Передплата 2024 «Добрий господар»

У Києві перепоховали письменника Олександра Олеся

  • 29.01.2017, 13:15
  • 6 150

У Києві перепоховали рештки українського письменника, поета і драматурга Олександра Олеся та його дружини.

Про це повідомляє Громадське.

У Володимирському соборі розпочалось богослужіння, після якого рештки письменника та його дружини поховали на Лук'янівському цвинтарі.

На капсулі з прахом Олеся написані його рядки:

«Не вірив я в життя по смерті, Тепер я вірю в диво з див. Було для мене страшно вмерти, Умер і нагло знов ожив»

На богослужіння також прибув президент України Петро Порошенко, посол Чехії Радек Матула, ряд українських політиків та діячів культури, а також родичі Олександра Олеся.

У Києві почали перепоховання письменника Олександра Олеся

У Києві почали перепоховання решток українського письменника, поета і драматурга Олександра Олеся та його дружини.

Про це повідомляє кореспондентка Громадського.

З 12:00 у Володимирському соборі відбувається богослужіння, після якого рештки письменника та його дружини поховають на Лук'янівському цвинтарі.

На богослужіння також прибув президент України Петро Порошенко, а також праонука Олександра Олеся.

Як раніше повідомлялося, місце, обране для поховання Олександра Олеся, покладе початок Алеї почесних перепоховань на Лук’янівському цвинтарі.

У Києві на Лук'янівському кладовищі сьогодні перепоховають Олеся

У неділю, 29 січня, на Лук'янівському кладовищі в Києві відбудеться перепоховання відомого українського поета Олександра Олеся.

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомив міністр культури України Євген Нищук.

"За збігом обставин саме 29 січня, в День пам'яті Крут, у неділю, буде прощання і перепоховання Олександра Олеся. Воно відбуватиметься у вільному доступі. О 12:00 буде панахида у Володимирському соборі під проводом Патріарха Філарета. І близько 13:30 на Лук'янівському цвинтарі відбудеться громадське прощання. Там буде те місце, на якому буде перепохований Олександр Олесь", - сказав Нищук.

Міністр нагадав, що є дозвіл і бажання родини, нащадків Олександра Олеся, які проживають у Канаді, щоб він був перепохований саме в Україні, саме в Києві, на відомому кладовищі.

Нищук також зазначив, що Лук'янівське кладовище обране з огляду на те, що там планується Алея почесних поховань для видатних діячів - військово-політичної еміграції, науковців, культурних діячів.

"І там зараз все підготовлено для перепоховання Олександра Олеся", - сказав він.

Нищук також наголосив: символічно, що в цей день відбудеться вшанування пам'яті Героїв Крут на Аскольдовій могилі і на самому Лук'янівському цвинтарі, де є пам'ятник двом крутянам і ще кільком патріотам часів Української Народної Республіки; символічно також, що перепоховання є практично одним із перших заходів з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917 - 1921 років. А також нагадав, що Олександр Олесь народився 5 грудня 1878 року, тож наступного року в Україні відзначатимуть 140-річчя від дня його народження.

Прах Олександра Олеся поховають у неділю на Лук'янівському кладовищі

Перед цим відбудеться панахида у Володимирському соборі та громадське прощання.

Прах українського письменника Олександра Олеся перепоховають у неділю, 29 січня, на території Державного історико-меморіального Лук'янівського заповідника в Києві. Про це повідомив міністр культури України Євген Нищук.

"Саме 29 січня, в день пам'яті героїв Крут, буде прощання з Олександром Олесем і поховання... Він буде похований на Лук'янівському кладовищі", - сказав міністр на брифінгу в п'ятницю в Києві.

Нищук уточнив, що Олеся перепоховають на Алеї почесних поховань.

За словами міністра, панахида відбудеться у Володимирському соборі о 12.00, очолить її предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет (Денисенко), а о 13.30 на Лук'янівському кладовищі відбудеться громадське прощання.

Нищук зазначив, що під час обговорення місця перепоховання праху Олександра Олеся обговорювалося як варіант і Байкове кладовище, але через те, що, можливо, в майбутньому будуть перепоховання інших видатних українських особистостей, було прийнято рішення про Лук'янівське кладовище.

"З урахуванням того, що подібні ситуації або ситуація, де держава буде клопотати про перепоховання, можливо, з часом інших відомих особистостей, або військово-політичної міграції або вчених, або культурних діячів, ми подумали про те, щоб були ще місця і тому вибрали Лук'янівське кладовище », - сказав Нищук.

Міністр також повідомив, що на перепоховання, можливо, приїде родичка Олександра Олеся з Канади.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Прах Олександра Олеся доставили до Києва

Поета поховають на Лук'янівському кладовищі.

Урну з прахом письменника Олександра Олеся і його дружини в п'ятницю привезли до Києва.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Міністерство закордонних справ.

Цієї п'ятниці відбудеться брифінг міністра культури України Євгена Нищука, присвячений питанню перепоховання письменника.

Нагадаємо, Олександр Олесь (1878-1944) до недавнього часу був похований на кладовищі в Празі. 3 січня 2017 року його останки були ексгумовані, оскільки на його місці вирішили поховати іншу людину - Володимира Михайлишина, який останні роки платив ренту за могилу українського поета.

У столиці Чехії попрощалися з Олександром Олесем

Подальшою долею останків, як зазначили у посольстві України в Чехії, опікуватиметься Міністерство закордонних справ України.

В Празі у молитовному домі святих Філіпа та Якуба відбулася церемонія прощання з прахом українського письменника Олександра Олеся та його дружини Віри Кандиби.

Про це повідомило «Радіо Свобода».

«Такого не було, що в нас, у Чехії, за моїх часів, а я служу з 1991 року, щоб ми відправляли на Україну мощі людини», — сказав Василь Сливоцький, настоятель кафедрального собору святого Климента та єпископський вікарій для українців-вірних УГКЦ в Чехії, який проводив службу під час прощання.

За словами начальника Управління консульського забезпечення Василя Кирилича, питання про те, коли саме дві труни, в яких перебувають останки, прибудуть до Києва, вирішує спеціально створена робоча група.

Тим часом голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович повідомив, що здійснення перепоховання попередньо заплановане на цю п’ятницю.

«Плануємо попередньо його перепоховання на цю п’ятницю. Але ще уточнюють деякі моменти. То ще можливе певне перенесення. Перепоховання точно відбудеться на Лук’янівському кладовищі. Там на Лук’янівському кладовищі виділяється окрема ділянка для такого роду перепоховань. Ми будемо оформляти її як спеціальну Алею почесних перепоховань для того, щоб рятувати останки тих визначних українців, які розсіяні десь по світу. Тобто це є одним із тих кроків уже більш системної роботи, спрямованої на догляд за могилами», - повідомив він.

Схожі новини