Передплата 2024 «Добрий господар»

Варшава просить Київ про юридичну допомогу у слідстві обстрілу генконсульства

  • 05.04.2017, 09:43
  • 8 630

Національна прокуратура Польщі попросила прокуратуру в Луцьку про надання юридичної допомоги у слідстві, яке ініційовано у Варшаві 29 березня у зв'язку  терактом проти генконсульства РП.

Про це інформує Національна прокуратура Польщі.

"На цьому етапі здійснено заходи щодо з'ясування обставин справи, а також виявлення і притягнення злочинця до кримінальної відповідальності. З цією метою 31 березня 2017 року до обласної прокуратури в Луцьку, яка в Україні веде цю справу, направлено звернення про надання міжнародної юридичної допомоги",- йдеться в повідомленні прокуратури.

Зазначається, що польська сторона звернулася до української з проханням про можливість ознайомлення польських прокурорів з матеріалами справи, а також допущення польських прокурорів, а також функціонерів Агенції внутрішньої безпеки РП до участі у процесуальних діях в рамках українського слідства.

Інформується, що в рамках польського слідства вже вдалося опитати усіх працівників генконсульства Польщі в Луцьку, які в момент теракту перебували у будинку генконсульства.

Як інформувало агентство, Мазовецький закордонний відділ Департаменту з питань оргзлочинності і корупції Національної прокуратури Польщі розпочав слідство у справі обстрілу Генконсульства Польщі в Луцьку. Кримінальну справу порушено за статтею 163 пункт 1 Кримінального кодексу Польщі, тобто вчинення небезпечного злочину. Відкриття справи було можливим у відповідності до статті 110 Кримінального кодексу РП, що передбачає автоматичне відкриття справи, якщо злочин за кордоном спрямований проти інтересів Польщі і її громадян.

Прокуратура доручила слідство Агенції внутрішньої безпеки Польщі.

Польща відновила роботу генконсульства в Україні

У вівторок відновлено роботу генконсульств Польщі в Україні, які тимчасово не працювали з 29 березня, коли було скоєно теракт проти генконсульства РП в Луцьку.

Про це інформує МЗС Польщі.

“МЗС Польщі інформує, що сьогодні відновлено роботу польських консульських установ в Україні. Українська сторона здійснила відповідні кроки для гарантування безпеки як працівників закордонної служби РП так і дипломатично-консульських представництв на території країни”,- йдеться в заяві польського зовнішньополітичного відомства.

При цьому, МЗС РП застерегло за собою право знову тимчасово припинити роботу консульських установ у випадку погіршення безпекової ситуації.

Як інформується, посольство Польщі у Києві залишається у постійному контакті з відповідними українськими службами з метою спільного моніторингу стану безпеки дипломатично-консульських представництв Польщі в Україні.

Клімкін про обстріл консульства: "Коло підозрюваних звужується"

Україна зміцнить охорону польських консульських установ в Україні, які охоронятиме Нацгвардія.

Про це заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, інформує tvn24.

“На жаль, в Луцьку, а також і в Києві польські консульства не мали охорони з українського боку, а це вона відповідає за їх охорону. Зараз є декларація, що вони охоронятимуться Національною гвардією”,- заявив Ващиковський після розмови у Брюсселі з українським колегою Павлом Клімкіним.

За словами Ващиковського, Клімкін поінформував його про прогрес у розслідуванні теракту проти Генконсульства РП в Луцьку, і що “коло підозрюваних звужується”.

Читайте також: Клімкін прокоментував обстріл Генконсульства Польщі у Луцьку

Глава МЗС зазначив, що під час зустрічі він обговорив з Клімкіним питання охорони польських місць пам'яті, їх моніторингу, а також можливості співпраці органів безпеки обох країн.

СБУ: "Обстріл генконсульства Польщі у Луцьку та перекриття траси на Львівщині - ланки одного ланцюга"

Підривна діяльність на території країни була спланована спецслужбами Російської Федерації.

Обстріл Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку та спроба перекриття траси "Львів — Рава-Руська" є частинами спрямованої підривної діяльності, яка була спланована спецслужбами Російської Федерації. Про це повідомили у прес-службі СБУ у п'ятницю, 31 березня.

Зазначається, що 29 березня в адміністративне приміщення Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку влучив постріл з ручного протитанкового гранатомета, а о 10:15 того ж дня група у складі приблизно ста осіб намагалася перекрити рух автотранспорту на трасі «Львів — Рава-Руська». Акція мала тривати до 22-ї вечора, її учасники були орієнтовані на активний опір правоохоронцям.

