Передплата 2024 «Добрий господар»

Янукович до родичів Небесної сотні: "Я, як ніхто, ваш союзник"

  • 28.11.2016, 14:53
  • 8 546

Четвертий президент Віктор Янукович стверджує, що є союзником родичів загиблих і постраждалих майданівців.

Про це він сказав під час відеодопиту 28 листопада.

"Особливо хочу звернутися до сімей постраждалих і тих, хто представляє їхні інтереси. Хочу перед вами вибачитися, щоб ви знали і розуміли: я робив усе, щоб цієї трагедії не сталося. Сьогодні я готовий подивитися вам в очі і відповісти на всі питання. Я, як ніхто, ваш союзник. І зацікавлений у тому, щоб ми знайшли ту істину, яка вас цікавить. Для цього я сьогодні вніс пропозицію і хотів би, щоб ми з вами об'єдналися", - сказав Янукович.

Він наголосив, що "беркутівці" такі самі жертви, як і активісти Майдану.

"Постраждалих на Майдані ні в якому разі не можна ділити на правильних і неправильних. Законних не було постраждалих. Усі були незаконні. Треба установити правду", - сказав Янукович.

Янукович звинуватив Тігіпка, Фірташа і Льовочкіна у дестабілізації держави у 2014 році

Дестабілізація, за його словами, сталася 22 лютого 2014 року, коли відставили з посади тодішнього спікера Верховної Ради Володимира Рибака.

Екс-президент України Віктор Янукович під час відеодопиту звинуватив колишнього голову Адміністрації президента Сергія Льовочкіна та олігархів Сергія Тігіпка і Дмитра Фірташа у дестабілізації ситуації в Україні у 2014 році. Про це повідомив кореспондент Тижня із судової зали.

"Вони зруйнували коаліцію та стабільність у державі", - сказав Янукович.

Дестабілізація, за його словами, сталася 22 лютого 2014 року, коли відставили з посади тодішнього спікера Верховної Ради Володимира Рибака.

Перед цим Янукович заявив, що ''була низка депутатів, керованих олігархами''. Після цього він назвав ім'я Тігіпка, який нібито погоджував свої дії з Фірташем і Льовочкіним.

Нагадаємо, також Віктор Янукович визнав можливу причетність колишнього голови Адміністрації президента Сергія Льовочкіна до побиття студентів на Майдані.

Зазначимо, генеральний прокурор України Юрій Луценко у Святошинському суді, де відбувається відеодопит екс-президента Віктора Януковича, оголосив йому усну підозру в державній зраді.

Джерело: Тиждень.ua

Янукович визнав, що не вів перемовини із євромайданівцями

Під час подій Євромайдану Віктор Янукович не спілкувався із активістами.

Про це Віктор Янукович заявив під час відеодопиту, передає Еспресо.TV.

Прокурор запитав екс-президента із запитанням, чи брали участь у перемовинах прості люди, активісти Євромайдану.

На що Янукович відповів, що такої практики не існувало.

"Тому що ті представники опозиції, які брали участь у перемовинах - вони як кажуть не вилазили з Майдану, вони весь час виступали на Майдані, позиціонували себе як лідери Майдану і приходили як люди, яких делегував Майдан.

Ми безумовно мали інформацію з Майдану з різних джерел, але інформація, яка надходила нам від радикалів - доводила до відома, що це люди з якими ми не згодні, це люди від яких ми сторонимося. Але вони сідали з нами за стіл і це означає, що ми давали їм такі права", - сказав він.

Янукович не знає, хто видавав вогнепальну зброю "беркутівцям"

Під час відеодопиту екс-президент Віктор Янукович заявив, що не знає, хто віддав наказ озброїти правоохоронців під час Євромайдану.

Про це повідомляє Еспресо.TV.

"Що стосується видачі зброї працівникам правоохоронних органів, за це відповідають ті, хто приймав таке рішення. Але на якому рівні ці рішення приймалися, я коментувати не можу. Тому що я цього не знаю", - каже Янукович.

Зазначимо, Януковича допитують як свідка у відеорежиму у справі проти 5 екс-працівників київського полку "Беркут", яких звинувачують у масовому вбивстві євромайданівців.

Янукович про розгін студентів: "Беркут" перевищив свої повноваження"

Президент-утікач Віктор Януковичзвинуватив бійців розформованого спецпідрозділу "Беркут" у перевищенні повноважень під час розгону студентів 30 листопада 2013 року.

Про це він заявив під час відеодопиту 28 листопада.

