Передплата 2024 ВЗ

Тиха хода "Вогонь Небесної Сотні": у Львові вшанували Героїв Революції Гідності

  • 20.02.2017, 16:44
  • 5 247

З нагоди третьої річниці трагічних подій під час Революцій Гідності, сьогодні, 20 лютого, у Львові відбулась тиха хода пам’яті Героїв Небесної Сотні.

У межах акції студентська молодь сформувала колону біля Львівського національного університету ім. Івана Франка, звідти організовано пройшла до пам’ятника Тарасові Шевченку за маршрутом: вул. Ю. Словацького — вул. П. Дорошенка — пр. Свободи.

Опісля на площі перед пам’ятником Тарасові Шевченку відбулось спільне молитовне віче.

"Подвиг Небесної Сотні — це наша гордість і орієнтир до відсічі ворога та побудови вільної незалежної держави, - зазначив перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Ростислав Замлинський. - Саме Герої Революції Гідності пробудили наш патріотичний дух. Герої не вмирають, пам’ять про них завжди житиме у наших серцях".

Зазначимо, що тиху ходу організовують уже втретє. Цього року акцію символічно назвали "Вогонь Небесної Сотні".

Джерело: прес-служба ЛОДА

Президент: "Імена п’ятьох наймолодших Героїв Небесної Сотні будуть увічнені в іменних стипендіях для молоді"

Президент разом із родинами Героїв Небесної Сотні взяв участь у панахиді за загиблими героями.

Президент Петро Порошенко разом з Прем’єр-Міністром Володимиром Гройсманом, Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм, Генеральним прокурором Юрієм Луценком та урядовцями провели зустріч з родинами Героїв Небесної Сотні. Глава держави доручив Уряду забезпечити встановлення державних іменних стипендій на честь Героїв Небесної Сотні.

Під час зустрічі з родинами Героїв Небесної Сотні Президент зазначив, що загиблі активісти захищали життя всього народу та його цивілізаційне європейське майбутнє, а також право українського народу самому визначати свою долю. Він наголосив, що мільйони людей, які вийшли на Майдан в листопаді 2013 року, вимагали права жити по-людськи, по-європейськи, але були зустрінуті кулями.

«Ми й сьогодні відчуваємо, незважаючи на те, що пройшло три роки, нестерпний біль через втрату близьких та рідних, друзів і побратимів, через втрату співвітчизників і героїв. Вони зараз з нам в наших помислах і серцях», — сказав Петро Порошенко.

Президент назвав дуже важливим, щоб пам'ять Героїв Небесної Сотні назавжди лишалася в серцях українців, і повідомив, що кілька днів тому була започаткована процедура розробки проекту Меморіалу Пам’яті Героїв Небесної Сотні.

«Просив би Прем’єр-Міністра і наш Уряд підтримати ініціативу щодо встановлення державних іменних стипендій на честь Героїв Небесної Сотні найкращим студентам, молодим науковцям та учням», — сказав Президент.

Глава держави наголосив, що стипендії мають носити імена п’ятьох наймолодших за віком загиблих учасників Революції Гідності — Устима Голоднюка, Назара Войтовича, Юрія Поправки, Романа Гурика і Дмитра Максимова. «Вважаю доречним встановлення таких стипендій в учбових закладах, де вони мріяли навчатися», — додав Петро Порошенко.

Присутні вшанували пам’ять загиблих Героїв Небесної Сотні хвилиною мовчання.

Президент України також зазначив, що «для того, щоб побудувати країну, про яку мріяли Герої Небесної Сотні, необхідні внутрішній мир і тверда підтримка світу у боротьбі із зовнішньою агресією».

Зустріч відбулася на території Михайлівського собору.

Джерело: прес-служба Президента

На Хрещатику проходить марш ветеранів АТО

Навпроти будівлі КМДА на вулиці Хрещатик вишикувалась колона під прапорами "Єдиного союзу патріотів України" та "Правого сектора".

Про це в понеділок повідомляє Укрінформ.

Загалом зібралося близько 500 осіб, які вишикувались в колону.

За словами організаторів, в марші беруть участь ветерани АТО. Вони планують пройти маршем до Майдану Незалежності та покласти вінки з квітами до монумента на Алеї Герої Небесної Сотні на вулиці Інститутській.

Учасники акції тримають в руках прапори "Єдиного Союзу патріотів України", "Правого сектора" та національні прапори України.

На чолі колони їде автомобіль із колонками. Люди несуть вінки та квіти.

Громадський порядок забезпечують посилені патрулі правоохоронців. Обстановка спокійна.

Турчинов закликав не прикривати зраду пам'яттю Небесної сотні

Секретар Ради нацбезпеки та оборони закликав не прикривали політичну кон'юнктуру та екстремізм пам'яттю загиблих активістів.

