 12 липня (вступна кампанія завершиться о 18-й годині 26 липня. - Г.Я.). Через те, що більшість одночасно “ламанулася” реєструвати свої дані, вже за годину, о першій ночі, сервер перестав працювати.

- У чому полягає ваша функція?

- Допомагаємо не лише підказками, як правильно зайти на сайт “Електронного вступу”, а й у реєстрації, оскільки в абітурієнтів це не завжди виходить.

- Бачу, ви тільки керуєте рухами вступника, кажете, на який гудзик натиснути. Чи не простіше би було самому сісти за комп’ютер і заповнити заявку?

- Ми нічого не реєструємо самостійно. Навіть якщо людина ніколи не працювала з комп’ютером, терпеливо вказуємо на кожну кнопку, яку має натиснути. Не маємо права заповнювати документи за вступника.

- Чула, що ті абітурієнти, яким не вдалося у перший день зареєструватися, можуть подати документи у паперовому варіанті.

- Ні. Ті, хто не зміг подати документи у перший день, повинні були зареєструватися, коли система почала працювати. Міністерство освіти своїм розпорядженням зробило виняток для тих осіб, які не можуть створити свій електронний кабінет, тобто живуть у глухих селах за кілька сотень кілометрів, де нема Інтернету, і для тих, у кого творчий конкурс. Це особи, які вступають на архітектуру, дизайн, журналістику. Творчі конкурси починаються з 20 липня, тому вступники на ці факультети не подають документів в електронному варіанті.

Розмову про особливості цьогорічної вступної кампанії я продовжила із заступником відповідального секретаря приймальної комісії університету “Львівська політехніка” Ігорем Грибиком.

- Ще 29 червня, — розповідає Ігор Іванович, - ми створили консультаційний центр, щоб абітурієнти, які не знають, як заповнювати в електронному варіанті документи чи не мають таких можливостей, створили “електронний кабінет” до 12 липня. Ці консультаційні центри працюють і зараз.

- Чи були випадки, коли учні селищних шкіл представляються випускниками сільських шкіл, розраховуючи на пільги?

- Випускники селища міського типу не мають пільг при вступі. Мають тільки діти, які живуть і навчаються у селі. У нас є виписаний перелік селищ міського типу, ми такі речі перевіряємо, аби вступники не робили помилок при подачі заяв. Вступник підписує заяву і вказує, що подає про себе достовірну інформацію. У випадку недостовірної інформації студент буде відрахований з навчального закладу.

- А які пільги мають випускники з тимчасово окупованої території?

- Цього року особи з криму мають розширені можливості для вступу у внз. Освітні центри для них відкрилися в Одеській, Херсонській, Миколаївській і Запорізькій областях. У цих навчальних закладах виділено більше державних місць для освітнього центру «Крим». При політехніці також діє освітній центр «Крим—Україна». Згідно з квотою-2, маємо 120 місць суто для кримчан. Зазвичай це 2-6 місць, виділених рішенням приймальної комісії на кожну спеціальність. Наразі до нас вступає 15 осіб з Криму.

- А як щодо випускників, які закінчили школу на території, прилеглій до зони АТО?

- Випускники зони АТО підлягають під окрему квоту-3, ними опікується освітній центр «Донбас—Україна». Це переміщені навчальні заклади, які колись були на території Луганської і Донецької областей і які перемістили на територію, де не здійснюється антитерористична діяльність. Цього року введено категорію «Лінія розмежування», перелік міст і сіл, що належать до цієї категорії, є на сайті Міністерства освіти. Належать такі вступники до квоти-3. Із зони АТО телефонують до нас і навіть приїжджають. Запитують, чому їх не позиціонують як окуповану територію... Пояснював, це не від мене залежить, такі питання вирішує Верховна Рада.

Схожі новини