Передплата 2024 «Добра кухня»

Депутатам — на «захмарні» зарплати, чиновникам — на «халявні» квартири...

Як там прем’єр Володимир Гройсман бюджет-2017 величав? Людиноцентричним?

Рекордні за останні 26 років 1 мільярд 260 мільйонів гривень надбавки для обивателів Банкової і Грушевського — людоцентризм вищого ступеня. Це як в анекдоті часів президентства Януковича: «Україна — для людей!». Список людей додається». Маленькому українцю до цього списку — зась. Там же великі люди: депутати, чиновники, судді, прокурори. А великим людям — великі витрати. Лише для Верховної Ради, Кабміну, президента і його Адміністрації у цьогорічному бюджеті так розщедрилися, наче Україна не воює, не бідує, а з жиру біситься. До повного щастя нам залишилося лише Маріїнський палац до пуття довести (щоб президентові було де іноземних гостей приймати і «суперпроцвітаючу Україну» презентувати).

Війна війною, а генеральські зірки — з сапфірами

Ледь не з перших днів президентства Порошенка у Держ­управлінні справами на ура порівняльну арифметику видавали, переконуючи українців, як їм з економним президентом пощастило. Інавгурація у Порошенка учетверо дешевша, ніж в Януковича. І на «Межигір’я» більше витрачатися не доведеться. І налітав шеф менше за «папєрєдніка». І навіть на букети для «президентських» заходів витрати поменшали: майже мільйон гривень на рік — за Януковича, і близько 700 тисяч — за Порошенка. Ось тільки з кожним наступним роком «президентська» стаття у бюджеті, а з нею — і видатки на Держуправління справами (ДУС), не худнули, а додатковими мільйонами обростали. У 2014-му ДУСі викроїли трохи більше за мільярд, 293 мільйони з цієї суми пішло на забезпечення діяльності президента і його Адміністрації. Наступного року головному «владному завгоспу» накинули ще 94 мільйони гривень, а «президентська» стаття погладшала одразу у півтора раза - до 444 мільйонів гривень. А ось торішній бюджет: видатки на ДУС — 1 мільярд 370 мільйонів, з яких 457 мільйонів передбачили на президента і його Адміністрацію.

Тепер ДУСя розжилася 2 мільярдами 96 мільйонами казенних гривень! Це при тому, що після ухвалення бюджету у першому читанні «ДУСівська» стаття була скромнішою. З чиєї щедрості владному «завгоспу» тишком-нишком докинули майже 400 мільйонів — питання до тих, хто перекроював бюджетний закон перед його остаточним ухваленням.

747 мільйонів з виділених ДУСі коштів «зафундують» на забезпечення діяльності президента та його Адміністрації. Це — у понад півтора раза більше, ніж торік. Як не хизувалися у ДУСі, що халявний рай для «обраних» у Кончі і Пущі скінчився (і за оренду держдач, і за комуналку доведеться платити вже без пільгових тарифів), скільки не нахвалювали себе за те, що на здачі чиновницьких «хатинок» ще й зароблятимуть, жирна бюджетна стаття на фінансування санаторно-курортного комплексу ДУСі сама за себе говорить. Торішні 73 мільйони гривень у ній примножилися до 83.

Ще більше «закрійники» бюджету розщедрилися на VIP-медицину. За здоров’я слуг народу платникам податків доведеться викласти на 200 мільйонів більше, ніж 2016-го. На медзаклади для «обраних» виділили майже 643 мільйони гривень. Це учетверо більше, ніж заклали у статті «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», й утричі більше, ніж знайшлося коштів для тисяч українців, котрі потребують лікування за кордоном.

На виготовлення державних нагород ДУСі цьогоріч додали 4,5 мільйона гривень. Тільки не подумайте, що видатки на ордени і медалі ростуть через те, що на Банковій належно вшановують подвиги бійців АТО. Держнагороди у подарунок на уродини ніхто не скасовував. Як і «понти» чинуш та чинів, які влітають бюджету у кругленькі суми. В Україні якщо генерал армії, то обов’язково із золотою зіркою з двокаратним сапфіром. Торік ДУСя замовила такі генеральські відзнаки по 69 тисяч гривень за штуку.

Одних за державний кошт озолочують, інших «оквартирюють». Думаєте, скандальна малина по 672 гривні за кіло — вершина ДУСівської щедрості? Тепер у ДУСі — нова фішка: дорогі квадратні метри під роздачу. «Вінницький перець» (від назви команди КВК) Сергій Борзов, потрудившись у Держ­управлінні справами тимчасовим керівником, через півтора року після призначення отримав від своєї ж «контори» квартиру на столичному Печерську. І не тимчасово, а у власність. 190 «квадратів» вартістю понад 10 мільйонів гривень обійшлися Борзову за «дякую» (влітку минулого року цією квартирною оборудкою зацікавилося Антикорупційне бюро). За інформацією «Наших грошей», серед тих, кому у власність дісталися дармові квартири від владного «завгоспа», - очільниця юридичного управління ДУСі Марія Єремєєнко та начальник служби безпеки президента Юрій Федоров. Обох обдарували житлом площею 117 «квадратів» у центрі Києва. Середня ринкова вартість такої оселі — понад 250 тисяч доларів.

