Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Петро Порошенко гостро відреагував на переговори Савченко

  • 14.12.2016, 18:50
  • 11.1K

На думку президента, ці переговори нікому не принесуть користі.

Президент України Петро Порошенко вважає, що переговори народного депутата фракції "Батьківщина" Надії Савченко з лідерами "ДНР" та "ЛНР" Олександром Захарченко та Ігорем Плотницьким не несуть користі ні їй самій, ні Україні. Про це Порошенко в середу під час поїздки в Івано-Франківську область, відповідаючи на питання журналістів щодо таких переговорів.

"Мені дуже шкода, адже ця людина пройшла великі випробування і я думаю, що такі кроки не несуть користі ні їй, ні країні", — сказав він.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Кремль підтвердив участь РФ у переговорах Савченко з Плотницьким і Захарченком

При цьому Пєсков не назвав імена тих, хто був на цій зустрічі.

Кремль підтвердив участь представників Російської Федерації в переговорах депутата Верховної Ради України Надії Савченко з ватажками бойовиків Ігорем Плотницьким і Олександром Захарченком.

Про це пише УНІАН.

"У цьому випадку подібні контакти не можуть носити міждержавного або ще якогось офіційного статусу, але, безумовно, з російського боку завжди була готовність розмовляти з тими, хто бажає такого діалогу. Ким би він не був", - заявив кореспонденту видання прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

При цьому він не назвав імена тих, хто був на цій зустрічі. "Точно зараз не назву", - заявив він.

Відповідаючи на запитання, чи може участь Савченко привести до конкретного результату й обміну полоненими, Пєсков сказав: "Це буде залежати від того, наскільки президент і уряд України надають значення подібним контактам, наскільки вони можуть використовувати ці контакти для отримання інформації з перших рук".

Депутати хочуть заслухати Грицака щодо Савченко

Комітет ВР з національної безпеки і оборони звернувся до голови СБУ Василя Грицака з низкою запитань щодо візиту депутата Надії Савченко в Мінськ.

Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив депутат БПП, секретар комітету Іван Вінник, передає прес-служба БПП.

"Ми від комітету тільки звернулися до голови СБУ з низкою запитань, починаючи від того, чи відвідувала Савченко Білорусь, чи було узгоджено це відрядження, чи надавала СБУ такі повноваження. Крім того, якщо не узгоджувалося це питання, провести перевірку, передбачену законом, і вирішити питання про порушення кримінального провадження за відповідною статтею", — заявив Вінник.

Він також зауважив, що комітет може ініціювати звернення до парламенту України щодо зняття з Савченко повноваження представляти Україну в Парламентській асамблеї Ради Європи.

"Особа, яка веде переговори з терористами, які вбили тисячі українців, ну не може така людина представляти Україну в Парламентській асамблеї Ради Європи … Зараз чекаємо рішення від голови комітету Пашинського, можливо, на цей четвер", — зазначив депутат.

Активіст Геннадій Афанасьєв, який раніше був звільнений з російської колонії повідомив, що відраза до вчинку Савченко настільки сильно, що частина української діаспори стала відмовлятися від боротьби за свободу своїх в'язнів.

Політичний експерт, екс-нардеп Тарас Чорновіл на своїй сторінці у Фейсбук поділився своїми думками щодо ситуації з Савченко.

«Вчора мав дуже морально важке відчуття під час вечірнього ефіру на "3S". Сидів біля Савченко, а відчуття точно таке саме, як уже колись мав у Бориспільському міжрайонному суді, коли опинився на відстані витягнутої руки від Куделі (це той водій КАМАЗа, яким перекрили дорогу Вячеславу Чорноволу). Це вже пізніше, в ході судового розгляду дізнався про факти, які вказували, що Куделі ймовірно під час аварії навіть за кермом не було. Його, найімовірніше, виштовхали з-за вантажівки, коли за пів хвилини під'їхала друга машина. А тоді я був впевнений, що переді мною вбивця мого батька. Це не ненависть, не бажання вчинити самосуд, не злість, уже найгостріші відчуття перегоріли... Це відчуття страшного незатишку, морального дискомфорту. Я не міг на нього дивитися. І при тому, що процес тривав понад два роки й мені регулярно доводилося бачити Куделю в суді, він зафіксувався як сіра пляма, людина, словесний опис якої я не зміг би зробити, навіть дуже напружуючи пам'ять...

