Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Андрій Садовий: «Ніхто з губернаторів не відгукнувся і не допоміг Львову зі сміттям...»

Міський голова Львова Андрій Садовий зустрівся з прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом.

Садовий хотів порадитися, як вийти зі сміттєвої блокади, у якій туристичне місто перебуває уже чотири місяці.

Звернутись до Гройсмана змусила неочікувана відмова Дніпра та Миколаєва приймати побутові відходи зі Львова (пікетували місцеві активісти). Деякі райони міста вщерть завалені сміттям, ситуація досі неконтрольована. Гройсман звернувся до усіх губернаторів України, щоб ті простягнули Львову руку допомоги - тимчасово приймали сміття на свої полігони. Як повідомив “ВЗ” міський голова Львова Андрій Садовий, жоден губернатор не відгукнувся на пропозицію Гройсмана, ніхто не хоче приймати львівське сміття.

Сміттєва ідея Гройсмана викликала серед експертів неоднозначні думки. Народний депутат від Блоку Петра Порошенка Вадим Денисенко вважає, що Андрій Садовий вирішив звалити відповідальність за сміття на уряд та голів облдерж­адміністрацій. “Свій полігон мер Львова завалив, - написав Денисенко у соцмережах. - Полігон Миколаєва закрив для Львова його ж однопартієць, мер цього обласного центру. Замість того, щоб вийти на всі канали і сказати: “Я провалив сміттєву кампанію!”, Садовий вирішив перенести відповідальність на уряд і ОДА. Взяв і зробив!”...

“Пояснив Володимиру Гройсману, якою складною є ситуація у Львові, він дав відповідні доручення, - наголосив Садовий. - На жаль, ніхто з голів облдержадміністрацій не виявив бажання допомогти Львову. В Україні є багато полігонів для збереження відходів. Офіційно величина полігонів України дорівнює площі Чернівецької області (8 097 квадратних метрів), а неофіційно — близько 5% України під звалищами. Розумію, що є системний підхід щодо блокування вивезення сміття зі Львова. Тому ці реалії ми повинні розуміти і знаходити неординарні варіанти вирішення проблеми”.

— Андрію Івановичу, знайдено неординарний варіант виходу зі “сміттєвої кризи”, так званий план “Б”?

— Ситуація — абсурдна. Не уявляю, щоб така ситуація була у будь-якій цивілізованій країні світу: стається умисний підпал полігона, щоб заблокувати місто, а державні органи влади повернулися спиною... Найоптимальніший варіант — приступити до рекультивації наявного полігона “Збиранка”, що розташований на території Грибовичів та Малехова. Жителі Малехова не зможуть зробити це самостійно, бо це велика сума — 600 мільйонів гривень. Львів готовий розпочати цю роботу. Є складність з дамбою та інфільтратними озерами. На вимогу мешканців роботи припинено. Мені складно пояснити людям, яка біда їх очікує, якщо ці роботи негайно не відновити. Коли підуть осінні дощі, озера будуть переповнюватися — є небезпека нових зсувів сміття. З людьми активно працювали опоненти міста, доводили неправдиву інформацію. Хочемо закрити полігон, але це можливо лише після повної рекультивації.

— Чи сідали ви за стіл переговорів з “опонентами” та головою Львівської ОДА Олегом Синюткою?

— Постійно спілкуємося з людьми. Якщо говорити про органи державної влади, то вони займають позицію, ніби нічого не сталося, ніби проблеми немає.

— Голова Львівської ОДА Олег Синютка неодноразово заявляв, що високопосадовці львівської мерії не зверталися до нього по допомогу...

— Особисто неодноразово говорив з ним на цю тему. Але він — заручник державної машини. Тому я також його розумію - він не може стрибнути вище своєї голови.

— Яка зараз ситуація з вивозом сміття? Чимало контейнерів переповнені...

— Маємо проблему з вивезенням сміття на двадцяти контейнерних майданчиках. Дві компанії не мають де подіти відходи. Моніторимо ситуацію щодня, працює оперативний штаб. Десь ситуація покращується, десь - погіршується.

А тим часом...

Львівська міська рада запропонувала смт Малехів (на північ від Грибовичів, за шість кілометрів від Львова) соціальні гарантії за зіпсоване смітником довкілля: будівництво школи. Підрядника визначили на тендері. Отож школу будуватиме компанія ТОВ «Салон. «Архітектура. Будівництво. Дизайн». Андрій Садовий сподівається, що навчальний заклад відкриють наступного року, але за умови, що не буде політичних перепон. “Хочемо там збудувати і школу, і садочок, і амбулаторію, і дороги, каналізацію. Але цього не можна буде зробити в комплексі без рекультивації”, — зазначив Андрій Садовий.

Серед бонусів для Малехова - капітальний ремонт двох вулиць та центрального водопроводу, зведення амбулаторії сімейного типу. Щороку на оздоровлення дітей виділятимуть з бюджету Львова 600 тисяч гривень.

***

Наступного року у Червонограді можуть звести сміттєпереробний завод, який постане на базі підприємства, що займалося переробкою промислових відходів. Крім побутового сміття, на заводі перероблятимуть також відпрацьовані системи електроживлення, люмінесцентні лампи, побутову техніку. Проект реалізовуватиме польський інвестор, який має чималий стаж роботи у цій сфері: збір відходів, транспортування та утилізація. Депутати Червоноградської міськради затвердили на сесії положення про порядок та умови проведення робіт з будівництва заводу.

Схожі новини