Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Садовий: «Наступного тижня ми оприлюднимо детальний план дій по цій території»

  • 28.01.2017, 09:53
  • 5 628

«В п’ятницю нам вдалось досягнути важливого рішення державних органів влади».

Міський голова Львова Андрій Садовий прокоментував результати засідання обласної комісії з питань ТЕБ і НС за участю Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Мер зазначив, що наступного тижня місто представить план дій по території гірничо-хімічного підприємства «Яворівська сірка», які визначені для міста Львова.

«Коротко про ситуацію з вивозом твердих побутових відходів зі Львова та важливі рішення, які були ухвалені в п’ятницю під час візиту Прем’єр-міністра до Львова.

Оперативна ситуація наступна. Після наших неодноразових звернень та попередження про можливі екологічні наслідки, нам частково і тимчасово розблокували доступ до ряду полігонів у Львівській області. Завдяки цьому перевізникам вдалось розпочати очищення сміттєвих майданчиків. Станом на п’ятницю майже половина ТПВ із переповнених майданчиків була вивезено. Якщо така динаміка збережеться, нам вдасться очистити місто протягом вихідних, після чого комунальні служби проведуть дератизацію всіх майданчиків.

Одразу зазначу, що нові домовленості з полігонами в області передбачають разове вивезення лише того сміття, яке накопичилось в місті. Подальший процес очистки міста за умови відновлення блокування може бути ускладнений.

В п’ятницю нам вдалось досягнути важливого рішення державних органів влади. Ознайомившись з ситуацією, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив обласній державній адміністрації виділити Львову ділянку для будівництва нового сміттєпереробного комплексу. Мова йде про закинуті землі гірничо-хімічного підприємства «Яворівська сірка». Я вже скерував офіційне звернення на голову обласної адміністрації з проханням про виконання даного доручення.

Наступного тижня ми оприлюднимо детальний план дій по цій території. Сьогодні озвучу лише кілька важливих тез.

По-перше. Львівська міська рада, як ніхто інший, зацікавлена, аби новий комплекс на території колишнього хімічного гіганта відповідав найвищим екологічним нормам. Територія «Сірки» знаходиться за 35 кілометрів від кордону Європейського Союзу, відтак ми залучимо лише таких ліцензованих проектантів і виконавців, які мають досвід побудови подібних об’єктів. Сучасний комплекс має стати не новою проблемою, а вирішенням тих старих екологічних проблем, які пов’язані з колишнім видобуванням сірки.

По-друге. Побудова нового сучасного комплексу це не єдина річ, яку ми повинні зробити, аби змінити ситуацію з ТПВ. В місті протягом року буде реалізована комплексна стратегія якісно нового поводження зі сміттям. Ми повинні змінити свій підхід по відходів, які продукуємо. Сортування, зменшення кількості сміття, повторне використання і переробка — це ті речі, які нам потрібно масово і швидко засвоїти, аби подібна ситуація більше ніколи не повторилась.

Я прошу слідкувати вас за подальшими офіційними повідомленнями на цю тему», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Джерело: прес-служба ЛМР

Мер Львова припускає, що за півроку буде збудований полігон для відходів

Гройсман пообіцяв, що владі Львова виділять нову ділянку для сміттєпереробного комплексу.

Мер Львова Андрій Садовий припускає, що у разі отримання земельної ділянки за півроку буде збудований сучасний полігон для вивезення твердих побутових відходів, а модерний сміттєпереробний завод може бути готовий через півтори роки.

За його словами, приблизна вартість 20-25мільйонів євро.

На запитання Радіо Свобода, куди Львів має щодня вивозити 500-600 тонн сміття протягом півроку, поки будуватиметься новий полігон, прем’єр-міністр Володимир Гройсман відповів, що Львівська міська рада має домовлятись із полігонами і розмовляти з громадами.

Голова Львівської обладміністрації Олег Синютка зазначив, що до 30 січня область допоможе одноразово вивезти з міста сміття, яке назбиралось на третині майданчиків упродовж останнього місяця, а далі відходи мають вивозити стабільно на полігони.

«Дійсно, нам дали можливість додатково вивезти сміття на кілька полігонів. Загальний об’єм тисяча тонн, це півтори доби, за які назбирується сміття. А що далі? Ми повинні мати стабільні можливості вивозити відходи, допоки не запрацює новий комплекс. Люди готові приймати, але щоб не було блокування і нам не заважали», — сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

Однак, хто саме заважає, мер не уточнив.

Наступного тижня у Львів мають приїхати представники різних міністерств, щоб спільно працювати над вирішенням проблеми зі сміттям і рекультивацією Грибовицького сміттєзвалища.