Про це йдеться у повідомленні на сайті відомства.

"Герої не вмирають, а вічно живуть у наших серцях та спонукають до боротьби наступні покоління патріотів, нагадуючи, якою ціною ми отримали свободу, нагадуючи про відповідальність за свою країну, про те, що право бути вільними людьми необхідно виборювати.

Важливо, щоб пам'яттю героїв не прикривали політичну кон'юнктуру та екстремізм, як і бездіяльність та зраду. Герої Небесної сотні віддали свої життя, щоб Україна жила і була незалежною, демократичною та європейською. Наш обов'язок - зробити все для цього", - наголосив Турчинов.

Звернення Президента у зв’язку з Днем Героїв Небесної Сотні

«Сьогодні ми вшановуємо пам’ять Героїв Небесної Сотні — наших мужніх співвітчизників, які віддали життя за свободу й незалежність України.

Вони віддали своє життя за право свого народу стати рівноправним членом спільноти вільних націй, за демократичні принципи, що гарантують кожній людині повагу до її гідності та можливість вільно жити і розвиватися.

Доленосні події, які відбулися три роки тому у самому серці України, сколихнули увесь світ. Перемога Революції Гідності зірвала давно виплекані плани Москви щодо упокорення України, поступового перетворення її у підімперську колонію та подальшої експансії.

Самовідданість і жертовність лицарів Майдану пробудила патріотичний дух нашого народу та показала усім, що є цінності, дорожчі навіть за власне життя. Завдяки героїчному чину цих людей ми живемо уже в іншій державі, вповні усвідомлюємо себе великим, гордим народом.

Герої не вмирають!

Їх імена — назавжди у когорті славних українських звитяжців. Вони будуть викарбувані на величному Меморіалі у столиці України. А головне — завжди залишатимуться у народній пам’яті.

Подвиг Небесної Сотні — наша національна гордість і безапеляційний орієнтир — вирвати Україну з чіпких лап хижого двоголового російського орла та перетворити на процвітаючу європейську державу.

Ми обов’язково втілимо мрію Героїв у реальність.

Ми переможемо!

Слава Україні! Слава її Героям!».

Джерело: прес-служба Президента

Розстріл Небесної сотні: в мережі з'явилося нове відео

В мережі Інтернет з'явилося нове відео розстрілу Небесної сотні 20 лютого 2014 року з посекундною відеореконструкцією.

У повідомленні автора відео, який не оприлюднює своє ім'я з міркувань безпеки, переданому ЗМІ через адвокатів родин Героїв Небесної сотні, сказано, що це відео - «оновлена та суттєво доповнена редакція попередньої роботи «Висота Жовтневий». Проводиться посекундна (навіть покадрова) відеореконструкція 20 лютого 2014 року від 6.00 до 12.00, окремо буде взято епізод вбивства (Володимира) Мельничука о 17-й годині.

Реконструкція ділиться на три логічні частини, цього разу виходить найголовніша, друга частина для проміжку 8.53-11.00. За цей час вбито 45 із 48 мітингувальників (всі з них були неозброєні), та 2 правоохоронці».

За словами автора, «в даній роботі синхронізовані 4 камери відеонагляду та величезна кількість відео та фотоматеріалів, — близько 100 авторств. Визначені похибки часу кожного фотоапарату та відеокамери. 80% відеоматеріалу та повністю фотоматеріал синхронізовано за унікальними відеоознаками, наприклад, спалахами чи унікальними рухами.

Для цих 80% похибка синхронізації складає не більше 0,1 с. Інших 20% синхронізовано за звуком, але з урахуванням затримки звуку від аудіоджерела. Похибка для цих 20% складає не більше 0,25 с». Автор відео стверджує, що завдяки цьому матеріалу «можна відстежити будь-кого, хто ідентифікований хоча б на одному кадрі чи фото; можна побачити, що відбувалось у всіх куточках Майдану Незалежності і вулиці Інститутської в один і той самий момент часу, а головне - ці результати дають можливість кожному робити висновки про розвиток подій та тих, хто стріляв».

Окрім того, він звертається до учасників Революції гідності, які 20 лютого три роки тому були поранені на Майдані, але нікуди не зверталися з цього приводу, все ж таки дати про себе знати адвокатам Небесної сотні. «Зареєстровано лише 80 вогнепально поранених з боку мітингувальників, їх, вважаю, більше. Не всі звернулись і не всі отримали статус потерпілих.

Прохання, щоби вони це зробили, звернувшись до тих, хто веде розслідування (ГПУ, адвокати потерпілих) Важливо, щоб відшукались всі свідки поранень і вбивств», - зазначає автор відео. Також він просить людей, які порозбирали на сувеніри кулі та гільзи з місця розстрілу, передати їх розслідувачам справи про вбивства на Майдані.

