Передплата 2024 «Добрий господар»

А Uber-то – російський!

Як стверджують львівські таксисти, кінцевим бенефіціаром компанії Uberlin є Росія. Вони планують масштабні акції протесту проти інформаційних сервісів, які, кажуть таксисти, організовують перевезення за демпінговими цінами.

Львівські таксисти готуються до масштабної акції протесту проти мобільних служб «Яндекс.Таксі» та Uber. Протест близько п’ятисот автомобілів планується на четвер, 29 березня. Наші керманичі вимагають, аби російський «Яндекс.Таксі» і Uber покинули львівський ринок таксоперевезень. Нагадаємо, місяць тому на львівський ринок таксі агресивно «в’їхали» «Яндекс.Таксі» і Uber. Це одразу вдарило по кишені місцевих таксистів, адже новачки почали демпінгувати (подача авто — 4 гривні, кілометр проїзду — 5, мінімальна вартість поїздки (перші 2 кілометри) — 14 гривень, у той час, як у львівських таксистів — удвічі більше). Попит на машини “пришельців” почав зашкалювати - аж до того, що стало важко викликати ту саму “уберівську” автівку. Після першого “удару під дих” львівські таксисти отямилися і висунули свої вимоги до влади. Мовляв, що діяльність таксистів-пришельців - не такий уже й позитив для пасажирів…

Як розповів “ВЗ” голова Асоціації вільних профспілок автотранспортників України Андрій Корчинський, відбулися загальноміські збори таксоперевізників, на яких обговорювали стан справ на ринку таксоперевезень і, зокрема, діяльність сервісів Uber та «Яндекс.Таксі». “Також йшлося про те, чим шкідлива і чим загрожує діяльність цих інформаційних серверів на території України, — сказав Андрій Корчинський. — Ми прийняли ультиматум до влади, скерували лист до голови СБУ і міністра внутрішніх справ. Добиваємося, аби у найшвидші терміни відбулося законодавче реформування галузі таксоперевезень в Україні. Наші вимоги — негайно припинити діяльність іноземних інформаційних серверів на території України. Негайно розпочати їх перевірку, на час проведення перевірки призупинити діяльність цих структур та їхніх партнерів. Терміново прийняти зміни до законодавства з метою впорядкування діяльності інформаційно-диспетчерських служб — зобов’язати їх не тільки співпрацювати з ліцензованими перевізниками, а й “прив’язати” їх до сплати місцевих податків. Спростити систему ліцензування й отримання місцевої ліцензії, внести зміни до податкового кодексу — з метою прийняття фіксованого податку, який дасть можливість працювати малому бізнесу, який зараз загнаний практично в тінь”.

Андрій Корчинський розповів, що фірма “Яндекс” у Львові досі працює (попри протестні виступи депутатів Львівської міської ради, рішення про демонтаж незаконно встановлених вивісок “Яндекса” тощо). Перші “розмальовані” автомобілі “Яндекса”, які їздили по Львову з промоційною метою, вже поїхали в інше місто. Ці авто зробили тут рекламну кампанію, а тепер працюють самі інформаційні сервери. Зараз пасажири через ці сервери можуть замовляти собі автомобілі, водії яких підключилися до цих серверів. Тобто як “Яндекс”, так і Uberlin залишилися у Львові. Основна небезпека цих сервісів, кажуть львівські таксисти, — вони обидва мають засновниками російські компанії. Раніше було відомо, що засновником “Яндекса” є російська компанія, Uber же позиціонувався як американська компанія. Він справді є американською компанією, але працює в Україні через компанію Uberlin, яка стовідсотково є російською структурою, її офіс у Москві... “Хоча у них офіційна реєстрація українська, вони пишуться як “Яндекс.таксі-Україна” чи Uberlin з реєстрацією в Одесі, але кінцевим бенефіціаром їх є Росія, — веде далі Андрій Корчинський. — І загроза найбільша (власне, чому ми й звернулися до Служби безпеки України та МВС): для виклику цих служб необхідно скачати мобільний додаток і при цьому надати право доступу до своїх персональних даних (банківських карток, рахунків, електронної пошти). Усе це становить велику небезпеку, бо вся ця інформація потрапляє в руки країни-агресора”.

Деталі акції протесту ще узгоджуються, але попередньо відомо, що таксисти зберуться на стадіоні “Арена Львів”, там зачитають звернення до президента України, голови Верховної Ради, Кабміну. Після цього колона автомобілів рушить центральною частиною міста до Львівської ОДА, де також відбудеться мітинг і вручення представникові президента їхніх вимог. Оскільки на їхній попередній ультиматум влада не відреагувала, таксисти поставлять вимогу у місячний термін врегулювати усі проблемні питання на законодавчому рівні. Паралельно розпочинають підготовку до всеукраїнської акції протесту.

Локальні акції протесту проти Uber і “Яндекс.Таксі” відбувалися у містах, куди ці інформаційні сервери зайшли раніше (Київ, Одеса). Там наголошували, що, наприклад, компанія Uber активно співпрацює із посередницькими структурами і знімає з себе відповідальність за безпеку пасажира. Тобто у випадку ДТП компанія “вмиває руки”, а пасажир вимушений розбиратися лише з конкретним водієм.

Зрозуміло, львівські таксисти “наїжачилися”, бо отримали суттєвий удар по кишені. Конкуренти змусили їх зважати і на зовнішній вигляд, і на чистоту машини, і на ввічливість водіїв, якою вони, м’яко кажучи, не страждають... “Обов’язково візьму участь в акції протесту. Uber і “Яндекс.Таксі” дуже нам заважають, — нарікає “ВЗ” львівський таксист Олег. — Вони перебили нам всю роботу своїми цінами. Такі ціни — необґрунтовані.Для нас 14 гривень за два кілометри — це нереально. Крім того, така низька ціна — тільки коли їздять багато машин. Але у час пік їхні ціни — удвічі вищі, ніж наші. У нас — 40 гривень за перші два кілометри (мінімальна вартість поїзки) і по 5,50 — кілометр. Це реальна ціна. Але ми самі цих таксистів не притісняємо. Влада їх запустила в місто — хай влада з ними і розбирається. Бо Uber наголошує, що відношення до таксі не має, а просто надає інформаційні послуги. Але в кінцевому підсумку вони таки займаються перевезеннями! Насправді — це звичайна стандартна таксофірма. Я працюю у звичайній таксофірмі. На Uber переходити не хотів, бо мене не влаштовує їхня система оплати. На даний час вони доплачують водієві за кожного клієнта. Але доплачують раз на тиждень. Виходить, що я тиждень маю вкладати свої гроші в бензин, не знаючи, чи мені фірма поверне їх і яким чином вони цю доплату порахують”.

Схожі новини