Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Спокусливі вісім тисяч квадратних метрів 

Фонд держмайна України судиться із Львівською облрадою – за Львівський палац мистецтв.

Фонд державного майна України подав позов до Київського міського господарського суду щодо зміни форми власності Львівського палацу мистецтв (вул. Коперника, 17): з комунальної — у державну. Зараз палац належить Львівській обласній раді.

«Сподіваюсь, це просто непорозуміння, адже Палац мистецтв — обласна комунальна установа, — сказав заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк. — Йдеться, начебто, про те, що це приміщення має перебувати у державній власності (у позовній заяві юристи Фонду посилаються на Закон України «Про підприємства, установи та організації, розташовані на території України», яким встановлено, що майно підприємств, установ і організацій союзного підпорядкування є державною власністю. — Авт.). Це абсурд! Колись усі установи були державні, а потім йшов процес розподілу на комунальну власність. Голова Львівської ОДА Олег Синютка сказав, що зв’яжеться з цього питання із прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом”.

Журналіст “ВЗ” звернулася по коментар до Фонду держмайна. У прес-службі відомства повідомили, що судовий позов щодо Львівського палацу мистецтв назрів на основі листа Національної спілки художників України, який надійшов ще у вересні 2016 року. Ця спілка просить повернуто майно, яке буцімто незаконно вибуло з державної власності і передано у комунальну.

“Львівська обласна рада та Львівська ОДА зазначають, що спірний об’єкт нерухомості ніколи не був у державній власності, — йдеться у відповіді прес-служби Фонду держмайна України на запит “ВЗ”. — Фонд залишив за собою право для звернення до суду з метою захисту інтересів держави. У 1995 році державне майно, а саме виставковий зал Спілки художників УРСР на вул. Коперника, 17, у Львові, вибуло з державної власності. Львівська обласна рада прийняла рішення про включення Палацу мистецтв до переліку об’єктів обласної комунальної власності. Тож у позовній заяві Фонд просить суд визнати рішення Львівської обласної ради щодо Палацу мистецтв незаконним, скасувати його”.

З досьє «ВЗ»

Будівлю на вулиці Коперника, 17, де зараз працює Палац мистецтв, споруджено за проектом Василя Каменщика. Проект розроблено у 1987 році на замовлення Львівського міськвиконкому. Фасад прикрашений символічним горельєфом, із зображенням святого Луки. Львівський палац мистецтв один із найбільших виставкових комплексів в Україні. Його загальна площа — 8,7 тисячі метрів квадратних. Площа дванадцяти експозиційних залів — 3,6 тисячі “квадратів”. У Палаці мистецтв є конференц-зал на 200 місць, сцена, арт-вітальня.

Коментар для «ВЗ»

Юрій ГНАТКОВСЬКИЙ, директор Львівського палацу мистецтв

- Майнові питання палацу вирішують у кабінетах люди, які не бачили, як виглядає установа, але знають, скільки квадратних метрів. Судовий позов — це черговий маразм, який відбувається з подачі київської Спілки художників України, яка торгує квадратними метрами по всій Україні. У позові чітко видно, хто замовник процесу. Не вникаю в деталі, мені це не цікаво...

- Можливо, якщо Палац мистецтв буде в державній власності, то матиме більше фінансування із державної скарбниці?

- Не вірю в це! Щорічно наша установа отримує з обласного бюджету мізерне фінансування — два мільйони гривень. Це на утримання установи площею вісім тисяч “квадратів”, де у штаті працюють 56 людей... Таку ж суму має музей у Винниках, де у рази менша площа і працює лише десять осіб. Мені соромно признатися, яке ми отримуємо фінансування.

Фото з архіву «ВЗ»