"Це була спланована провокація. Студентів на той час практично вже не було. На Майдан підійшли радикали. Їм не сподобалося все, що там було. Вони почали провокувати "Беркут". На мій погляд, "Беркут" перевищив свої повноваження", - сказав Янукович.

Під час відеодопиту Янукович заявив про можливу причетність екс-глави його адміністрації, депутата від "Опозиційного блоку" Сергія Льовочкіна до розгону студентів у ніч на 30 листопада 2013 року.

Джерело: Gazeta.ua

Янукович: «Якщо Росія не врахувала б наших наших інтересів, то ми сіли б на шпагат»

Екс-президент України Віктор Янукович під час відеодопиту заявив, що Європейський Союз під час саміту Україна — ЄС у 2013 році мав би включити Росію в число підписантів угоди як зацікавлену сторону.

«Ми, як стратегічні партнери, добре розуміли, якщо Росія не врахувала б наших інтересів, то ми сіли б на шпагат. А ми не олімпійські чемпіони, щоб на шпагат сісти», — сказав Янукович.

Також президент-втікач висловив цікаве побажання Євросоюзу на майбутнє.

«На майбутнє треба врахувати, щоб Україну включили до підписання угоди з Росією як зацікавлену сторону. А в той час, коли ми підписуємо угоду з Європейським Союзом, то наше прохання включити Росію. Тоді в цьому трикутнику ми знайдемо спільні інтереси», — порадив Янукович.

Джерело: Канал 24

Янукович досі вважає, що рішення відкласти асоціацію з ЄС було правильним

Екс-президент Віктор Янукович вважає, що рішення відкласти підписання угоди про асоціацію з ЄС 21 листопада 2013 року було вірним.

Про це він заявив під час допиту за допомогою відеозв'язку в понеділок.

За його словами, економічна частина угоди була невигідна для України.

"Після того, як було встановлено урядом, що національні інтереси України постраждають, Україна багато втрачала, але не мала ніяких компенсаторів, ми звернулися тоді до Європейського Союзу, щоб доопрацювати цю угоду в частині втрат України і пошукати компенсатори", — заявив він.

Серед таких втрат він назвав втрати у зовнішній торгівлі з Росією, а також вимоги з боку МВФ щодо підвищення комунальних тарифів та підвищення пенсійного віку.

Янукович заявив, що Угода про асоціацію з ЄС мала підписуватися з урахуванням інтересів Росії. За його словами, Росія також готувала підписання такої угоди з ЄС і, в такому випадку, там були б враховані інтереси України.

За його словами, якщо б Росія у своїй угоді з ЄС не врахувала інтереси України, Україна сіла б "на шпагат".

"Але ми не олімпійські чемпіони, щоб на шпагат сісти", — заявив Янукович.

Загалом допит Януковича поки що відбувається у вигляді його довгих монологів та розмірковувань про долю України, її економіку, зовнішню політику та власних зусиль щодо налагодження цих процесів, які йому не дали зробити націоналісти та радикали.

Джерело: Українська правда

Янукович не виключає, що до розгону на Майдані причетний Льовочкін

Колишній президент України Віктор Янукович заявив, що "Беркут" перевищив свої повноваження 30 листопада 2013 року. Він не виключає причетності до цього Льовочкіна.

Про це він заявив під час його відеодопиту.

Янукович сказав, що 30 листопада 2013 року при розгоні на Майдані "Беркут" перевищив свої повноваження.

Він сказав, що йому часто "кажуть про Льовочкіна". "Так, можливо, він мав до цього причетність, але у мене немає доказів", - сказав Янукович.

Як відомо, кілька днів тому, а саме 23 листопада, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що автором розгону Євромайдану був тодішній глава Адміністрації президента, а нині народний депутат від "Опоблоку" Сергій Льовочкін.

Сам же Віктор Янукович вперше про це сказав 24 грудня 2014 року.

У відповідь на обвинувачення Авакова Льовочкін заявив: "Все це широко відомо і найкраще демонструє, що чергову хамську заяву Авакова, як і попередні, побудовано на брехні".

За словами Льовочкіна, "аваківські сентенції, як правило, - брехня, спрямована на відволікання уваги від власних злочинів або його провальної роботи".

"А в нинішньому випадку - від того, що досі не покарані винні в терористичній атаці проти журналістів "Інтера" 4 вересня", - заявив він.

Джерело: УП

Янукович подякував "беркутівцям" за службу під час Майдану

Екс-президент України Віктор Янукович подякував правоохоронцям, які за його президентства протистояли активістам Майдану.