Щось подібне було знову вчора. І коли вже повертався з ефіру, чомусь так мигцем, самовільно проскочила думка: А як почувався юрист, охоронець, працівник персоналу - єврей за національністю, коли йому треба було перебувати за пару кроків від нацистських злочинців під час Нюренберзького процесу?

Є якась грань уже далеко поза межею добра і зла, коли вже не злість і не ненависть, а лише жахливий моральний дискомфорт...», — написав Тарас Чорновіл.

Скандальний експеримент з Савченко: чи готова нардеп відкрити "посольство" терористів у Києві

Журналісти вирішили перевірити, наскільки далеко готова піти Надія Савченко у відносинах з терористами з "ЛДНР".

"Саші великий привіт. Було б добре зустрітися 23 грудня у Мінську". Ці слова належать народному депутату України Надії Савченко, яка два роки пробула у російському полоні. Привітання вона передала лідеру терористів "ДНР" Олександру Захарченко.

Журналісти програми "Гроші" на 1+1 вирішили перевірити, наскільки далеко Надія Савченко готова зайти у переговорах з бойовиками. І запропонували їй зустрітися з "агентом" у Києві, щоб допомогти відкрити представництво сепаратистів у столиці.

«Юридично це в принципі неможливо», — відповіла нардеп.

Однак згодом висуває свої варіанти.

"Зараз поки що трохи рано. Цей проект можливий. Він повинен початися на день св. Миколая... Я пошукаю людину, я навіть знаю людину, яка зможе допомогти вам з цим проектом... Якщо це почнеться з дітей, це буде добре", — підсумувала Надія Савченко.

Назвала вона такий проект "За мир". І повинен він початися на релігійні свята.

"Взяти з собою матерів, які не боятимуться. Люди добре сприймають дітей і жінок", — висуває свої ідею український депутат у розмові з "терористом".

При цьому Надія Савченко заявила, що не любить Кремль і російську владу.

Окрім того, журналісти помітили, що за весь час "переговорів", як мінімум 4 людей уважно стежили за всім, що відбувається. На запит про те, чи СБУ проводила в цей день стеження за Надією Савченко, правоохоронці відповіли відмовою.

Однак згодом Надія Савченко в інтерв’ю одному з українських телеканалів заявила, що вона попросила про «прикриття» спецслужб, але не СБУ.

Савченко відреагувала на коментарі Тимошенко: «Вона все доступно пояснила»

Народний депутат Надія Савченко прокоментувала різку заяву лідерки "Батьківщини" Юлії Тимошенко.

«Дякую, Юлі Володимирівні, вона все доступно пояснила. Я дійсно не координую свої робочі поїздки, свої дії з партією "Батьківщина", я залишаюсь у фракції "Батьківщина", ми з ними проводимо одну роботу у Верховній Раді і багато поглядів у нас збігається», — сказала вона в ефірі одного з українських телеканалів.

Савченко запевнила, що за всі свої слова і дії несе відповідальність.

"Я є народним депутатом, кожен нардеп є обранцем українського народу, кожному депутату український народ делегує повноваження, щоб він потім ніс за нього відповідальність, я готова відповідати перед українським народом за кожне слово і дію, яку я роблю", — зазначила вона.

Раніше у "Батьківщині" заявили, що Савченко зовсім не координує з ними своїх дій, а лідерка партії Юлія Тимошенко заговорила про можливе виключення нардепа з лав фракції.

Савченко про зустріч з ватажками бойовиків: "Я в них чорта не побачила"

За її словами, прямі переговори з ватажками республік необхідні для того, щоб «мінський процес став дієвим».

Народний депутат Надія Савченко заявила, що зустрічалася з ватажками самоназваних республік Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким для того, щоб обговорити виконання Мінських домовленостей в частині звільнення заручників.

Про це повідомляє кореспондент Громадського. Вона запевнила, що готова продовжувати переговори з лідерами бойовиків.