"Час і спосіб проведення акцій свідчать про координацію обох провокацій з метою загострення українсько-польських міждержавних стосунків та оперативної обстановки у середині держави. Залучені за 150 — 200 гривень учасники провокації, серед яких був лише один етнічний поляк, палили шини і тримали в руках виготовлені заздалегідь транспаранти. Серед учасників провокації — особи без постійного місця мешкання та 22 неповнолітніх. Серед організаторів — уродженець Луганщини та мешканка Львова, яка перебуває на обліку у психдиспансері", - йдеться у повідомленні.

Правоохоронці розблокували автомобільне сполучення та опитали 92 затримані особи. В організаторів акції вилучено письмові, а також електронні інструкції стосовно порядку її організації та проведення. Також в учасників провокації вилучили фаєри та димові шашки.

Того ж дня СБУ відкрила кримінальне провадження.

"Замовником реалізації протиправного задуму російських спецслужб є лідер радикальної громадської організації «Наждак» Микола Дульський, який переховується на території РФ, і якого розшукують українські правоохоронці за погрозу вбивства". - додали у відомстві.

МЗС Польщі: "Польські консульства в Україні відкриють після забезпечення безпеки"

Генконсульства Польщі в Україні, робота яких тимчасово була припинена після інциденту в Луцьку, почнуть функціонувати після забезпечення їм безпеки з боку української держави.

Про це заявив у четвер глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, повідомляє "Укрінформ".

"Консульства відкриються тоді, коли ми будемо впевнені, що їм буде гарантована безпека", - заявив він.

Ващиковський додав, що гарантувати безпеку польським консульським установам повинна українська держава.

Він також підкреслив, що Польща рішуче налаштована зміцнити охорону дипломатичних консульських установ в Україні завдяки тому, що туди будуть направлені додаткові співробітники охорони.

"Лише тоді, коли ми будемо переконані, що як ми, так і українська сторона зробили усе можливе, аби гарантувати безпеку нашим представництвам, ми відновимо нормальне функціонування цих установ", - зазначив Ващиковський.

Глава польської дипломатії підкреслив: про те, що трапилося в Луцьку, можна буде сказати тільки після проведення слідства.

У Києві розраховують на відкриття польських консульств в Україні найближчим часом

Польща відкриє свої консульські установи в Україні після того, як переконається у покращенні ситуації із забезпеченням їх безпеки, і Київ сподівається, що це відбудеться в найкоротші терміни.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін на Мальті, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Вони (польські дипломати — ред.) повідомили, що пов'язують питання відкриття консульств з часом, коли вони будуть переконані, що ситуація безпечна. Ми зараз з ними працюємо, оскільки президент вже дав відповідні доручення", - сказав Клімкін.

За його словами, Київ сподівається, що найближчим часом питання буде вирішено, і польські дипустанови в Україні відновлять свою роботу.

СБУ пропонує грошову винагороду за інформацію про вибухи у Генконсульстві Польщі у Луцьку

Йдеться про 25 тисяч гривень за достовірні дані, що посприяють у розкритті резонансного злочину.

Служба безпеки України звернулася до громадян, які володіють корисною для слідства інформацією за фактом вибуху в середу, 29 березня, у приміщенні Генерального Консульства Польщі в Луцьку.

Як йдеться у повідомленні, СБУ пропонує гарантовану винагороду у розмірі 25 тисяч гривень за достовірні дані, що посприяють у розкритті резонансного злочину.

Спецслужба просить звертатися за контактним телефоном Управління СБУ у Волинській області 097-7-911-911.

СБУ повідомили про "зачіпки" у справі про обстріл Генконсульства Польщі

Під час першочергових оперативно-слідчих заходів у справі про вибух у Генеральному Консульстві Республіки Польща в Луцьку з'явилися певні зачіпки.

Про це на брифінгу повідомив начальник Управління СБУ у Волинській області Юрій Фелонюк, інформує прес-служба відомства.

«У справі про вибух у Генеральному консульстві Республіки Польща в Луцьку є певні «зачіпки». Подробиці в інтересах слідства не розголошуються», - сказав він

За словами Фелонюка, в області створена слідчо-оперативна група у складі співробітників СБУ та Нацполіції під процесуальним керівництвом прокуратури. На місці інциденту працює група фацівців із центрального апарату СБУ, аби забезпечити всебічне й об’єктивне розслідування.

Керівник обласного управління СБУ нагадав, що за цим фактом відкрито кримінальне провадження за ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України,-повідомляє Укрінформ.