Під час відеозв'язку з ростовського суду у Святошинській райсуд Києва, на засіданні якого він дає свідчення у справі проти колишніх "беркутівців", Янукович сказав:

"Я висловлюю щиру подяку тим робітникам правоохоронних органів, які 3 місяці терпіли, страждали, їх вбивали, їх палили — а вони робили все для того, щоб забезпечити громадський порядок в Києві. Це, на жаль, так".

"Мені дуже жаль, що люди, які стояли на Майдані — їх також використовували ті вожді, які ними керували", — додав Янукович.

Янукович обурений, що не шукають "радикалів", які в нього стріляли

Екс-президент України Віктор Янукович заявляє, що нова влада мала б розслідувати замахи на його життя з боку "радикалів".

Про це він сказав під час допиту у понеділок.

"(Радикали - ред.) намагалися знайти засоби знищити президента", - сказав він, додавши, що нова влада повинна була розслідувати ці напади на нього.

"Такі жахливі факти порушення Конституції України, такі жахливі, факти як замах на життя голови держави, будь-яка влада, яка наступна приходить повинна їх розслідувати", - сказав він.

За його словами акції протесту з 24 по 29 листопада 2013 року були "анонсом".

"Безумовно це був анонс, тому що політичні сили, які підштовхували мене до підписання цієї угоди… вони фальсифікували реальну, дійсну мету уряду і президента України", - сказав він.

За словами Януковича гасла, які в той час лунали на Майдані його дивували.

"Наші партнери почали підтримувати різними засобами ті вимоги, які лунали на Майдані. Якщо б ці вимоги були мирними, якби дійсно вони забезпечили тиск на владу і змусили нас підписати цю угоду, то ніяких проблем не було б", - сказав він.

Янукович заявив, що прийнятним був "демократичний шлях", коли б організували вибори і обрали нову владу, яка б підписала угоду про асоціацію з ЄС.

"Тоді все зрозуміло. Підписали і отримали те що потрібно. Потім подивилися б на наслідки. Але нажаль цього не сталося", - сказав Янукович.

"Але цього ніхто не дочекався. 21 лютого після підписання (угоди — ред.), підписали близько 14 години, а близько 18 години вже почалися радикальні кроки, мій кортеж був обстріляний по дорозі в резиденцію, обстріляли з автоматичної зброї", - додав він.

За його словами в наступні дні продовжувалися "подібні дії".

Джерело: УП

Янукович про розстріл Майдану: «Це фальшива операція «Правого сектору»

Екс-президент України Віктор Янукович звинувачує активістів "Правого сектору" та "Свободи" в організації операції задля захоплення влади, результатом чого став розстріл учасників Євромайдану.

Про це колишній президент Янукович заявив під час допиту, повідомляє Еспресо.TV.

Він зазначив, що хоче передати суду друковану версію роботи, яку було підготовлено для презентації щорічної конференції американської асоціації політичних наук в Сан-Франциско 3-6 вересня 2015 року. При цьому він додав, що оновлена версія цього документа повинна з'явитися вже незабаром.

"Це наукове дослідження доходить висновку, що ця розправа була просто фальшивою псевдо-операцією, яка була раціонально спланована та виконана з метою скинення уряду та захоплення влади. Дослідження знаходить різноманітні свідчення залучення крайніх правих організацій, особливо "Правого сектору" та "Свободи", а також олігархічних партій", - наголосив Янукович.

Він зазначив, що свідчення були зібрані завдяки близько 70 учасникам подій на Євромайдані.

Шкіряк: «Допит Януковича організований Кремлем для подальших махінацій у Гаазі»

Відеодопит екс-президента України Віктора Януковича як свідка вигідний для Росії, оскільки надасть можливість певного маневру в Гаазькому трибуналі.

Про це заявив радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк, передає Еспресо.TV.

"Є нюанс, який у подальшому може використовуватися Росією та бандою Януковича під час розгляду справи в Міжнародному кримінальному суді. Якщо він зараз буде зафіксований у цьому процесі як свідок і легітимізований, то потім це дає певний люфт для маневру, коли ці справи будуть розглядатися в Гаазі", - сказав Шкіряк.

Радник голови МВС також висловив упевненість, що відеодопит організований під тиском російської влади та не допоможе встановити істину в справі злочинів проти активістів Майдану.

Крім того, Шкіряк зауважив, що справа може розглядатися лише в рамках однієї юрисдикції, тож процесуальний статус ростовського суду залишається незрозумілим.

Луценко: «Підозра Януковичу в держзраді найближчим часом переросте в обвинувачення»

За словами генпрокурора, підозра Януковичу складається з понад 20 сторінок.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко прогнозує, що найближчим часом його підозра екс-президенту Віктору Януковичу в державній зраді буде перекваліфікована в обвинувачення. Про це він сказав журналістам.