«Я в них чорта не побачила», — додала Савченко.

Раніше Савченко підтвердила слідчим Служби безпеки України, що відвідувала Мінськ, де спілкувалася з лідерами «ДНР» та «ЛНР»Олександром Захарченко та Ігорем Плотницьким.

Плотницький: "Савченко - наш голос у Верховній Раді"

Ватажок так званої "ЛНР" Ігор Плотницький розповів як він з разом з ватажком терористичної "ДНР" Олександром Захарченком зустрічались з нардепом Надією Савченко.

Про це пише видання РИА Новости.

За словами Плотницького, під час зустрічі вони обговорювали обмін полоненими за формулою "всіх на всіх".

"Нещодавно я з Олександром Захарченком зустрічався разом з народним депутатом України Надією Вікторівною Савченко. Це треба сприймати правильно, треба розуміти, що весь цей процес йде в рамках мінських переговорів", — заявив ватажок терористів.

Він також додав, що він і Захарченко вважають, що подібні зустрічі корисні, "тому, що ця проблема повинна бути освітлена в стінах Верховної Ради не тільки з одного боку, але повинні бачити і чути наш голос, наше розуміння".

СБУ: «Савченко підтвердила зустріч з терористами, яку ймовірно організувала ФСБ»

Народний депутат України Надія Савченко проводила переговори з ватажками самопроголошених республік у Мінську, до цього може бути причетна ФСБ Росії.

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив керівник апарату СБУ Олександр Ткачук.

"Сьогодні Надія Савченко прибула до СБУ і вона була допитана, саме допитана. В рамках кримінального провадження, яке стосується створення "ДНР", - розповів Ткачук.

Всі деталі, які Савченко надала під час допиту, Ткачук розголошувати не може, але він уточнив, що Савченко "дійсно підтвердила, що зустрічалася з ватажками терористичних організацій".

Він також припустив, що до цих переговорів може бути причетна ФСБ, так як "ніяких самостійних кроків ватажки терористів не роблять".

Найєм: «Савченко може бути використана проти України»

Надія Савченко не мала права зустрічатись з ватажками "ДНР" та "ЛНР", представляючи країну.

Таку думку висловив нардеп від БПП Мустафа Найєм в ефірі одного з українських каналів.

Він зазначив, що як громадянин України Савченко має право робити, що хоче. Але не має жодного права представляти інтереси країни.

"Справа в тому, що вона не може представляти державні інтереси. Згідно з Конституцією України, вона може представляти себе як народного депутата, не може представляти парламент. І, зрештою, вона не уповноважена проводити зустрічі, які стосуються зовнішніх зв’язків", — каже нардеп.

Найєм додав, що виходити на зв’язок з ватажками "ДНР" та "ЛНР" і домовлятись про щось, не повідомляючи про свої дії українську владу, є неприйнятним.

«І більше того, на жаль, може статися ситуація, у якій сама Надія буде використана проти України. Головна теза має бути в іншому. Українські представники держави, парламенту, виконавчих органів не мають права зустрічатися з цими людьми по одній причині. Такі зустрічі легалізують їх у правовому полі», — зазначив Мустафа.

Савченко і ватажків бойовиків у Мінську групу не запрошували

У Тристоронній контактній групі заявляють, що зустріч депутат Надія Савченко з ватажками бойовиків Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким не була в рамках Мінських переговорів.

Про це "Українській правді" повідомила речник представника України в тристоронній контактній групі Дарка Оліфер.

"Зазначені особи не брали участі в роботі тристоронньої контактної групи і їхня участь не передбачалась", - сказала вона.

"Про їхню зустріч Тристороння контактна група, перебуваючи в Мінську, дізналася з преси", - додала Оліфер.

У "Батьківщині" відхрещуються від Савченко: «Вона не координує дії з партією»

У партії "Батьківщина" вважають неприпустимими переговори з терористами та їхніми ватажками.

Про це мовиться в офіційній заяві партії.

