Передплата 2024 ВЗ

Місце в електронній черзі з’являється рівно опівночі...

Як журналіст «ВЗ» спробувала виробити біометричний закордонний паспорт.

Упродовж першого тижня від початку запровадження безвізового режиму з ЄС перевагами «безвізу» скористалися понад 20 тисяч українців. Вони перетнули кордон, маючи лише біометричний закордонний паспорт. Виготовити такий документ можна у відділеннях Державної міграційної служби України, а ще — у Центрах надання адміністративних послуг. Покрокова інформація, як це можна зробити, є на сайті відомства. Начебто нічого складного: запишися в електронну чергу, підготуй пакет документів (тим, кому вже є 18 років, слід мати із собою паспорт, ідентифікаційний код, документ про сплату адмінзбору, закордонний паспорт, якщо такий був виданий раніше, та заяву-анкету) та у вказаний час рушай до найближчого відділення ДМСУ чи ЦНАПу. Вартість документа, якщо його виготовляють у звичайному режимі (до 20 робочих днів), становить 557 грн., у терміновому (протягом семи робочих днів) — 810 грн. Журналіст “ВЗ” з’ясовувала, чи легко зараз виробити «біометрику».

Для початку спробувала записатися в електронну чергу на подання документів. Я обрала регіон, відділення ДМСУ, ввела номер мобільного. Портал кілька разів перевірив, чи я, бува, не робот, і… з’явився напис із вибаченням, мовляв, на обраний вами період немає вільної дати. (Уже згодом «досвідчені» містяни, які вже подали документи на «біометрику», пояснили: на сайті ДМСУ нові дати для запису в е-чергу з’являються кожного робочого дня рівно опівночі. Тобто для того, щоб не прогавити місця, треба дочекатися цієї години, а тоді не баритися — швиденько записуватися).

Після такої невдачі вирішую йти безпосередньо до відділення і записатися у «живу» чергу. Вирушаю до Головного управління ДМСУ у Львівській області. Приміщення в історичному центрі Львова (вул. Руданського, 3, за готелем “Жорж”) зустрічає натовпом люду у тісних коридорах. Хоч на сходовій клітці відчинене вікно, від задухи це не рятує. На стінах — «дороговкази» для таких, як я: «Здати документи на закордонні паспорти можна на 3-му поверсі». Там — зо два десятки відвідувачів. Черга тут не лише електронна, а й за прізвищами — на листочку формату А-4. Мені радять цього дня навіть не записуватися — до мене черга не дійде, адже прийшла запізно, по обіді, а варто було б на початку робочого дня.

«По Україні такий ажіотаж з тими паспортами, люди займають чергу о 4-й ранку, — розповідає львів’янка Марина. — Тут такого, на щастя, немає. Я записалася через електронну чергу на сьогодні. Прийшла завчасно, чекаю третю годину, довелося нині відпроситися з роботи. Проте краще тут почекати, щоб не «згоріло» місце (місце “згоряє”, якщо хтось із черговиків не приходить. — Авт.). Переді мною — ще двоє людей у черзі. Одного відвідувача обслуговують у середньому 20-30 хвилин, тож нині документи здам обов’язково». Ще одна пані розповідає, що раніше місце у черзі можна було «купити», нині ж електронна черга не дає такої лазівки — треба усе робити особисто, інакше талон буде анульований.

Увесь ажіотаж — аби встигнути подати документи працівнику ДМСУ. Для цього краще прийти зраненька, тоді є шанс цього ж дня достоятися. Коли нарешті дістаєшся до столу працівника, подаєш йому усі потрібні документи. Працівник вводить ваші дані в електронний термінал і відправляє вас на фотографування і сканування біометричних даних. Після цього вам дають виписку про те, що прийняли ваші документи, записують ваш номер мобільного телефону. На цей номер протягом двадцяти (або семи, якщо терміново) днів має прийти СМС-ка, що ви можете прийти і забрати свій паспорт.

З’ясувавши для себе процедуру “біометрики”, заглядаю по коментар до керівництва Головного управління ДМСУ Львівщини. Мені пояснюють, що відвідувачів значно побільшало. Пов’язано це у нашому регіоні не лише із безвізовим режимом, а й із сезонним фактором: наприкінці весни — на початку літа люди готують документи, щоб вирушити на відпочинок за кордон. «З 1 січня 2017-го і до середини червня на Львівщині оформили близько 122 тисяч біометричних закордонних паспортів, з них майже 20 тисяч — у терміновому режимі, — повідомив “ВЗ” начальник відділу оформлення документів ГУ ДМСУ у Львівській області Юрій Крупка. — У травні, зокрема, видали 1150 паспортів для виїзду за кордон. Порівняно із попереднім роком ця кількість зросла щонайменше удвічі. Кількість працівників чи робочих місць з огляду на це не збільшували. Для того, щоб люди не вичікували цілими днями у коридорах, пропонуємо записуватися в е-чергу. Щоправда, у районах нашої області, на жаль, її немає, там громадянам доводиться ставати у поточні черги».

Тепер йду до найближчого ЦНАПу, адже оформити біометричний паспорт можна й там. Бачу, тут теж людно, але у просторому сучасному приміщенні з кондиціонерами дихається легше. Львів’янка Ольга розповіла, що давно мріє про подорож до Європи, тим більше, що з’явилися нові лоукости: «Багато людей просто не знають, що оформити «біометрику» можна у ЦНАПах, тому я вирішила прийти сюди». Бачу, відвідувачі сидять на лавочках вздовж стін, поглядаючи на великі електронні табло. Ці люди пояснили мені, що вони попередньо зареєструвалися в електронній черзі. Тепер виглядають на табло свій номер талона і робоче місце оператора, до котрого слід підійти. У ЦНАПі, як і в ДМСУ, крім електронної, є ще й «жива» черга. Так само тут записуються на папірчику — головне не прогавити свою чергу, щоб бува не “згоріло” місце. Процедура здачі документів тут така сама, як і у ДМСУ: бажано прийти зранку, щоб потрапити до оператора. Далі — фотографування, отримання виписки (усе триває до 20-ти хвилин). І чекаєте СМС-ки, яка сповістить вам про можливість отримати омріяну “біометрику”.

«Збільшення кількості охочих отримати закордонні біометричні паспорти ми почали фіксувати з травня, — розповіла “ВЗ” в. о. керівника територіального підрозділу ЦНАП на вул. К. Левицького Ірина Гнат. — У нас є дві станції, де відбувається оформлення документів, там роблять фото, знімають відцифровані відбитки пальців. За день приймаємо близько сорока відвідувачів, які подають папери, та ще близько двадцяти, які забирають готові документи. Оформлення «біометрики» триває в середньому двадцять хвилин. Проте бувають такі випадки, коли черга зміщується, і доводиться працювати понаднормово, щоб встигнути прийняти усіх записаних на цей день відвідувачів».

Для себе зробила висновок: наразі документи на “біометрику” здавати не буду, трохи почекаю, поки зменшиться сезонний потік охочих виробити паспорт. Тим більше, працівники ДМСУ прогнозують, що цей ажіотаж спаде найближчими тижнями, бланків документів вистачить для усіх. Відтак тим, хто не планує термінову поїздку за кордон, радять не поспішати із оформленням.

Фото автора

Схожі новини