"Зараз проходять відповідні експертизи, і найближчим часом підозра переросте в обвинувальний акт", - сказав Луценко.

Він також додав, що підозра Януковичу складається з понад 20 сторінок.

"Зміст підозри відповідно до вимог КПК громадянину Януковичу я роз'яснив. Воно зводиться до того, що Янукович, перебуваючи на території РФ, 1 березня 2014 року підписав лист на ім'я президента РФ Путіна, в якому закликав президента РФ ввести на територію України окупаційні війська РФ", - сказав генпрокурор.

За словами Луценка, це ж Янукович підтвердив на своїй останній прес-конференції в п'ятницю, 25 листопада.

Зазначимо, генеральний прокурор України Юрій Луценко у Святошинському суді, де відбувається відеодопит екс-президента Віктора Януковича, оголосив йому усну підозру в державній зраді.

Раніше суддя оголосив порядок допиту: протягом 1 години відбуватиметься прямий допит захисту, ще одна година - перехресний допит сторони обвинувачення, після технічної перерви (30 хвилин) - 30 хвилин на запитання від потерпілих та інших представників, після цього 30 хвилин для кожної сторони на уточнюючі питання, які можуть виникнути в ході допиту.

Джерело: Інтерфакс-Україна

З Януковичем стався черговий конфуз

Віктор Янукович на засіданні суду не став говорити, де мешкає в Росії.

Колишній президент виступав українською мовою.

На запитання головуючого судді: "Місце реєстрації і проживання?" Янукович відповів: "Ростовська область...".

Янукович почав хапатися за піджак і посміхатися.

"На жаль, зараз я...", - продовжив він.

Адвокат перебив підзахисного посилаючись на конфіденційніть: "Це місто Ростов".

На запитання: "Ви раніше притягалися до кримінальної відповідальності?" Янукович відповів: "Ні".

Екс-президент присягнув суду говорити "лише правду".

Джерело: Gazeta.ua

Допит Януковича: онлайн-трансляція

Сьогодні в Святошинському суді міста Києва відбудеться друга спроба провести відеодопит екс-президента України Віктора Януковича та 5 "беркутівців" у справі Євромайдану.

Янукович буде знаходиться в Ростовському обласному суді Російської Федерації, а відеодопит будуть проводити слідчі Генеральної прокуратури України.

Віктор Янукович буде давати свідчення у справі про розстріли на Майдані в Києві 20 лютого 2014 року.

Януковича допитають в якості свідка, запитання йому ставитимуть із Святошинського районного суду міста Києва, де півтора роки слухається справа про розстріл 48 та поранення 80 людей на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. На лаві підсудних — п’ятеро екс-працівників київського полку "Беркут".

Їх звинувачують у масовому вбивстві протестувальників, а також у вчиненні терористичного акту. Усе це, згідно обвинувального акту, вони вчинили за наказом Віктора Януковича.

Зокрема, колишніх співробітників "Беркута" Олександра Маринченко, Сергія Тамтуру і Олега Янишевського підозрюють у розстрілі 48 учасників Євромайдану на вул. Інститутській в Києві 20 лютого 2014. Справу було об'єднано зі справою екс-беркутівців Павла Аброськіна і Сергія Зінченка. Слідчі встановили причетність спецроти київського "Беркута" до розстрілів 48 протестуючих і заподіяння вогнепальних поранень 80 протестуючим 20 лютого 2014 року на вул. Інститутській.

За результатами розслідування повідомлено про підозру 25 співробітникам цієї спецроти і керівному складу полку "Беркут" в причетності до цих подій, з них 20 оголошені в розшук і 5 знаходяться під вартою.

У цій кримінальній справі, де обвинуваченими є п’ятеро екс-беркутівців, Віктор Янукович був підозрюваним і розшукуваним разом зі шістьма іншими екс-посадовцями. Також у ній розшукують 18 працівників київського "Беркуту", включно з командиром роти Дмитром Садовником.

Cправу 5 "беркутівців" півтора роки тому передали до суду, а епізоди щодо розшукуваних виділили в окреме провадження. Тому в суді щодо справи розстрілів Янукович наразі може виступати лише свідком.

Янукович прибув на відеодопит

Президент-втікач Віктор Янукович прибув на відеодопит у Ростовський обласний суд.

Про це повідомляє УНІАН.

Навколо будівлі суду посилені заходи безпеки: поліцейські чергують на кожному перехресті, з-під суду евакуюють автомобілі.

Журналістів на місці перебуває вдвічі менше, ніж 25 листопада.

