Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львівський суд скасував заборону Нацраді розглядати питання ліцензії «Радио Вести»

  • 25.02.2017, 10:22
  • 3 758

У Нацраді не повідомляли, чи хотіли скасувати ліцензію.

Франківський районний суд Львова 24 лютого скасував ухвалу, якою Нацраді з питань телебачення та радіомовлення було заборонено розглядати заяву «Радио Вести» про продовження ліцензії на мовлення у Києві. Про це повідомляє «Детектор медіа» з посиланням на заступницю голови Нацради Уляну Фещук.

Водночас рішення Франківського суду ще не набрало сили, оскільки позивач у цій справі — львів'янка Надія Бондарєва — має п'ять днів на його оскарження. Відповідно Нацрада наразі не може розглядати питання продовження ліцензії «Радио Вести» (ТОВ «ТРК Дивосвіт») і повернеться до нього на наступному засіданні (3 березня).

Зазначимо, що ухвалу про тимчасову заборону розгляду ліцензії «Радио вести» Франівський райсуд виніс 15 лютого. Надія Бондарєва поскаржилась на контент радіо, просила суд визнати дії радіокомпанії неправомірними та відшкодувати завдану їй моральну шкоду в сумі 53,6 тис. грн. При цьому разом з позовною заявою жінка подала заяву про забезпечення позову, яка стосувалася дій Нацради. Позивачка побоювалася, що Нацрада може продовжити «Радио Вести» ліцензію.

У Нацраді не повідомляли, чи хотіли скасувати ліцензію, однак нардеп Сергій Висоцький, який був присутній на засіданні, стверджував, що ліцензію радіо «Вести» не мали наміру продовжувати.

Водночас, за інформацією «Детектора медіа», подібна ситуація виникла і в Харкові. 22 лютого Харківський окружний адміністративний суд своєю ухвалою про забезпечення позову зупинив розгляд у Нацраді заяви про продовження строку дії ліцензії харківського «Радио Вести» (ТОВ «Телерадіовидавнича компанія “Мастер”»). Втім, Нацрада вирішила не брати до уваги цю ухвалу, оскільки вона ще не набрала законної сили, відтак, 23 лютого Нацрада відмовила харківському «Радио Вести» (ТОВ «Телерадіовидавнича компанія “Мастер”») в продовженні строку дії ліцензії на мовлення в Харкові.

Поміж тим 24 лютого частина колективу «Радио Вести» заявила, що залишає радіостанцію через те, що Нацрада не хоче продовжувати ліцензію.

«Починати ще одну віху війни — це недоцільно. Особисто я припиняю співпрацю з «Радио Вести», так само робить дуже багато моїх колег. Ви, вочевидь, чули, що звільняється генеральний продюсер Віталій Докаленко і шеф-редактор інформаційної служби Ольга Куришко», — заявив ведучий «Радио Вести» Дмитро Тузов.

Як зазначається, мовлення радіо має припинитися через відмову Національної ради з питань телебачення і радіомовлення продовжити ліцензію замовнику. «Ми просто хочемо підбити невеликий підсумок, можливо, сказати вам: «До побачення»... По суті справи, це наші останні ефіри. Можливо, ще будуть ефіри, можливо, ще буде ефір у вівторок», — повідомили ведучі.

«Масендич, не ґвалтуй закон!»

Резонансна справа щодо проросійського “Радио Вести” несподівано отримала львівське продовження.

23 лютого у Франківському районному суді відбулося нове засідання. До залу суду особисто прийшла голова Франківського суду Світлана Мартьянова. Вона усіх учасників процесу запросила... на каву.

Як розповіли журналісту “ВЗ” громадські активісти, на засіданні були подані клопотання від Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, а також і від самих активістів (вони просили, аби їх залучили до справи третіми особами). Суд заслухав думку учасників процесу. Позивачка Надія Бондарева, яка і “закрутила” у Львові увесь сир-бор, до суду не з’явилася. Не було і її представника. Був лише юрист від “Радио Вести”. Засідання тривало понад дві години (справу по суті суддя Василь Масендич наразі не розглядав). Після цього суддя пішов до нарадчої кімнати. І лише о 16.30 зачитав таке довгоочікуване рішення. За словами юриста Віталія Біловуса, суддя задовольнив клопотання Нацради, а ось клопотання активістів відхилив (громадські активісти не зможуть виступати у справі третьою стороною). Нацрада також вимагала у суді скасувати заяву, яка заблокувала її роботу. Суддя знову пішов у нарадчу кімнату.