Полігон для львівського сміття буде у Яворівсьому районі

Львову передали земельну ділянку в Яворівському районі для облаштування нового полігону для складування твердих побутових відходів.

Відповідне рішення було прийняти у п’ятницю, 27 січня, у на засіданні комісії з надзвичайних ситуацій ЛОДА.

Мер Львова Андрій Садовий звернувсь до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, який приїхав на засідання комісії, з проханням передати місту одну з трьох земельних ділянок, яку ЛОДА виставила на конкурс для будівництва сміттєпереробних комплексів місту. Про це ZAXID.NET повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

«Я підтримую ініціативу ЛОДА, які передбачаються для сміттєпереробних комплексів. Якщо була б можливість одну ділянку, площею 12,5 га, на території «Сірки» передати для Львова, я був би дуже вдячний. Якщо ні, то треба брати участь у конкурсі, який оголосила ЛОДА. Якщо була б нова ділянка, це був би один з варіантів, щоб цю проблему вирішити», - сказав Садовий.

Володимир Гройсман уточнив у голови ЛОДА чи ця ділянка є у державній власності, про яку говорить Андрій Садовий, та доручив голові ЛОДА передати її місту. Згодом місто має звести там сміттєпереробний комплекс.

«У мене є пропозиція зняти одну ділянку з конкурсу, ту, яку скаже міський голова, і передати місту. Андрій Садовий має особисто написати листа у ЛОДА і взяти зобов’язання протягом шести місяців побудувати полігон, запустити його в експлуатацію. Якщо вам треба Держкомзем — завтра він буде тут і все погодить», - заявив Гройсман.

«Це біда і вона має всіх гуртувати. І має бути співучасть усіх у тому процесі. Зі свого боку можу підкреслити, що все те, що буде потрібно, погодження всіх структур - вони будуть зроблені», - додав прем'єр-міністр.

«Питання щодо передачі місту ділянки дозрівало фактично вісім місяців. Дозріло. Насправді велика Вам подяка, тому що ви розв’язали проблему, яка не розв’язувалася 25 років. Для всіх міських голів та губернаторів це була єдина проблема — ми не могли знайти ділянки. Сьогодні дійсно священний день для Львова», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

До стабілізації Грибовцького сміттєзвалища залучать працівників ДСНС

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман запевнив, що оскільки на Грибовицькому сміттєзвалищі є загроза обвалу, до стабілізаційних робіт залучать працівників ДСНС. Про це Гройсман повідомив на брифінгу у ЛОДА, 27 січня.

«Сьогодні я зустрічався з мешканцями Грибович і вважаю, що чіткі юридичні гарантії Львівської міської ради щодо виконання усіх зобов’язань мають бути планом дій міського голови Львова. Я розумію, як їм зараз там живеться. За 150 метрів від їхніх будинків розташоване сміттєзвалище. Цим людям я засвідчив, що як прем’єр-міністр готовий гарантувати виконання усіх обіцянок, які зробить міська влада», - сказав Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр наголосив, що у найкоротші терміни треба провести рекультивацію та дегазацію звалища. Для цього будуть залучені працівники ДСНС, оскільки на полігоні є загроза обвалу.

«Треба навести лад на Грибовицькому сміттєзвалищі, провести його рекультивацію, дегазацію, забрати звідти інфільтрат. У Львова є всі можливості, щоб профінансувати ці роботи. Бюджет розвитку у місті становить 1 млрд 800 млн гривень. За місяць-півтора місцева влада може підготувати план дій щодо Грибовицького сміттєзвалища. ДСНС виділить техніку, яка буде необхідною, щоб ці роботи проводити», - додав Гройсман.

За словами мера Львова Андрія Садового, місто готове профінансувати роботи, які проведе ДСНС, однак про яку суму йдеться наразі невідомо.

Гройсман: "Проблема відходів є актуальною для Львова впродовж 10 років"

Прем'єр-міністр наголосив, що готовий продовжити надавати підтримку у вирішенні цієї проблеми міській владі.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман у рамках робочої поїздки до Львівської області провівнараду обласної комісії з надзвичайних ситуацій за участі Львівського міського голови Андрія Садового, Голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки та народного депутата України Олега Березюка, повідомив Урядовий портал.

"Я не приїхав сюди займатися політикою. Я приїхав запитати, чим я можу допомогти львівянам. Все те, що зможу допомогти, я готовий це зробити", - підкреслив Прем'єр-міністр на початку наради.

Глава Уряду нагадав, що напередодні провів зустріч із Головою Львівської обласної державної адміністрації Олегом Синюткою щодо обговорення ситуації навколо утилізації твердих побутових відходів у Львові.