Після допиту Янукович у будівлі суду планує дати чергову прес-конференцію.

Луценко в залі суду оголосив Януковичу підозру в державній зраді

Сьогодні, 28 листопада, Генеральний прокурор України Юрій Луценко перед початком прямого відеодопиту екс-президента України Віктора Януковича оголосив йому повідомлення про підозру у вчиненні державної зради. Передає кореспондент Гал-інфо.

Як зазначив Юрій Луценко, громадянину Януковичу оголошено підозру у вчиненні державної зради.

«Враховуючи те, що громадянин Янукович перебуває за межами України та переховується від правоохоронних органів, я усно виголошую підозру у вчиненні державної зради», - сказав Юрій Луценко.

Він заявив, що військова прокуратура вручить підозру адвокатам Януковича.

«Зміст підозри надіслано на всі відомі адреси Януковича на території Російської Федерації, вона буде вручена адвокату підозрюваного», - сказав Луценко.

Він оголосив підозру: «Громадянин Янукович Віктор Федоврович підозрюється у тому, що 1 березня 2014 року, будучи громадянином України, перебуваючи на території Російської Федерації вчинив державну зраду. Сприяв представникам РФ порушенню суверенітету України і її територіальній цілісності з метою подальшого проживання в РФ і уникнення кримінальної відповідальності в Україні».

Допит Януковича: суд охоронятимуть 100 поліцейських і нацгвардійців

"Забезпечувати правопорядок біля суду будуть сто працівників правоохоронних органів".

Близько 100 правоохоронців Найполіції та Нацгвардії забезпечуватимуть громадський порядок біля Святошинського районного суду міста Києва, де у понеділок, 28 листопада, планується за допомогою відеозв'язку допитати еск-президента Віктора Януковича по справі розстрілу 48 активістів Євромайдану.

Про це в понеділок Укрінформу повідомила прес-служби ГУ Нацполіції в місті Києві Оксана Блищик.

З приводу інформації про проведення будь-яких масові акції поблизу будівлі суду, Блищик зазначила, що поліція моніторить всю інформацію, яка є у відкритих джерелах в мережі Інтернет "і відповідно розраховує свої сили і засоби".

У "Правому секторі" запевнили, що не блокуватимуть виїзд "беркутівців" з СІЗО до суду

За словами спікера організації, активісти зберуться біля будівлі суду.

Активісти руху "Правий сектор" не блокуватимуть виїзд автозаку з підсудними екс-бійцями розформованого підрозділу МВС "Беркут" у справі про розстріли на Майдані Незалежності на початку 2014 року для доставки їх до Святошинського районного суду Києва, де має відбутись допит екс-президента Віктора Януковича. Про це заявив спікер "Правого сектора" Артем Скоропадський.

"Ні, сьогодні під Лук'янівське СІЗО ми не їдемо, ми поїдемо до суду", - сказав він.

У той же час він не уточнив, які дії мають намір робити активісти в будівлі суду або біля нього.

"Ще не знаю, подивимося по ситуації", - сказав Скоропадський.

Він також зазначив, що в акції очікується участь такої ж кількості активістів і прихильників "Правого сектора", як і в блокуванні Лук'янівського СІЗО в п'ятницю 25 листопада.

Як відомо, 25 листопада мав відбутися допит Януковича як свідка у справі злочинів на Майдані на відеозв'язку з Ростовським судом Росії. Янукович прибув до суду і відеозв'язок було налагоджено, однак через неявку обвинувачених "беркутівців" засідання перенесли на понеділок на 13:00 за київським часом.

Повідомлялося, що "беркутівців" блокували представники "Правого сектору" і активісти з прапорами "Вільні люди".

Джерело: Інтерфакс-Україна

Янукович: "Питання підписання асоціації з ЄС не було"

Питання підписання угоди про асоціацію з ЄС не було, тоді обговорювалося створення зони вільної торгівлі з ЄС.

Про це повідомив екс-президент Віктор Янукович, передає Еспресо.TV.

"Причина була у тому, що договір порушував національні інтереси України. Коли ми отримали результат експертної групи, у якому ми побачили, що у кризі знаходиться багато високотехнологічних галузей з продукцією високої додаткової вартості", - сказав він.

Янукович наголосив, що Україні продукція цих підприємств не була потрібна, хіба що лише 5 або 10% від її виробництва.

"Цю продукцію експортували в Росію та країни СНД. Європі вона не була потрібна, тому що там зовсім інші стандарти", - сказав він.

Янукович: "Позиція Путіна щодо Криму достойна і заслуговує поваги"

Екс-президент Віктор Янукович вважає позицію щодо окупованого Криму президента Росії Володимира Путіна достойною і такою, що заслуговує на повагу.

