Передплата 2024 «Добрий господар»

Газета Російського культурного центру принижувала українців

Це з’ясувала експертиза фахівців Інституту народознавства  НАН України.

Газета «Русский вестник», яка є офіційним друкованим органом Російського культурного центру, справді публікувала статті антиукраїнського змісту, які принижували національну гідність, розпалювали національну ворожнечу. Такі висновки експертизи оприлюднило УСБУ у Львівській області. За фактом відкрито кримінальне провадження, справу передано на розгляд міліції. Статті антиукраїнської газети аналізували фахівці Інституту народознавства НАН України. До уваги брали номери за лютий, серпень і вересень 2016 року.

Як зазначила речниця УСБУ у Львівській області Мирослава Клячківська, кримінальне провадження відкрито за ч.1 ст. 161 ККУ — порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань. Санкція цієї статті передбачає обмеження волі на п’ятирічний термін.

Нагадаємо, із заявою до СБУ звернулася Львівська обласна рада, яка вилучила кілька примірників газети з приміщення Російського культурного центру на вул. Короленка, 1-а. Працівники СБУ передали справу експертам. Ось що з’ясували експерти Інституту народознавства НАН України: “Починаючи зі структури газети — логотипу, особливих ідеологічних акцентів макетування, ілюстрування, постійно повторюваних знакових маркерів великоросійської ідентичності, а також відверто образливих висловлювань у публікаціях на адресу народу, його героїв і символів, історії, на території якого вони постійно перебувають, свідчить про те, що редакційна політика проводиться всупереч законодавству України. Цілеспрямовано, усвідомлено, з метою приниження української нації, її історичного минулого, державності і суверенітету”.

З’ясувалося, що зовнішніх інвестицій газетний проект формально не має. Видання зареєстровано 1 березня 1999 року, наклад — 500 примірників. Редактором газети є Олександр Катачин. Публікації цієї газети — 90% контенту з російських сайтів. Є передруки із сепаратистських ресурсів, зокрема, сайту “Русская весна”. “Русский вестник” возвеличує Сталіна, називає його “Богом даний нам правитель”.

Тим часом триває епопея з виселенням Російського культурного центру з приміщень на вул. Короленка. 1-а. Як сказав “ВЗ” заступник голови Львівської облради Володимир Гірняк, Львівська обласна рада виграла суд щодо депортації скандального закладу з приміщень. Та російські товариства, які там заселилися, подали апеляційну скаргу... “У січні 2017 року апеляцію мають розглянути, — каже чиновник. — Якщо все буде гаразд, тоді справу про виселення буде передано у виконавчу службу. Тоді Російський культурний центр уже ніде не подінеться, змушений буде піти”.

У будівлі, де був російський центр, може з’явитися музей історії війни з Росією або музей Революції гідності. З такою ініціативою виступили громадські активісти. “Будинок Російського культурного центру взяли на баланс Львівської обласної ради, — сказав “ВЗ” Володимир Гірняк. — Паралельно оголосимо конкурс на оренду приміщень. Перевагу надаватимуть громадським організаціям, які займаються захистом фронтовиків”.

Фото “Гал-інфо” та Наталії КУЗЯК

Схожі новини