Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Доходи прем’єра зросли удесятеро, міністерські зарплати – ушестеро

Що показали в оновлених е-деклараціях урядовці.

Поки «першачки», яких зобов’язали заповнити е-декларації, користуються виписаною їм місячною відстрочкою (тим, хто вперше заповнює електронний звіт про майно і доходи, дозволили здати декларації не до 1 квітня, а до 1 травня), урядовці, депутати і чиновники-«важковаговики» вже «відстрілялися». Оскільки всі вони звітували ще у першу хвилю е-декларування, їхні свіжі декларації є з чим порівняти. Пригадуєте, які Говерли готівки височіли у торішніх деклараціях урядовців і нардепів? За рік гори поменшали, плавно перекочувавши на банківські рахунки. Так, наче для нардепів і чиновників кілька сеансів гіпнозу провели з посилом: «Довіра до банківської системи — у ваших руках: виймайте гроші з-під матраців і несіть на депозити». Серед передовиків з «обезналювання» панчіх і матраців — прем’єр Володимир Гройсман. Якщо торік він задекларував 2,4 мільйона гривень, 870 тисяч доларів і 460 тисяч євро готівкою, то у нинішній декларації цифри не до порівняння: 308 тисяч гривень і 40 тисяч доларів. А ось банківські рахунки прем’єра поважчали майже на 16 мільйонів гривень.

«Нерухомі» мільйони Гройсмана, золота курка для міністра Петренка

«Субординацію ніхто не скасовував», — подумав прем’єр Володимир Гройсман, вмощуючись на першій сходинці у рейтингу урядовців-мільйонерів, за результатами цьогорічного е-декларування. Хоча підприємницька жилка і раніше колишнього мера Вінниці не підводила, з таким розмахом свої мільйони він ще не примножував. Якщо торік Гройсман задекларував

1,5 мільйона гривень доходу, то сума у цьогорічній декларації трохи до

16 мільйонів не дотягує. Перевести у прем’єрську зарплату — вийде заробіток за 38 років!

Що для пересічного українця — рожева мрія (35 тисяч на місяць хіба що наснитися можуть), для підприємливого прем’єра — кишенькові гроші. Що там 250 тисяч гривень, зароблених торік у Кабміні, порівняно з виручкою від здачі в оренду комерційної нерухомості?! Здав прем’єр на 4,2 мільйона гривень, та ще й продав на 11 мільйонів. Таку суму, судячи з уточнення урядової прес-служби, Гройсман виручив за земельну ділянку (причому придбала її фірма, власником якої є дружина прем’єра) й авто. Та якщо вісім мільйонів за землю у Вінниці ще можна якось пояснити, то фокус з «поїждженим» авто залишається загадкою. Трирічний Range Rover, який обійшовся в 1,5 мільйона гривень (саме така сума значилася у минулій декларації прем’єра), пан Гройсман примудрився продати за 3,1 мільйона! Це що: авто після ДТП під продаж реанімували? Чи тюнинг на півтора мільйона потягнув?

У першого віце-прем’єра Степана Кубіва декларація хоч і скромніша, ніж у шефа, але теж з «нерухомим» наваром. У Кубівих це — сімейне: квадратні метри здають в оренду і дружина, і донька урядовця. За рік набігло майже 660 тисяч «орендних» гривень. Удвічі більше, ніж глава сімейства на віце-прем’єрських хлібах заробив.

Такою колекцією нерухомості, як у Кубіва, жоден інший урядовець похвалитися не може. Перший віце-прем’єр задекларував дев’ять земельних ділянок (одна — у Києві, решта вісім — у курортній Східниці та Пустомитах на Львівщині), дві квартири у Львові (одна, переобладнана під заклад громадського харчування, інша — під офіс), будинок у Східниці на 174 «квадрати». У дружини — три львівські квартири (одна переобладнана під офіс) і майстерня. У доньки — чотири, найбільша з яких — площею 223,3 кв. м.

Будуються Кубіви з не меншим розмахом: у декларації — шість незавершених об’єктів, серед яких — будинок у Киє­ві на 276,8 кв. м. Поки колишній банкір заробляв на оренді нерухомості у Львові й облаштовував сімейний «дах» у столиці, у перервах між депутатськими «трудами», з бюджету йому оплачували номер у готелі. Лише за перші три з половиною місяці 2016-го (поки Кубів не пересів в урядове крісло) ця «халява» для колекціо­нера нерухомості обійшлася платникам податків майже у 50 тисяч гривень!

За розміром доходів перший віце-прем’єр до рейтингу мільйонерів не дотягнув. Але якщо зважити грошову заначку Кубіва у гривневому еквіваленті, місце серед урядовців-товстосумів йому гарантоване. Лише готівки — 490 тисяч гривень, 231 тисяча доларів і 27 тисяч євро. Плюс — 208 тисяч «українських» на банківському рахунку.

Поки українці «холонули» від захмарних сум у платіжках за газ й опалення, вугільно-енергетичного міністра Ігоря Насалика гріла думка про забиті готівкою матраци («налу» — 3 мільйони гривень, 450 тисяч доларів і 140 тисяч євро) і таку ж жирну заначку у банку (понад 450 тисяч доларів і 100 тисяч євро). Що йому з такими запасами біда зробить?! Життя — у шоколаді, дружина — у соболях і діамантах, у гаражі — одразу дві обновки за рік: парочка «меринів», покупка яких обійшлася у 3,8 мільйона гривень.