Відповідно до отриманого доручення Прем'єр-міністра, позавчора голова ОДА скликав засіданняобласної комісії з надзвичайних ситуацій. Глава Уряду подякував за знайдені рішення, але відзначив їх тимчасовий характер. На переконання Прем'єр-міністра, потрібно знайти системне вирішення проблеми поводження із твердими побутовими відходами.

"Я абсолютно повністю переконаний у тому, що вихід з цієї ситуації є. Треба знайти усі можливості, щоби проблема твердих побутових відходів у Львові була вирішена", - наголосив Володимир Гройсман.

Проблема зі сміттям не нова. Він зауважив, що проблема утилізації твердих побутових відходів у Львові є складною упродовж не менш ніж 10 років. Відсутність системного вирішення цієї проблеми призвело до втрати людських життів.

"Цим питанням треба було займатися 10 років тому, а можливо і 20, - зауважив він. - Ця техногенна загроза виникла не у травні, а за багато років до цього. Якби був системний підхід тих, хто відповідає за це, можливо, трагедії не було би допущено".

"Це питання має вирішити Львівська міська рада. Це ваша персональна відповідальність. Ви можете розраховувати на нашу підтримку, але дуже важливо, щоб ви у цьому процесі мали лідерство", - наголосив він.

За його словами, потрібно вирішити питання рекультивації полігону, зокрема здійснити низку завдань щодо технологічного пересипання, дегазації тощо.

Володимир Гройсман зазначив, що особисто стикався з проблемою необхідності рекультивації полігону побутових відходів на посаді міського голови Вінниці у 2006 році. Міській владі вдалося вести діалог з людьми і виконати взяті на себе зобов'язання: "Сьогодні це один з найбільш взірцевих полігонів, в якому є уся екологічна безпека, проведені усі заходи, які дають можливості людям нормально жити і не переживати за цю проблему".

Вирішення проблеми має відбуватися у тісному діалозі з мешканцями с. Великі Грибовичі, наголосив Глава Уряду.

Прем'єр-міністр зазначив, що завдяки фінансовій децентралізації бюджет розвитку Львова у 2017 році становить 1 млрд 800 млн. Частину цих коштів можливо направити на вирішення проблеми поводження з відходами.

Глава Уряду зазначив, що за наявною інформацією, витрачено близько 100 млн грн на перевезення сміття по усій країні.

"Наше завдання - допомогти людям не залишитися в біді і не створити біди іншим територіальнимгромадам України", - зазначив Володимир Гройсман.

Львову виділять нову земельну ділянку для сміття

Українська влада виділить Львову земельну ділянку для нового сміттєпереробного комплексу.

Про це повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

"Міська влада візьме зобов'язання створити полігон за шість місяців", - написав він у своєму Twitter.

Садовий: «Якщо б була земельна ділянка для будівництва сміттєпереробного комплексу - ми б вирішили проблему з ТПВ у місті»

«Нам потрібен новий полігон».

Сьогодні відбулося засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій щодо вивезення твердих побутових відходів у Львові, за участю Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Під час засідання міський голова Андрій Садовий наголосив, що для вирішення проблеми з твердими побутовими відходами міста необхідна земельна ділянка для будівництва заводу з переробки ТПВ.

«Нам потрібен новий полігон. І я вітаю ініціативу обласної адміністрації стосовно ділянок, які передбачають розміщення сміттєпереробних комплексів з існуючими полігонами. Якщо б була можливість з цих трьох ділянок одну, а саме ділянку на території колишніх гірничо-хімічних підприємств — Яворівського ДГХП «Сірка», передати для міста Львова, я був би щиро вдячний.

Тому, якщо б була виділена земельна ділянка з усіма необхідними документами, також ще й долучилося Міністерство екології — ми б вирішили проблему з твердими побутовими відходами у Львові» - наголосив під час засідання мер Львова Андрій Садовий.

Джерело: прес-служба ЛМР

Порошенко доручив Гройсману невідкладно вирішити проблему із львівським сміттям

Ситуація у Львові була однією із тем робочої зустрічі Президента Петра Порошенка із Прем'єр-Міністром Володимиром Гройсманом.

Сьогодні Прем’єр-міністр планує відвідати Львів з робочою поїздкою

"Прибирати сміття — прерогатива органів місцевого самоврядування, - зазначив Президент. - Але коли там неспроможні в рамках своєї компетенції вирішити цю проблему, коли власну господарчу безпорадність обгортають в політичну матерію, а безпеці містян загрожує екологічна катастрофа, - необхідно допомогти городянам. І місту, яке щиро люблять десятки мільйонів українців і мільйони закордонних туристів".

Джерело: прес-служба Президента

Схожі новини