«Мегаважливо: люди порозбирали собі на сувеніри дуже багато куль та гільз, прострілених предметів, прохання надати їх тим, хто розслідує ці події. Так само як і фото та відеоматеріали, на яких зафіксовані події», - закликає автор відео.

Джерело: УНІАН

У Римі вшанували пам’ять героїв Небесної сотні

Українська громада у столиці Італії Римі 19 лютого провела акцію пам’яті до третіх роковин трагічних подій Революції гідності. На площі Республіки, неподалік центрального залізничного вокзалу, двісті людей із жовто-синьою символікою вшанували пам’ять героїв Небесної сотні.

Протягом двох годин лунали спогади про події Майдану, мітинги в Італії і фінансову підтримку українців. Звучали вірші та пісні, присвячені Небесній сотні.

Учасники акції сценічно відобразили трагічні моменти Євромайдану: плакати з написами проти режиму екс-президента Віктора Януковича, «постріли» у протестувальників і горе матерів.

Джерело: Радіо Свобода

Пам'ять загиблих на Майдані вшанували в центрі Вашингтона

Поминальна церемонія на честь героїв Небесної сотні, які загинули, відстоюючи свободу України на Майдані три роки тому, відбулася у Вашингтоні.

Згадали також інших полеглих у триваючій боротьбі українців за незалежність.

Захід у центрі американської столиці, біля Меморіалу президенту Лінкольну, зібрав сотні людей та привернув увагу багатьох, хто перебував поруч, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Церемонія розпочалася з виконання композиції "Плине кача", яка стала сумним символом пам'яті полеглих захисників Української держави. Учасники заходу — представники української громади США, Посольства України в Вашингтоні, священнослужителі, небайдужі американці та представники інших країн, - вшанували хвилиною мовчання полеглих героїв біля Тризуба, виставленого на бетоні зі свічок. Багато хто тримав у руках жовто-блакитні прапори й стрічки, а також червоні квіти.

До присутніх звернувся посол України в США Валерій Чалий, який підкреслив, "що боротьба за Україну триває і тепер — в умовах російської агресії, яка продовжується досі". Він подякував українським організаціям Америки за єдність і солідарність з Україною.

Зі свого боку представники українських організацій у Сполучених Штатах — Фундації Україна-США, United Help Ukraine, Razom — підкреслили готовність й надалі активно допомагати українцям у боротьбі проти агресії Москви. За традицією, священики українських церков у США справили богослужіння для урочистого поминання загиблих та прочитали спільну молитву за Україну.

В Україні - День Героїв Небесної Сотні

В Україні сьогодні - День пам'яті Героїв Небесної Сотні.

Відзначається щорічно 20 лютого згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року № 69/2015 "Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні".

Саме в ці дні три роки тому під час Революції Гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку.

20 лютого 2014 загинуло найбільше активістів Євромайдану. Загалом революційні події зими 2013-2014 років забрали життя понад ста активістів Майдану. 21 лютого 2014 року офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Цього дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких в жалобних промовах назвали "Небесною Сотнею", а під час прощання із загиблими лунала пісня "Плине кача...", яка стала українським народним реквіємом.

Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 21 лютого на Майдані загинуло найбільше людей — 84 особи, після 21 лютого — ще 18.

Окрім українців, жертвами режиму Януковича стали білоруси, вірмени та грузини. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську Незалежність — до Небесної Сотні. 104 Героям Небесної Сотні Президент України Петро Порошенко посмертно присвоїв звання Героїв України, а троє іноземців (громадянин Білорусі Михайло Жизневський, Грузії — Зураб Хурція і Давид Кіпіані) посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні.

Україна заплатила високу ціну за звільнення від диктатури і свій цивілізаційний вибір — бути частиною Європи.

У Києві в пам'ять про Героїв Небесної сотні запалили свічки

Кияни вшанували пам'ять загиблих під час масових розстрілів на Майдані.

У столиці України сьогодні, 18 лютого, вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні, передає Укрінформ.

Пам'ятна хода почалася з Європейської площі. Ходу очолила прапороносна група з військовослужбовців Збройних Сил України, за ними - представники Самооборони Майдану й священики.

На алеї Слави Героїв Небесної Сотні вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання та молитвою. Після панахиди родичі Героїв Небесної Сотні поклали квіти до Хреста та запалили лампадки де стоять фотографії загиблих за Україну героїв.

Цього ж дня в Українському домі відкрилася виставка робіт більше 40 фотожурналістів "У фокусі подій. Людський фактор".

Схожі новини