«Останнім часом почастішали випадки вандалізму та нищення культурно-історичних пам’яток польського народу на території України. У цих проявах прослідковується почерк Російської Федерації, дії якої направлені на розхитування та дестабілізацію взаємовідносини між Україною та Польщею. Усі ці факти розслідуються правоохоронними органами», - зазначив Фелонюк.

Також він висловив переконання, що провокативні дії агресора не зможуть ніяким чином вплинути на взаємовідносини між дружніми народами. «Служба безпеки України докладе максимуму зусиль для того, щоб встановити і затримати винних», - наголосив начальник УСБУ.

Порошенко обговорив з Дудою обстріл консульства Польщі

Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову зі своїм польським колегою Анджеєм Дудою.

Зауважимо, що головною темою розмови став напад на Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку, передає прес-служба очільника України,- повідомляє 24 канал.

Так, український президент засудив обстріл дипломатичної установи, назвавши його "брутальним" і "цинічним".

Крім того, він наголосив, що українська влада діятиме рішуче для унеможливлення таких провокацій у майбутньому. Також Порошенко запропонував залучити польських фахівців до розслідування інциденту та зауважив, що доручив посилити охорону не тільки дипломатичних представництв в Україні, а й місць історичної пам'яті.

Зауважимо, наприкінці розмови лідери України та Польщі погодились, що жодні провокації не повинні впливати на дружні стосунки між країнами.

Прокуратура Польщі розслідуватиме обстріл Генконсульства в Луцьку

Служба безпеки України не виключає версії теракту.

Польська прокуратура буде розслідувати обстріл будівлі консульства Польщі в Луцьку. Про це повідомляє Польське радіо.

"Прокуратура Польщі буде розслідувати обстріл польського консульства в Луцьку в Україні", — йдеться у повідомленні.

Обстріл генконсульства Польщі в Луцьку. Нацгвардія забезпечить посилену охорону дипустанов

Відповідне доручення дав президент Петро Порошенко.

Сили Національної гвардії України забезпечать посилену охорону іноземних дипломатичних і консульських установ в країні, щоб уникнути можливих провокацій. Про це повідомив директор департаменту комунікації МВС Артем Шевченко.

"Силами Нацгвардії буде забезпечена посилена охорона диппредставництв за дорученням президента", - сказав він.

Шевченко зазначив, що Нацгвардія на даний момент вже забезпечує охорону будівлі, згідно зі своїм функціоналом.

Усі консульства Польщі призупинили роботу після нападу в Луцьку

Генеральні консульства Республіки Польща у Києві, Харкові, Одесі, Вінниці та Луцьку у середу не працюють.

Про це повідомляється на сайтах польських дипломатичних відомств Польщі в Україні, передає УНІАН.

"Генеральне консульство Республіки Польща у Харкові повідомляє, що 29 березня 2017 р. (середа) консульство не працює і не буде приймати відвідувачів", - йдеться у повідомленні на сайті Генконсульства Польщі у Харкові.

Аналогічні повідомлення розміщені на сайтах Генконсульств Польщі у Києві, Вінниці, Львові та Одесі.

Бюро нацбезпеки Польщі не сумнівається: у Луцьку - провокація

Ситуація викликає занепокоєння, оскільки консульство розміщено поблизу кордону з Польщею, відзначили в Бюро національної безпеки

Обстріл консульства Польщі в Луцьку, без сумніву, є провокацією. Про це заявив сьогодні глава Бюро національної безпеки (BBN) Польщі Павел Солох, передає Укрінформ.

"Без сумніву, це - провокація. Питання наступне: хто і з якою метою? Ми знаємо контекст, існує агресія Росії проти України ", - заявив Солох.

Він додав, що ця ситуація викликає "значне занепокоєння", оскільки консульство розміщено поблизу кордону з Польщею.

Солох зазначив, що конкретніше про те, хто за цим може стояти, можна буде сказати після отримання детальнішої інформації.

"Це питання залишимо відкритим, поки не отримаємо більше даних. Зате ми знаємоконтекст, в якому цей інцидент мав місце. Це питання російсько-українського конфлікту.У цьому контексті дуже важливими є польсько-українські відносини", - заявив Солох.

Порошенко відреагував на обстріл генконсульства Польщі у Луцьку

Президент України засудив інцидент, а також доручив правоохоронцям терміново вжити всіх заходів для розслідування події.

Президент України Петро Порошенко засудив обстріл генерального консульства Польщі у Луцьку Волинської області. Про це повідомив прес-секретар глави держави СвятославЦеголко у Facebook.