Про це він розповів під час своєї прес-конференції у Ростові-на-Дону, передає Еспресо.TV.

Також Янукович розповів і про своє рішення щодо розгону Майдану.

"Що стосується мого рішення не підписувати наказ (про розгін Майдану). Якби повернути час назад - я б не зміг підписати. У мене не піднялася б рука. Я розумів наслідки. На той момент близько 47% підтримували Майдан, а 46% - ні. Це був би початок громадянської війни - і я на це не пішов", - повідомив екс-президент.

На запитання журналіста, чи він підтримує анексію Криму президентом Росії, Янукович відповів що розмовляв з Путіним про це.

"Це його позиція, як людини, громадянина Росії, як патріота. Його позиція достойна і заслуговує поваги. Але я вважаю, що погано те, що Крим відділився від України", - наголосив він.

Янукович: "Донбас має бути у складі України"

Екс-президент України Віктор Янукович каже, що мріє про те, щоб в Україні, як можна швидше закінчилася війна.

Про це він заявив на прес-конференції, передає Еспресо.TV.

"Питання, яке стосується мого повернення в політику. Я вам скажу так, про що взагалі я думаю. У ЗМІ дуже багато пишуть про те, що я хочу вернутися у владу. Про що я мрію. Я мрію про те, щоб в Україні, як можна швидше закінчилася війна. На моїй батьківщині - на Донбасі, щоб перестали гинути люди. Щоб Донбас воскрес з руїн, у які його ввела війна", - сказав він.

Янукович сказав, що від самого початку був проти того, щоб порушувалася територіальна цілісність України.

"Відділення Донбасу від України - це емоціональний порив людей, які негативно відреагували на ті заворушення, які були в Києві. Я за те, щоб Донбас був у складі України", - наголосив він.

Позиція Путіна щодо Криму достойна і заслуговує поваги

Екс-президент Віктор Янукович вважає позицію щодо окупованого Криму президента Росії Володимира Путіна достойною і такою, що заслуговує на повагу

Про це він розповів під час своєї прес-конференції у Ростові-на-Дону, передає Еспресо.TV.

Також Янукович розповів і про своє рішення щодо розгону Майдану.

"Що стосується мого рішення не підписувати наказ (про розгін Майдану). Якби повернути час назад - я б не зміг підписати. У мене не піднялася б рука. Я розумів наслідки. На той момент близько 47% підтримували Майдан, а 46% - ні. Це був би початок громадянської війни - і я на це не пішов", - повідомив екс-президент.

На запитання журналіста, чи він підтримує анексію Криму президентом Росії, Янукович відповів що розмовляв з Путіним про це.

"Це його позиція, як людини, громадянина Росії, як патріота. Його позиція достойна і заслуговує поваги. Але я вважаю, що погано те, що Крим відділився від України", - наголосив він.

Янукович визвірився на українську журналістку

Екс-президент Віктор Янукович обурився через запитання журналістки одного з українських каналів: "Як ви думаєте, що про вас напишуть у підручниках?"

Про це повідомляє Еспресо.TV.

"Вам не вдасться мене принизити. Я прожив досить серйозне і складне життя і я його продовжую проживати. Я буду відповідати перед своїми дітьми, своєю сім'єю та українським народом. А щоб Ви знали - і передайте своїм господарям, так, (тут журналістка його перебила, відповівши, що у неї немає "господарів") знаємо ми ваших господарів, і знаємо, як вони з вами обходяться", - зазначив Янукович.

У відповідь журналістка попросила пояснити, хто її "господарі" і як вони обходяться.

"Це окрема тема, ви цього не варті, щоб на вас витрачати стільки часу", - відповів Янукович.

Янукович жалкує, що не запровадив воєнний стан під час Євромайдану

Екс-президент Віктор Янукович назвав своєю помилкою незапровадження військового стану під час протестів на Євромайдані.

Про це він заявив під час прес-конференції в Ростові-на-Дону, передає Еспресо.TV.

"Я дійсно зробив ряд помилок, я не святий. Найголовніша помилка - я не зміг, не знайшов у той час у собі сил підписати наказ про введення військ і оголошенні воєнного стану в Україні", - сказав Янукович.

Янукович також назвав силовий сценарій із залученням військових "єдиним способом зупинити радикалів".

Янукович перекинув вину за злочини на Майдані на тих, хто сьогодні блокував суд

Екс-президент Віктор Янукович заявив, що блокування роботи суду має стосунок до приховування інформації про злочини на Майдані.

Про це Янукович сказав на прес-конференції у Ростові, передає Еспресо.TV.

