Передплата 2024 ВЗ

Наскільки доступні «Доступні ліки»?

Кореспондент «ВЗ» перевірила, чи можуть хворі на серцево-судинні недуги, астму і діабет розраховувати на безкоштовні препарати.

Програма “Доступні ліки” стартувала понад два тижні тому. Передбачалося, що з 1 квітня хворі на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу і бронхіальну астму можуть отримати необхідні їм ліки за рецептом безкоштовно або з невеликою доплатою. Однак в обіцяний термін Міністерство охорони здоров’я не вклалося. Перші аптеки почали відпускати медикаменти з переліку тих, що підлягають повному або частковому відшкодуванню, лише напередодні Великодня. Кореспондент “ВЗ” обійшла з десяток аптек у місті. Безкоштовні ліки та ліки зі знижкою відпускали тільки у трьох. В інших запевнили, що “от-от” приєднаються до проекту, але точної дати не назвали.

На одній з аптек замість “фірмової” наліпки — видрукуване на аркуші А4 оголошення “Аптека бере участь у програмі “Доступні ліки”. Заходжу і питаю, чи можу отримати амлодипін — препарат для зниження тиску. Вигадую легенду, що ці ліки — для мами, яка послала мене “у розвідку”, тому рецепт показати не можу. “Обслуговуємо тільки пацієнтів з лікарні у Брюховичах (сама аптека — на вулиці Городоцькій. - Авт.). Лікар мав би повідомити вашу маму, в якій мережі може придбати препарат. Можливо, будемо укладати договори з іншими лікувальними установами, але наразі наша мережа співпрацює лише з однією лікарнею”, - пояснила провізор.

Про те, що аптечні мережі підписуватимуть угоди з окремими лікарнями, Міністерство охорони здоров’я не попереджало. Навпаки, представники відомства наголошували: ліки будуть максимально доступними. Немає у наявності в одній аптеці — можна почекати день-два або піти до будь-якої іншої, яка бере участь у програмі, і там отримати потрібний лікарський засіб. “Аптечні мережі укладають угоди з лікарнями, бо саме лікарні будуть відшкодовувати їм кошти (впродовж п’яти робочих днів після подачі звітності. - Авт.)”, - пояснює виконавчий директор Галицької фармацевтичної асоціації Неля Бик. Визнає: пацієнтам, які живуть у селі, необхідні ліки отримати важче, бо мусять їхати за ними до районного центру.

Заходжу в комунальну аптеку біля 2-ї поліклініки Львова. Читаю оголошення: “Видача лікарських засобів за програмою “Доступні ліки” здійснюється на 2-й і 3-й касі”. Цікавлюся у провізора, чи можу отримати ліки за рецептом, який мені начебто видали у Першій міській клінічній лікарні. “Ні, обслуговуємо пацієнтів лише з 4-ї поліклініки”, - відповідає аптекар. Запитую, чи є у наявності потрібні мені ліки від тиску. “У нас все є”, - запевняє фармацевт.

Кожна аптека, яка підписує угоду з місцевим органом влади, бере на себе зобов’язання надавати пацієнтам на вибір мінімум два препарати по кожній з молекул (непатентованих міжнародних назв; загалом таких молекул є 21), починаючи з найдешевшого. Наприклад, середня ціна амлодипіну українського виробництва — 12-14 гривень, американського — більш ніж 150. Зрозуміло, держава зацікавлена підтримати вітчизняного виробника і зекономити бюджетні кошти, тому малоймовірно, що вам вдасться придбати американський аналог.

“Керівництво негласно попередило, щоб відпускали тільки недорогі препарати. Держава ще за попередній проект до кінця з нами не розрахувалася (пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, який призупинили у 2015 році. - Авт.)”, - розповідає “по секрету” провізор однієї з аптек, не знаючи, що перед нею — журналіст. “Ви така наївна! - перебиває одна з відвідувачок. - У мене — цукровий діабет. Приймаю діабетон французького виробництва (діюча речовина — гліклазид). Середня вартість упаковки — 110 гривень. Держава може відшкодувати лише метформін (безкоштовно відпустити український препарат діаформін) або потрібний мені гліклазид, але у вітчизняному препараті діаглізиді. Він мені не підходить. Хворію також на гіпертонію, приймаю сечогінне. Держава береться відшкодувати вартість фуросеміду. 10 таблеток коштують... 2 гривні. Тим, хто більше тисячі гривень у руках не тримав, виділені на проект 500 млн. гривень видаються космічною сумою. Але насправді це — крапля у морі, бо хворих, які мають право скористатися цією програмою, — понад 10 млн.”.

“Те, що компенсація від держави за препарати з програми «Доступні ліки» копійчана і пацієнти змушені доплачувати значні суми, - це міф, - запевняють у прес-службі МОЗу. - У програмі беруть участь 157 торгових найменувань препаратів. Держава повністю компенсує вартість 23. Найдешевший з них — фуросемід для зниження тиску українського виробництва, який коштує 8 гривень 12 копійок за упаковку. Найдорожчий — будесонід інтелі, іспанського виробництва, від астми (525 гривень 45 копійок). Ці препарати можна отримати в аптеці за рецептом безкоштовно. За інші ліки з переліку пацієнт доплачує у середньому 10-30% вартості. Наприклад, за бісопролол вітчизняного виробництва, що застосовується для лікування серцево-судинних захворювань, найменша доплата - лише 38 копійок. Найбільша доплата за цей же препарат німецького виробництва — 25 гривень 74 копійки. При цьому людина має можливість обрати, адже до програми включено бісопролол від дев’яти виробників. Інший приклад — препарат для лікування астми будесонід, іспанського виробництва, людина отримає в аптеці безкоштовно. За цей же препарат фінського виробництва, який коштує 605 гривень 77 копійок, доплатить 80 гривень (тобто лише 13% вартості препарату)”.

“Держава компенсує вартість найдешевшого лікарського засобу, який подав заявку на участь у програмі «Доступні ліки». Тільки такий препарат пацієнт може отримати безкоштовно.

Дорожчий препарат, ціна якого не перевищує граничну референтну, пацієнт може отримати, доплативши різницю між мінімальною ціною та роздрібною ціною обраного препарату.

Ліки, ціна на які перевищує референтну ціну у п’яти сусідніх країнах, не потрапляють під програму відшкодування”, - пояснюють у прес-службі МОЗу.

Схожі новини