Передплата 2024 «Добра кухня»

Москаль обізвав Балогу «треплом»

Бо тому у районних керівниках на Закарпатті ввижаються сепаратисти.

Неабиякі політико-особистісні пристрасті розгорілися між нинішнім головою Закарпатської облдержадміністрації Геннадієм Москалем та колишнім керівником області, екс-главою Секретаріату президента, народним депутатом Віктором Балогою. Не минає тижня, щоб вони не обмінялися їдкими уколами. Днями відбувся черговий раунд публічних дуелей між ревнивими закарпатськими політиками, де прозвучали взаємні звинувачення у непрофесіоналізмі…

Зачин зробив пан Балога. Дискутуючи на актуальну тему подвійного громадянства, він дорікнув президенту за те, що той, мовляв, на посади голів районних держадміністрацій на Закарпатті призначив кількох осіб угорської національності, які, крім українського, мають угорський паспорт. “Це загроза національній безпеці! — обурився Балога. — Незрозуміло, чому мовчать спецслужби!”.

Після такого випаду у бік Банкової не залишився у боргу закарпатський намісник президента у Закарпатті, з подачі якого у Києві і призначали керівників виконавчої влади у районах. Геннадій Москаль заявив, що у словах Балоги нема ні крапельки правди. І запевнив, що як тільки цей політик надасть докази подвійного громадянства чиновників, їх тут же буде звільнено. Мовляв, уже заготовлено відповідні документи — залишилося лише вписати туди прізвища порушників закону. Однак Москаль сумнівається, що його опонент надасть “компромат”. “Я наперед запевняю всіх, що жодних доказів не буде, оскільки Балога — це звичайне, перепрошую, трепло, яке несе у ЗМІ різні нісенітниці і не відповідає за них, — заявив голова Закарпатської ОДА. — Недавно, наприклад, цей панок заявив, начебто вся моя сім’я і діти мають канадське громадянство. При тому, що, по-перше, сам я жодного разу в Канаді не був, тому апріорі не можу мати громадянства цієї країни, по-друге, маю тільки одну доньку, а не дітей. А по-третє, Канада не приховує громадянства своїх жителів, тому ці факти легко перевірити у відкритих джерелах”.

Москаль стверджує, що Балога не орієнтується в обстановці на Закарпатті і не знає, що серед усіх голів РДА в області є лише один угорець за національністю — голова Берегівської РДА Іштван Петрушка. Але той перед призначенням на посаду пройшов спецперевірку, яка засвідчила, що чиновник не має угорського громадянства. Принагідно Геннадій Москаль “ущипнув” Віктора Балогу іншим фактом. Повідомив, що з усіх держслужбовців на Закарпатті угорське громадянство виявили лише в однопартійця Балоги — колишнього начальника управління освіти Берегівської райдержадміністрації Василя Лендєла. Як тільки це було виявлено, порушника звільнили з роботи.

Під кінець дискусії на тему подвійного громадянства Геннадій Москаль заявив: “Я розумію, що в Україні свобода слова, тому кожен може говорити, що заманеться. Однак закликаю ЗМІ уважніше ставитися до тверджень Балоги, котрий, так би мовити, через обмежені природні здібності, а іноді й зумисно, поширює про Закарпаття різні небилиці й нісенітниці”. Голова Закарпатської ОДА попередив: якщо у найближчі дні Віктор Балога не підтвердить фактами свою заяву, то як керівник області звернеться у ГПУ і СБУ, щоб взяли пояснення у цього надміру балакучого нардепа.

Схожі новини