Передплата 2024 «Добрий господар»

Жителі Грибовичів підуть до Гройсмана – по гарантії щодо рекультивації

Жителі Грибовичів та Малехова ініціюють зустріч з прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, - щоб глава уряду офіційно виступив гарантом у вирішенні проблеми Грибовицького сміттєзвалища.

Йдеться про рекультивацію смітника та зведення в області сміттєпереробного заводу. Люди нарікають, що з кожним днем ситуація загострюється. Кажуть, до Грибовичів активно приїжджають народні депутати України, які тиснуть на людей, шантажують. Переконують, щоб ті дозволили вивозити сміття на закритий полігон. Мовляв, всі міста України відмовляють, Львів потоне у відходах. Про це повідомив “ВЗ” еколог, громадський активіст, депутат Дублянської міської ради Ігор Іванюк.

“Кут обвалу стіни хочуть підсипати, укріпити, - каже пан Іванюк. - Але це би ще передбачало вивезення зі Львова сміття на чотирирічний термін. На це громада Грибовичів та Малехова відреагувала нецензурною лайкою. Народні депутати поводилися по-хамськи... Люди нагадали їм про рішення сесії Грибовицької сільради, де чітко сказано про остаточне закриття смітника. Депутати пішли під вигуки “Ганьба!”.

— Що конкретно пропонують жителі?

— Закрити сміттєзвалище і почати проект рекультивації. Нехай Садовий не каже, що громада блокує процес. Вимагаємо, щоб рекультивація не передбачала жодної експлуатації сміттєзвалища. Люди не довіряють Садовому і написали звернення до глави уряду Володимира Гройсмана. Просимо зустрічі з прем’єром. Люди хочуть, щоб влада в особі перших осіб держави виступила так званим третейським суддею між владою Львова та місцевою громадою. Бо влада Львова неспроможна щось робити. Хочемо, щоб гроші на рекультивацію було виділено, знайдено ділянку для сміттєпереробного заводу, проведено конкурс. Що важливо — на період зведення заводу громада Грибовичів згідна на тимчасове відкриття полігона (звезення туди сміття). Але це лише за умови, що люди побачать реальне будівництво заводу.

— На соціальні гарантії Малехова з бюджету Львова виділено кругленьку суму — на зведення школи, ремонт доріг, амбулаторію сімейного типу...

— Львівська міська рада в особі Андрія Садового — великі аферисти! Бо школа мала бути збудована ще у 2006 році. Була підписана чотиристороння угода між облрадою, районною радою, Малехівською та Грибовицькою сільрадами про побудову інфраструктурних об’єктів та забезпечення водою жителів сіл. З 2006 року у Грибовичах стоїть недобудований народний дім, а у Малехові — руїни школи. Те, що влада пропонує зараз, мало би бути виконано десять років тому.

— Повернімося до Гройсмана, зустріч з яким ініціюють жителі Малехова та Грибовичів. З ним уже зустрічався Садовий, просив допомоги. Володимир Гройсман закликав усіх губернаторів допомогти Львову, але ніхто не відгукнувся.

— Ми можемо нічого і не виграти... Львів має проблему — в області немає вільних земель під сміттєпереробний завод. Землями розпоряджається Держгеокадастр. Ця структура підпорядковується Гройсману. Голова Львівської ОДА Олег Синютка це не може вирішити на своєму рівні, міська влада теж. Міській владі треба надати ділянку, допомогти провести тендер.

Хочемо зустрітися з Гройсманом, бо знаємо, що він на посаді мера Вінниці облаштував для свого міста хороше сміттєзвалище. Хочемо, щоб він порадив Садовому, як можна вирішити цю проблему у Львові.

Коментарі для “ВЗ”

Ігор ВАСЮНИК, народний депутат України

Міська влада досі не представила комплексного плану вирішення проблеми. Майже мільйонне місто стало заручником політики мера Андрія Садового. До цього часу не оголошено публічного конкурсу для будівництва сміттєпереробного заводу. І не буде! Бо жоден великий інвестор не може зайти у Львів без “відкатів” і “долі” для львівських чиновників. Тому очевидно, що міська влада власними силами цю проблему вже не вирішить. Чому Садовий не може домовитись з громадами про новий полігон твердих побутових відходів і будівництво заводу? А тому, що меру Львова вже ніхто не вірить. Уряд має втрутитись у ситуацію і швидко напрацювати логічний і зрозумілий план вирішення проблеми. Окрім того, уряд має звернутись до потенційних інвесторів з пропозицією будівництва сміттєпереробного заводу. Інвестори прийдуть, якщо матимуть гарантії працювати без бюрократичних перешкод та хабарів. Люди та депутати місцевих рад підуть назустріч, якщо буде прозорий план і конкретні дії.

Андрій САДОВИЙ, міський голова Львова

Суть пропозицій Львівської міської ради такі. Перша — с. Малехів відкриває доступ до тієї частини полігона, яка розташована на його території, для реалізації проекту рекультивації. Друга - Львів реалізує цей проект упродовж чотирьох років та інвестує в це значні кошти. Фінансування буде з місцевого бюджету, згодом - європейські кошти (буде підписано угоду з Європейським інвестиційним банком). Проект угоди передбачає штрафні санкції з боку Львова за недотримання термінів угоди. Львів збудує завод з глибинної переробки сміття, перший такого рівня в Україні. Проект угоди з Європейським інвестиційним банком пройшов про­цедуру затвердження в Мінрегіонбуді. На черзі Мінфін. Подальше блокування полігона матиме негативні наслідки для всіх. Екологічна ситуація буде лише погіршуватися.

Буду відвертий — громадська думка в Малехові наразі не на нашу користь.

Роки непорозумінь породили певну недовіру. Тому наше завдання - донести до громади Малехова максимально об’єктивну інформацію щодо проекту рекультивації.

Фото з архіву сайтів “Варіанти” та “Гал-інфо”

Схожі новини