А ось віце-прем’єр Геннадій Зубко, навіть вибившись у мільйонери, не може розпрощатися зі своїми прадавніми «колісницями» — «Ладою»-дев’яткою і «Бджілкою» (причепом). З ними декларація сльозливіше виглядає. Ось тільки «мерс» і «беха» далі у списку усю картину псують. Цими «лялечками» віце-прем’єр не володіє, а лише користується — за угодою з «Житомирським заводом огороджувальних конктрукцій». Це підприємство, акціями якого володіє дружина Зубка (ось тільки скільки їх має, благовірному не зізнається, про що він вказав у декларації), віце-прем’єра не лише катає, а й на ікру до урядового хліба подає. Судіть самі: за минулий рік до 365 тисяч кабмінівської зарплати Зубко задекларував 984 тисячі доходних гривень від згаданого ПАТ «ЖЗОК», вказавши їх як «гонорари та інші виплати». Йому щедро «подають», і він не скупиться — зичить «нужденним», причому сотні тисяч, і не гривень, а доларів (за минулий рік Зубко задекларував позик на 291 тисячу «зелених»).

Міністр юстиції Павло Петренко «позичив» банку один з гаком мільйон доларів, і тепер хоч до кінця життя може лише з відсотків на широку ногу жити. Торік з банківських заощаджень керманичу Мін’юсту «накапало» 2,1 мільйона гривень. Це — уп’ятеро більше за його міністерську зарплату. На всякий пожежний Петренко і готівкою щедро запасся. Міністр задекларував «налом» 100 тисяч гривень, 80 тисяч євро і

465 тисяч доларів.

Міністр оборони Степан Полторак теж у мільйонерах ходить. Зарплата у нього, завдяки надбавкам, жирніша, ніж в інших урядовців (за рік майже 540 тисяч набігло, тоді як у міністрів в середньому ця цифра до 400 дотягувала). Причому отримував її керманич Міноборони (як і міністр внутрішніх справ Аваков) сповна навіть тоді, коли решта кабмінівців на голі оклади пересадили. Структур, задіяних в АТО, урізання не торкнулося.

Війна війною, а накопичення сімейного капіталу — за розкладом. Торік міністр оборони лише готівкою задекларував 1,2 мільйона гривень і 73 тисячі доларів. У банку — 168 тисяч гривень. Судячи з цьогорічної декларації, частину «налу» Полторак переклав на банківські рахунки. Під матрацом у нього залишилося 335 тисяч «українських» і 42 тисячі «зелених». А банківська заначка примножилася до 657 тисяч гривень і 20 тисяч доларів. Дружина міністра, яка до переїзду у столицю працювала в Нац­академії Національної гвардії у Харкові (де свого часу ректором був її чоловік), у панчосі 1,1 мільйона (!) гривень та 73 тисячі доларів тримає. Плюс — ще півмільйона «українських» на банківських рахунках.

У Кириленка — бетонне «Межигір’я», у Семерака — президентська стипендія

Думаєте, хіт «житлопонтів» — харківська квартира керманича МВС Арсена Авакова на 658 «квадратів» чи будинок Ігоря Насалика площею 561,4 кв. м в елітному Козині? А що скажете про новітнє «Межигір’я» віце-прем’єра В’ячеслава Кириленка в Іванковичах під Києвом? Що для Кириленків —

900 кв. м шику, те для пошановувачів сучасної архітектури — 900 «квадратів» несмаку. Оформлений на дружину урядовця особняк (його будівництво — на завершальній стадії) нагадує не затишне сімейне гніздечко, а палац культури. Під маєток Катерині Кириленко спрезентували (хто той щедрий дарувальник, так і не відомо) одразу п’ять земельних ділянок, загальною площею близько 80 «соток».

Поки Кириленки Іванковичі «освоюють», міністр закордонних справ Павло Клімкін незабаром може стати сусідом президента у Козині. Ні, власної житлоплощі у керманича МЗС не прибуло. Зате з появою дружини додалися її «квадратні метри» і тещині. А це — дві квартири у Києві і будівництво у Козині — особняк на 192 кв. м. Ну не для себе ж однієї пенсіонерка таку «хатинку» зводить?

Міністр культури Євген Нищук на місцинку у Козині наразі не зазіхає, а ось квартирою у столиці торік обзавівся: за 68,2 «квадрата» виклав, як вказано у декларації, 293 тисячі гривень.

Керманича Міністерства молоді і спорту Ігоря Жданова не на київську, а на карпатську природу потягнуло. На земельці у мальовничому Космачі (Івано-Франківщина), якою розжилася дружина урядовця, зводять будинок на 230 «квадратів».

Віце-прем’єру Павлові Розенку житлоплощу за 450 тисяч гривень ще позаторік мама спрезентувала. На радощах урядовець вирішив грузинів ощасливити, витративши на сімейний відпочинок у сонячному краї 90 тисяч гривень.

А ось в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун «зайве» на американський пенсійний рахунок відкладає. Наразі забезпечила собі старість на 471 тисячу доларів.

Любитель люксових авто Остап Семерак пишається не лише своїм сімейним автопарком (у гаражі міністра екології — Jaguar, Volkswagen Touareg майже за мільйон гривень, Toyota Camry), а й сином. Старшокласник Данило Остапович робить успіхи. У Малій академії наук його торік президентською стипендією відзначили (4972 гривні), яку Семерак-старший гордо у декларацію вписав.

Схожі новини