"І партія в цілому, і фракція "Батьківщина" у Верховній Раді від самого початку російської агресії проти України послідовно відстоює позицію, що переговори з терористами проводити не можна. Ця позиція нашої політичної сили зафіксована у численних заявах та виступах", — мовиться в коментарі.

«Надія ж Савченко нещодавно заявила про свою участь у новому політичному проекті. Вона не координує свої дії з фракцією та партією "Батьківщина", - наголошується в заяві

Джерело: 24 Канал

Сестра Савченко емоційно відреагувала на критику Надії: "Суспільство заткнеться"

Сестра Надії Савченко Віра відреагувала на чутки про переговори Савченко з ватажками терористів "ДНР" та "ЛНР".

Як вона заявила в коментарі виданню "Обозреватель", офіційна заява Надії буде у другій половині дня. При цьому додала, що всі дії Савченко продиктовані єдиною метою: звільнити українських полонених.

Віра також прокоментувала негативну реакцію суспільства на такі переговори.

"Реакцію суспільства робите ви, журналісти. Ви зробили з Наді перевертня. Але як тільки Надя вийшла з полону, її завданням було витягнути з полону всіх інших. Вона говорила про те, що треба домагатися, щоб наші хлопці були на волі", — наголосила Віра Савченко.

Віра додала, що всі дії Надії узгоджені з "українськими службами", в тому числі зі СБУ.

"Думаю, суспільство заткнеться. У кожного своя робота", — емоційно сказала Савченко.

"Зустріч Савченко з ватажками "ЛНР" та "ДНР" — це стаття про зраду Батьківщині"

Про це Березовець написав на своїй сторінці в Facebook.

Український політтехнолог Тарас Березовець заявив, що якщо підтвердиться інформація про зустріч нардепа Надії Савченко з ватажками "ДНР" і "ЛНР" Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким, то "це вже стаття про державну зраду".

«Якщо інформація про зустріч Надії Савченко з ватажками "ДНР" і "ЛНР" в Мінську правдива, тим більше за участю російських спецслужб, це стаття про зраду Батьківщині. Без варіантів. У будь-якому випадку, Надія, схоже, вже загралася», — мовиться у повідомленні.

Джерело: 24 Канал

Тандіт: "Савченко не попереджала СБУ про зустріч із ватажками бойовиків"

Депутат Надія Савченко не попереджала СБУ про поїздку до Мінська на зустріч з ватажками ОРДО і ОРЛО.

Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" повідомив радник голови СБУ Юрій Тандіт.

При цьому він зазначив, що СБУ фактично знає про переміщення за лінією дотику або за кордон українських політиків.

"Ми збираємо інформацію, пов'язану не тільки з поїздкою Надії Савченко в Білорусь, а й з іншими політиками в інші країни. Все, що пов'язано з темою звільнення заручників, для нас дуже актуально. Ми цю інформацію будемо перевіряти і з'ясовувати подробиці, в тому числі і з Надією Савченко", - сказав Тандіт.

"Ми використовуємо абсолютно всі можливі способи для того, щоб прискорити процес звільнення наших заручників. Крім офіційних переговірників, офіційних осіб, в цих переговорах беруть участь різні люди: і представники громадських організацій, і політики, і нардепи, і представники конфесій різних церков", - повідомив він.

"Для нас важливо, щоб хлопці були звільнені. Ми зацікавлені в тому, щоб можливості, які з'являються, робити все, щоб хлопці повернулися. Важливо пам'ятати, що ми українці, і в переговорах з ОРЛО і ОРДО пам'ятати про те, що ми маємо право, це наша територія", - зазначив Тандіт.

Савченко провела зустріч з Плотницьким і Захарченком у Мінську

Народний депутат від "Батьківщини" Надія Савченко днями провела кількагодинну зустріч у Мінську з ватажками "ДНР" і "ЛНР".

"За моєю інформацією, днями вона (Савченко, - ред.) їздила у Мінськ і зустрічалася з ватажками терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР" - Захарченком та Плотницьким. Кілька годин вони спілкувалися. Питаю, чи це правда. "Я не для того сюди прийшла, щоб відповідати на ваші питання", - сказала Савченко", - написав керівник новинного блоку видання "Ліга.нет" Петро Шуклінов на своїй сторінці у Facebook.

