Передплата 2024 «Добра кухня»

Теракт перекваліфікували на «хуліганські дії»

Суд дав 5 років умовно «айдарівцю» Олександру Гживінському, який кинув гранату у двір Андрія Садового.

Личаківський районний суд Львова у четвер, 18 серпня, оголосив вердикт у справі колишнього бійця добровольчого батальйону “Айдар” Олександра Гживінського (позивний “Конич”). Він, нагадаємо, 29 жовтня минулого року кинув бойову гранату у двір особняка міського голови Львова. Ніхто не постраждав. Свої дії Гживінський пояснив тим, що прагнув висловити протест проти того, що міська влада не дослухається до проблем учасників АТО, причому не хотів нікого ушкодити. Вердикт суду: 5 років позбавлення волі умовно з відтермінуванням вироку на 2 роки.

Після затримання “Коничу” інкримінували вчинення теракту, незаконне поводження зі зброєю та дезертирство. Стаття “Теракт” Кримінального кодексу України передбачає від 5 до 10 років позбавлення волі. У червні цього року на одне з судових засідань навідався постраждалий — міський голова Львова Андрій Садовий. Він попросив суд пом’якшити вирок ув’язненому, враховуючи те, що той воював у зоні АТО, зазнав важких морально-психологічних травм на війні. Міський голова заявив, що не має ні матеріальних, ні моральних претензій до підслідного та не розглядає цей випадок як спланований терористичний акт. На одному з останніх засідань суду військова прокуратура, яка провадила слідство, перекваліфікувала справу Гживінського з “теракту” на “хуліганські дії”.

Олександр протягом слідчих дій та судового процесу провів у СІЗО майже 10 місяців. На кожне судове засідання приходило декілька десятків його побратимів з “Айдару” - аби підтримати і продемонструвати стороні обвинувачення, що Гживінський — аж ніяк не “терорист”, нагадати, що він гідно захищав Батьківщину на сході. Декілька днів тому “айдарівці” принесли в судову залу бойові нагороди підслідного — медаль учасника АТО і нагрудний знак “За оборону Луганського аеропорту”. При визначенні вироку суд врахував пом’якшувальні обставини — визнання підслідним своєї вини і щиросердне розкаяння, клопотання постраждалого Андрія Садового, позитивну характеристику з військової частини, де проходив службу, те, що має батьків пенсійного віку, 90-річну бабусю і 5-річного сина. Олександра Гживінського звільнили з-під варти у залі суду. Він не має права протягом двох років виїжджати за межі України і повинен регулярно звітувати про своє місцеперебування правоохоронним органам. Також суд постановив стягнути з “Конича” 3 тисячі 525 гривень матеріальної компенсації за проведення слідчих дій і повернути йому військову форму, бронежилет, магазини від автомата та знешкоджені корпуси від бойових гранат.

Схожі новини