"Дії, які сьогодні були в Україні по блокуванню роботи суду, за них відповідають люди, які на наш погляд, мають стосунок до злочинів на Майдані", - сказав Янукович.

Янукович процитував Фрідріха Енгельса про те, що є два способи зруйнувати націю: покарати невинуватих і не карати тих, хто винен.

Янукович звинуватив українську сторону у зриві відеодопиту

Екс-президент Віктор Янукович не був зацікавлений у зриві судового засідання, яке планувалося на сьогодні у Святошинському суді Києва

Про це він розповів під час своєї прес-конференції у Ростові-на-Дону, передає Еспресо.TV.

За його словами, якщо не буде чергових провокацій він зустрінеться з журналістами після судового засідання 28 листопада.

"Я і інший свідок генерал Шуляк (екс-командувач внутрішніми військами), ми не були зацікавлені у зриві судового засідання.Це зробила українська сторона. Очевидно - це було потрібно тим, хто боїться питань розкриття злочинів на Майдані", - розповів Янукович.

За його словами, йому шкода тих хлопців, які загинули і родичів загиблих, які очікували у залі суду сьогодні, а ще згадав про родичів працівників правоохоронних органів, яких не було у суді.

"Виникає запитання: чому їх не було? І чому не розслідуються ці злочини. Адже ці матеріали зараз можна почитати в інтернеті", - зазначив екс-президент.

Також він додав, що "усім відомо", що снайпери стріляли з будівель, "які контролював Майдан".

Янукович дає прес-конференцію

Янукович обіцяв розповісти про відеодопит у Святошинському райсуді Києва, який був звірваний активістами.

Також він відповість на запитання журналістів.

Янукович невдоволений судом та вимагає відкриття справи

Екс-президент України Віктор Янукович таки проведе сьогодні прес-конференцію за результатами судового засідання у справі Євромайдану.

Проте він зробив через свого адвоката Віталія Сердюка заяву про невдоволення судовим процесом.

Я вирішив провести прес-конференцію, хоча я не зможу сказати все, що я хотів сказати суду, — наголосив Янукович на брифінгу з журналістами.

Він наголосив, що не дасть нікому шансу скористатися його показаннями поза межами суду.

"Не хочу коментувати з точки зору закону, що сьогодні відбулося. Мій адвокат, як людина яка має безпосередній стосунок до Феміди, він розповість, що сьогодні відбулося і кому це було вигідно", — сказав екс-президент.

Відтак, Сердюк заявив, що сьогодні відбулося "перешкоджання правосуддю в Україні".

За результатами сьогоднішнього засідання, ми побачили прямі факти перешкоджання правосуддю в Україні. Як відомо, було прийняте рішення суду обов’язкове для всіх про необхідність проведення цього догляду. Вже вчора почала поширюватися інформація про можливе блокування Київського слідчого ізолятора з метою зриву сьогоднішнього засідання. Зі сторони поліції не було вжито жодних необхідних юридичних дій, скерованих на забезпечення доставки підсудних до суду. В цій ситуації я вбачаю в діях поліції склад злочину, передбаченого 367-ою статтею Кримінального кодексу — службова халатність. Також вбачаю склад злочину в діях осіб, які блокували вивезення співробітників "Беркуту" — 374-та стаття ККУ — порушення права людини на захист, — заявив адвокат Януковича.

Сердюк закликав главу ГПУ Юрія Луценка відкрити за названими фактами кримінальну справу.

"Я звертаюся до генерального прокурора з вимогою негайно внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань, простіше кажучи, відкрити кримінальну справу за цими двома фактами і забезпечити негайне її розслідування", — резюмував адвокат екс-президента України.

Аваков: «Янукович нав’язував Україні участь у провокації»

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що Україна не планувала і не планує силою розганяти протестувальників, щоб доставити "беркутівців" до суду, передає 24 канал.

Про це міністр написав у Facebook.

Національна поліція та Нацгвардія забезпечать доставку підсудних у суд як тільки буде технічна можливість, і при цьому нам не будуть нав'язувати участь у провокації, яку розігрує екс-президент-втікач під диктовку країни-агресора, — зазначив Аваков.

Він додав, що МВС не буде брати участь у черговій провокації московської маріонетки і не вступатиме у силовий конфлікт із протестувальниками.

Тим більш, що точка зору і мотиви цих людей нам зрозумілі і багато у чому ми їх поділяємо, — зазначив Аваков.

Відеодопит Януковича перенесено

Судове засідання перенесли на 28 листопада.