Він додав, що на повторне прохання прокоментувати ймовірну зустріч нардепа з терористами, Савченко обурилася і відповіла: "Я що, неясно сказала?".

"Але ти ж не мені відповідаєш - ти людям відповідаєш, аудиторії, українським громадянам", - зазначив Шуклінов.

Журналіст додав, що колись хотів Надії Савченко потиснути руку.

"Савченко - плоть від плоті типовий український чинуша (чиновник, - ред.) з абсолютно тим же портретом: зажраним, нахабним і пихатим. Підійшов - і як в болоті вимазався у променях її величності. І все б нічого - руки можна вимити. Але цього сумного портрета, типового представникові того, проти чого бореться громадянське суспільство, - нагородили героєм України. Героя України я собі уявляю інакше", - пише Шуклінов.

Савченко таємно зустрічалася в Мінську з ватажками "ДНР" та "ЛНР"

Днями депутат Верховної Ради Надія Савченко таємно відвідала Мінськ, де зустрілася з ватажками терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР".

Про це повідомляє ЛІГА.net з посиланням на свої джерела.

"За даними трьох джерел ЛІГА.net, депутат кілька годин спілкувалася з Захарченком та Плотницьким, а саму зустріч в Мінську організувала Федеральна служба безпеки Росії за сприяння посольства РФ у Білорусі", - пише видання.

Як розповів один з членів української делегації на переговорах в Мінську, 7 грудня, коли делегація прибула до столиці Білорусі на чергову зустріч спецпосланців України, Росії та ОБСЄ, службовці посольства України в Білорусі повідомили їм, що за кілька хвилин до української делегації до Мінська рейсовим літаком прибули ватажки бойовиків Олександр Захарченко та Ігор Плотницький.

"Зустріли їх представники російського посольства в супроводі службовців Федеральної служби безпеки Росії. Вони забрали їх, посадили в машину і відвезли", - сказало джерело.

За його словами, Захарченко та Плотницький не з'являвся ні на зустрічі контактної групи, ні на підгрупах.

При цьому відразу два співрозмовника ЛІГА.net стверджують, що Савченко часто бачиться з родичами заручників і переконує їх, що влада нічого не робить, що потрібно якось підштовхувати зсередини Адміністрацію президента і представників України в Мінську до того, щоб сісти за стіл переговорів не з представниками Москви, а безпосередньо з її маріонетками в особі Захарченка та Плотницького - визнати їхню владу і громадянську війну, а не російсько-українську, як форму поточного конфлікту.

"Навіщо ватажків терористів зустрічало ФСБ і російське посольство і везло з аеропорту на машинах з дипломатичними номерами. Я бачу ситуацію так: нас підштовхують до прямих переговорів, це у відкриту робить РФ. А світ втомився і хоче на нас все це звалити. І ось вони розробили новий ФСБшний сценарій з Савченко і мамами", - говорять у мінській групі.

За даними співрозмовника, зустріч Савченко з ватажками терористів у присутності представників ФСБ була присвячена саме цьому.

Сценарій - втягування родичів заручників у процес з метою тиску на Україну, щоб змусити офіційну владу вести прямі переговори, які очолить сама Савченко.

Одночасно це робиться для того, щоб дискредитувати владу і саму ідею мінських переговорів, які для Москви давно перестали представляти цінність.

За деякими даними, Савченко найближчими днями має намір оголосити якусь інформацію, відзначає видання.

У неділю в Києві вона брала участь в конференції, присвяченій полоненим в Донбасі. Перед початком конференції журналіст ЛІГА.net прямо запитав депутата, навіщо вона їздила до Мінська, про що говорила з ватажками терористів і чому все це було зроблено таємно.

"Я не для того сюди прийшла, щоб відповідати на ваші питання", - сказала депутат. На повторне запитання - відрізала: "Я що, неясно сказала?".

"Інша журналістка - Ольга Сніцарчук - повторила питання під час конференції. Савченко знову не захотіла відповідати, а на повторне запитання взагалі підвищила голос на журналістку", - пише видання.

Схожі новини