Коли повернувся, засідання продовжилося. Але довіреність представника Нацради, яку він представив до суду, стосувалася не цивільних справ, а адміністративних. Суддя назвав це порушенням і... відклав засідання до 24 лютого.

А напередодні громадські активісти провели під Франківським районним судом символічний флешмоб: “Суди чесно, або зніми мантію!”. Громадськість обурило рішення судді Василя Масендича, який попередньою ухвалою заблокував роботу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. На нараді мали розглядати питання про позбавлення ліцензії “Радио Вести”, яке належить екс-регіоналу, який після Революції гідності утік до Росії, Олександру Клименку. Скандальна ухвала “спливла” у Львові...

Активісти кажуть, Львів вкотре намагаються дискредитувати. Під час флешмобу громадські активісти тримали у руках плакати: “Кривосуддя від Масендича”, “Сьогодні “Вести” - завтра танки”, “Масендич, не ґвалтуй закон!”... Один із громадських активістів виступив у ролі “судді”. З зав’язаними очима “косив” долари... Серед інвентарю — валіза з написом: “Чемодан. Вокзал. Россия”.

Нагадаємо, ліцензія у “Радио Вести” закінчується 25 лютого 2017 р. З 2014 року радіо­станція отримує попередження від Нацради та громадських активістів щодо своєї антиукраїнської інформаційної політики, але на жодні зауваження не реагує. Зважаючи на те, хто є власником ЗМІ та численні скарги, сьогодні є усі законні підстави “викинути” таке радіо з мовного ефіру України... У Києві, до речі, є ще проросійська газета “Вести” (власник — все той же одіозний Олександр Клименко). Раніше її роздавали безкоштовно, але минулого року вона стала платною.

Юрист Андрій Кавчук розповів журналісту “ВЗ”, з ухвали випливає, що Надія Бондарева з Алчевська звернулася до Франківського райсуду з позовом до... “Радио Вести”. Суть позову така: вона слухала радіо і почула недостовірну інформацію. За це пані Бондарева навіть вимагає відшкодувати їй моральну шкоду... “Заява до суду була подана 15 лютого, - каже юрист. - І у цей же день суддя виносить ухвалу, якою забороняє Нацраді вчиняти будь-які дії щодо “Радио Вести”. Суть позову не відповідає рішенню. Але Нацрада змушена була призупинити розгляд цього питання”.

“Сама радіостанція “Радио Вести” транслюється лише у Києві та Харкові. А позивачка оскаржує дії радіостанції у Львові, - дивується Андрій Кавчук. - Суддю Василя Масендича до Львова перевели з Донецька. На сайті є інформація, що розподіл справ був автоматичним. Але збіг обставин нам видається також дивним. Ми підготували скаргу у Вищу раду правосуддя. Сподіваємося, що буде проведено перевірку і вжито заходів”.

Активний громадський активіст Святослав Літинський, який постійно обстоює українську мову у всіх сферах нашого життя, також долучився до акції. Рішення судді щодо “Радио Вести” він називає абсурдним. “Інформаційна безпека нашої держави є важливою, - вкотре наголошує пан Літинський. - Є закон, який вимагає, аби 50% продукту у ЗМІ були національного виробництва. Свого часу ми зверталися до Нацради і вказували на те, що, наприклад, ТРК “Україна” та “Інтер” цих вимог не дотримуються. Але належної реакції з боку Нацради не було (вони моніторили ефір вибірково). Чи відстежує цю вимогу Нацрада тепер, маю сумніви...”.

За словами Святослава Літинського, є безліч інтернет-сайтів, які ведуть антиукраїнську політику. Президент дав доручення Кабміну розробити законодавство, яке б регулювало роботу таких сайтів (у разі потреби, його можна було б заблокувати). “Основний відсоток пропаганди йде через телебачення і радіо. І якщо ЗМІ здійснює агресивну політику щодо держави, розповсюджує неправдиву інформацію, має бути законний механізм, щоб припинив роботу”, - упевнений пан Літинський.

Автор: Сюзанна БОБКОВА.