Передплата 2024 «Добра кухня»

Як Коломойський Кучмі і Пінчуку рахунок на 110 мільйонів доларів виставив

Поки новину про «одержавлення» «ПриватБанку» обговорюють і в експертних колах, і навіть у сільських маршрутках, Національне антикорупційне бюро зайняте іншою справою, яка стосується не «Привату», а Ігоря Коломойського.

У НАБУ вивчають «повинну» Коломойського про те, як змушений був покращувати добробут другого президента Кучми і його зятя-бізнесмена Віктора Пінчука. Мільйонними хабарами.

Початок цієї історії вже мало хто пам’ятає. На згадку швидше приходять бізнесові розбірки між Коломойським і Пінчуком у Лондонському суді, де українські мільярдери з’ясовували, хто кого «кинув» і хто кому скільки винен. Судові баталії згодом у Верховну Раду перемістилися. Саме туди у березні 2015-го Коломойський прийшов з подробицями своєї правди проти Пінчука. Явився на закрите засідання Спеціальної комісії ВР з питань приватизації і виклав деталі про оборудки, з яких через посередництво зятя мав жирний навар тодішній президент Кучма.

Хоча вже тоді чимало з одкровень співвласника групи «Приват» не були новиною, оскільки деяка інформація просочилася ще під час лондонського процесу. Зокрема, розповідь Коломойського про «шахер-махер» довкола «Укрнафти». Ось що писав про це у жовтні 2013-го тоді ще журналіст Мустафа Найєм: «Як приклад використання Віктором Пінчуком свого впливу на органи державної влади Коломойський наводить ситуацію довкола компанії «Укрнафта», контрольний пакет акцій якої належав державі. За словами Коломойського, у 2002 році Віктор Пінчук запропонував йому і Боголюбову (партнер Коломойського по «Привату». - «ВЗ») укласти угоду: Пінчук допомагає призначити у керівні органи потрібних «приватівцям» людей в обмін на те, що Коломойський і Боголюбов віддають йому половину прибутку «Укрнафти» і щомісяця перераховують п’ять мільйонів доларів у так званий спеціальний фонд. При цьому Коломойський стверджує, що Пінчук не приховував, що цей фонд формувався для виборчої кампанії Кучми, який готувався до третього терміну свого президентства. За словами Коломойського, загалом вони перерахували у цю виборчу касу 100 мільйонів доларів».

Поява Коломойського на засіданні приватизаційної комісії ВР і озвучені ним заяви набули розголосу хіба що у вузьких колах. А згодом про них і взагалі згадувати перестали. Аж поки у червні 2016-го історію не оживив генпрокурор Юрій Луценко. Тоді у телеефірі політичного ток-шоу очільник ГПУ заявив, що справу, в якій фгурують Кучма, Пінчук і Коломойський, передали НАБУ.

Далі — знову інформаційна пауза, яка затягнулася до листопада. І, нарешті, черговий виток у справі, про який стало відомо після оприлюднення однієї судової ухвали. З документа, який опублікував на своєму сайті «Главком», випливає, що Коломойський передав НАБУ свої докази на підтвердження звинувачень проти Кучми і Пінчука. «Детектив вказує, що досудовим розслідуванням встановлено, що у період з 2003-го по

2006 р. Особа 3 надавала неправомірну вигоду в особливо великому розмірі колишньому президенту України Особі 4, - йдеться у тексті ухвали. - Зокрема, починаючи з

2003 року, останній через посередника Особу 5 вимагав та отримав від Особи 3 неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів - 5 мільйонів доларів США щомісячно, на загальну суму 110 мільйонів доларів США, за можливість здійснення управління компанією ВАТ «Укрнафта». Хоч прізвища фігурантів у документі не вказані, хто є хто, зрозуміло: «Особа 3» - Коломойський, «Особа 4» - Кучма, «Особа 5» - Пінчук.

Коломойський свою партію зіграв. Слово за НАБУ. Поки ж Антикорупційне бюро думає, а «Особи 4 і 5» наразі відмовчуються, залишається лише гадати, яким і на чию користь буде продовження цієї «довгограючої» історії.

Андрій ЗОЛОТАРЬОВ, політичний експерт

Оскільки звинувачення Коломойського на адресу Кучми і Пінчука не є новими і сенсаційними, то йдеться, швидше, про те, що Коломойський у такий спосіб вирішив вкотре нагадати про себе, продовжуючи вести бої одразу на кількох фронтах. Програвши Пінчуку судовий процес у Лондоні, він нагадує, що нічого родині Кучми-Пінчука не забув. Треба враховувати, що Кучму використовує нинішня влада. Маю на увазі його участь у мінських переговорах. Можливо, з урахуванням цього Коломойський і запустив свій козир, відбиваючись від атак на «ПриватБанк». Але, думаю, жодних серйозних наслідків це не матиме. Бачимо, якою була реакція на «Панамогейт», записи Онищенка. То що вже казати про корупцію часів президентства Кучми? Навряд чи НАБУ вдасться щось там розплутати і довести. Це, радше, — елемент інформаційної війни. Належного розслідування і судового вироку за цієї влади, думаю, не побачимо.

Схожі новини