Квартирки для трьох новоселів від ДУСі — мінус 25 мільйонів гривень. Ще 10 таких — і вийде половина річного бюджету на інженерно-технічне облаштування державного кордону. Та що там казати, коли на реставрацію Маріїнського палацу цьогоріч заклали стільки ж, як на «кордонну» статтю — 200 мільйонів гривень (хоча у першому читанні голосували за удвічі меншу суму)?! Не Маріїнка, а золота жила для «освоювачів» державних коштів. Десятий рік реконструюють, щороку вбухуючи мільйонні суми, і досі кінця-краю не видно.

А жалілися, що на туалетний папір не вистачає...

На Кабмін у цьогорічному бюджеті виділили більше, ніж за два попередні роки, разом узяті! Крім збільшення витрат на урядову «господарку», далися взнаки і жирнючі міністерські зарплати, які поновили після кризової «дієти» (з голих окладів урядовці знову перейшли на ставки з доплатами і преміями, отримуючи до 40 тисяч гривень, та ще й матеріальною допомогою не гребуючи). Порівняно з минулим роком, сума на забезпечення діяльності Кабміну зросла на 112 мільйонів гривень.

Ще на 300 додаткових мільйонів підважить кабмінівські витрати реформа державного управління. Тільки реформаторство у цій сфері якесь сумнівне виходить. Обіцяне скорочення чиновницького апарату часто з точністю до навпаки втілюють. Взяти хоча б Міністерство юстиції, на яке торік виділили 6,6 мільярда гривень, а цьогоріч — 8,3 мільярда. Станом на 2015 рік апарат Мін’юсту скоротили з 774 до 743 співробітників. А вже на початок 2016-го цифра знову знову зросла — до 865 одиниць. Але і на цьому у Мін’юсті не зупинилися, за наступні місяці наростивши апарат ще на 232 співробітники. Скоротили три десятки — набрали понад три сотні. Реформа держуправління, кажете?

Услід за продуктами та комуналкою в Україні і закони подорожчають. На Верховну Раду у новому бюджеті заклали досі небачену суму — 1 мільярд 128 мільйонів гривень. На 185 мільйонів більше, ніж торік. Ще б пак: депутати знову на «старі, добрі» зарплати замахнулися...

Депутатські руки ще з минулої осені до підвищення зарплати сверблять. Під шумок ухвалення Держбюджету у першому читанні народні обранці проголосували за документ, який збільшував парламентські зарплати удвічі. Тоді заробіток депутатів прив’язали до розміру «мінімалки», постановивши, що з 1 листопада спікер отримуватиме 30 «мінімумів» (на той час - 43,5 тис. грн.), його заступники - 28 (40,6 тис. грн.), голови комітетів — 27 (39 тис. грн.), рядові нардепи — 16 (36 тис. грн.). Ось тільки до виплат не дійшло: після публічного прочухана з застереженнями про народний гнів парламент скасував підвищення депутатських зарплат. Але, наступивши собі на кишені, депутати від «пакращення» для себе не відмовилися. У Верховній Раді вже гуляє черговий проект з пропозиціями обновити парламентські зарплати - від 26 тисяч для рядових обранців до 32 тисяч для спікера. Але це — лише половина зарплатної депутатської «каси». З підвищенням заробітної плати нардепів у ній примножаться і кошти, які депутатам виділяють на виконання повноважень і якими народні обранці розпоряджаються на свій розсуд, не звітуючись. Це так звана друга депутатська зарплата. Разом набігатимуть чималенькі суми: від 52 тисяч гривень у рядових депутатів до 64 тисяч у спікера.

Частенько «втикаєте» телеканал «Рада», читаєте газету «Голос України» чи гортаєте журнал «Віче»? Та більшість українців в очі тієї «пізнавальної» парламентської преси не бачила, а на «депутатське ТБ» якщо і натикається, то випадково — перемикаючи канали. Ціна парламентської «показухи» (висвітлення діяльності ВР, плюс — фінансування «Голосу України» і «Віче») - 60 мільйонів державних гривень. Хоча ще торік українці платили за те саме 29 мільйонів. Відчуйте різницю! Може, засідання Верховної Ради у 3D-форматі транслюватимуть, а закони в «Голосі Украї­ни» золотими буквами друкуватимуть?

394 тисячі

На мінімальну зарплату стільком українцям вистачило б коштів, які додали у бюджеті-2017 Кабміну, Верховній Раді і Держуправлінню справами. Порівняно з минулим роком, видатки на ці структури зросли на 1,3 мільярда гривень.

Схожі новини