"Президент рішуче засудив обстріл Генерального консульства Польщі у Луцьку. І доручив правоохоронцям терміново вжити всіх заходів для розслідування цього інциденту і встановлення винних", - йдеться у повідомленні.

СБУ не виключає російський слід і теракт в обстрілі консульства Польщі

В СБУ заявляють, що обстріл консульства Польщі може бути вигідний Росії, він був здійснили з гранатомета РПГ-26, однією з версій слідства є теракт.

Про це йдеться у заяві СБУ, оприлюдненій у середу.

"За попередніми даними причиною став постріл з гранатомета РПГ-26. Жертв внаслідок вибуху немає. На місці працюють слідчо-оперативні групи СБУ та поліції", - сказано в заяві.

"Слідство розглядає декілька версій інциденту, у тому числі й терористичний акт", - додали в документі.

У СБУ не виключають російський слід у цій провокації.

"СБУ докладе максимум зусиль, щоб у стислі терміни встановити і затримати винних. Провокації проти Республіки Польща, що час від часу трапляються в Україні, вигідні лише одній стороні — Російській Федерації, почерк якої видно здалека", - сказано в повідомленні.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак поінформував Надзвичайного і Повноважного Посла Польщі в Україні Яна Пєкло про заходи, що вживаються СБУ для розкриття злочину.

"Ми переконані, що такі дії агресора не зможуть вплинути на взаємовідносини між дружніми українським та польським народами", - йдеться у заяві СБУ

Стрілянина у Луцьку: МЗС Польщі викликає посла України

МЗС Польщі у середу викликає на розмову посла України в Польщі Андрія Дещицю у зв'язку з обстрілом з гранатомета консульства РП у Луцьку.

Про це йдеться в офіційній заяві МЗС Польщі.

Варшава надішле Києву ноту протесту і вимагає захисту свого майна і затримання винуватців злочину.

“До Міністерства закордонних справ викликано посла України в Польщі. Наше диппредставництво у Києві надішле ноту протесту до МЗС України. Ми очікуємо від української влади забезпечення ефективної і посиленої охорони наших представництв в Україні, швидкого розслідування обставин надзвичайної події, виявлення і затримання зловмисників”,- йдеться в заяві польського зовнішньополітичного відомства.

В МЗС Польщі підтвердили, що опівночі в будинку їхнього консульства у Луцьку стався вибух, в результаті якого ніхто не постраждав.

Частини гранатомета знайшли біля обстріляного консульства Польщі в Луцьку

Біля будівлі генерального консульства Польщі в Луцьку після її обстрілу поліція виявила залишки від ручного протитанкового гранатомета РПГ-22.

Про це розповіли правоохоронці, що працюють на місці події, передає один із українських телеканалів.

За їхніми словами, було знайдено задню кришку, відтак можна зробити висновок, що стріляли з вулиці заднього двору та цілилися у вікно останнього поверху.

Поліцейські також наголосили, що наразі вирішується питання щодо відкриття кримінального провадження за статтею "Теракт".

Зауважимо, що консульство наразі не працює, хоча люди продовжують приходити, щоб подати документи на візу.

Консул Польщі назвав нічний напад терактом

Консул Республіки Польща у Луцьку Кшиштоф Савіцкі вважає нічний напад на приміщення консульства терористичним актом.

Про це він сказав у коментарі виданню "Волинь24".

«Це був правдивий теракт. Хотіли вбити людей», - вважає дипломат.

Водночас на запитання щодо ймовірних причин нападу консул відповів, що не знає, хто і з яких причин міг вчинити таке.

«Це підлість», — Клімкін відреагував на напад на посольство Польщі у Луцьку

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін висловив обурення провокацією проти генерального консульства Польщі в Луцьку.

Про це міністр написав у Twitter.

"Обурений провокацією проти генконсульства Польщі в Луцьку. Це підлість від тих, хто проти нашої дружби з Республікою Польща", — йдеться у повідомленні.

Також Клімкін відзначив, що винні обов’язково будуть покарані.

ЗМІ: "У Луцьку вночі обстріляли генконсульство Польщі"

Уночі в Луцьку обстріляли Генконсульство Польщі.

Припускають, що йдеться про обстріл з гранатомету, передає УТ.

У ніч на середу, 29 березня, у будівлі Генерального консульства Польщі в Луцьку стався вибух, припускають, що йдеться про обстріл з гранатомету, повідомили у місцевому виданні.

Зазначається, що вибух стався у приміщенні на вулиці Дубнівській, 22б.

Як розповіли місцеві мешканці, вночі від вибуху спрацювала сигналізація. За їхніми словами, постраждалих нема.

Схожі новини