Святошинський суд переніс засідання, на якому повинні допитати екс-президента Віктора Януковича на 28 листопада 13.00 годину у справі злочинів на Майдані.

Таке рішення озвучив суддя в залі Святошинського районного суду.

Перед цим суддя Ростовського суду, з яким відбувається конференц-зв'язок, і де перебуває Янукович, повідомив, що засідання суду у Ростові зможуть організувати 28 листопада.

Янукович з Ростова вимагає покарати блокувальників "Беркуту"

Колишній президент Віктор Янукович під час відеозв'язку з Ростовського суду почав вимагати покарання для активістів, які заблокували "беркутівців" у СІЗО і завадили їх доставленню до Святошинського суду.

Про це повідомляє Еспресо.TV.

"Нас попереджували про провокацію. Суд повинен врахувати, що порушується закон. І ті, хто порушує ці закони і перешкоджає сьогодні засіданню суду, повинні бути покарані", - заявив екс-президент.

Янукович наполягає, щоб його допитали сьогодні

Президент-втікач Віктор Янукович під час відеозв'язку попросив Святошинський районний суд Києва провести відеодопит сьогодні.

Про це повідомляє Еспресо.TV.

"Я добре розумію, що затягування мого допиту - це навмисне рішення людей, які не хочуть встановити істину. Просив би вас, ваша честь, за будь-якої можливолсті сьогодні провести засідання", - каже Янукович.

Відеодопит Януковича можуть перенести

Допит екс-президента Віктора Януковича можуть перенести через те, що в суд не з'явилися заблоковані у Лук'янівському СІЗО обвинувачені "беркутівці".

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Норми КПК забороняють проведення засідання за відсутності обвинувачених.

Адвокати Януковича і адвокати обвинувачених наполягли на перенесенні відеодопиту

Ростовський суд попросив перерву на 20 хв, щоб узгодити перенесення відеодопиту на 28 листопада, 13:00.

У Ростовсьму суді Янукович заговорив українською

Під час відеодопиту екс-президент України Віктор Янукович, який перебуває у Росії, звернувся до суддів українською.

Про це повідомляє Еспресо.TV.

До Януковича звернутися із питанням про можливість перенести відеодопит, на що він відповів українською.

"Беркутівців" не привезли на засідання суду, де допитають Януковича

Активісти заблокували бійців "Беркуту" на території слідчого ізолятора.

Про це під час засідання Святошинського районного суду Києва заявила сторона обвинувачення, повідомляє Еспресо.TV.

"Тільки із засобів масової інформації нам відомо, що заблоковано виїзд із слідчого ізолятору, і немає можливості конвойній службі доставити обвинувачених на судове засідання", - повідомив прокурор.

Прокурори і адвокати уже прибули в суд на допит Януковича

Прокурори і адвокати у провадженні щодо екс-бійців спецпідрозділу "Беркут" прибули до Святошинського районного суду, де в режимі відеоконференції мають допитати екс-президента України Віктора Януковича.

Про це повідомляє кореспондент "Тижня".

"Щойно відбулася остання перевірка техніки. З нашої і ростовської сторони. Все готово і працює. Чекають доставки підозрюваних. Нині їх везуть з Лукянівського СІЗО", - сказав журналіст, посилаючись на речницю судової влади України Ольгу Какауліну.

Крім того, кореспондент розповів, що наразі акредитовано 44 видання.

СБУ не пустила російських журналістів в суд на допит Януковича

СБУ відмовила журналістам російських ЗМІ в акредитації на допит екс-президента Віктора Януковича в Святошинському суді Києва.

Про це в Twitter повідомила журналіст Радіо Свобода Яна Полянська.

"Жодного російського журналіста у Києво-Святошинському суді Києва не акредитовано. Їхню акредитацію заборонила СБУ", - написала Полянська.

«Правий сектор» блокує виїзд екс-беркутівців з Лук'янівського СІЗО

Члени «Правого сектору» блокують виїзд із Лук'янівського СІЗО в Києві, звідки мають везти на допит колишніх співробітників спецпідрозділу «Беркут» на засідання Святошинського районного суду Києва, в рамках якого 25 листопада відбудеться допит екс-президента України Віктора Януковича.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Допит екс-беркутівців відбудеться у справі вбивства активістів Євромайдану. Якщо підозрювані не прибудуть на засідання, то і допиту Януковича може не відбутися.

Київський осередок «Правого сектору» ще 24 листопада оголосив про наміри блокувати будівлю Лук'янівського СІЗО та закликав долучатися до акції.

Як повідомляє «Радіо Свобода», активісти перевіряють кожну машину на виїзді з СІЗО.

Голова київського «Правого сектору

Схожі новини