Передплата 2024 «Добрий господар»

«Чорні археологи» хотіли збагатитися продажем цінних документів УПА   

  • 09.08.2016, 15:00
  • 3 708

З чотириметрової глибини добули бідон з інформацією не лише про бойові дії, а й побут, просвітницьку діяльність, кліше грошових знаків Повстанської армії.

Співробітники СБУ вилучили у “чорних археологів” великий архів УПА. Начальник управління СБУ у Чернівецькій області Руслан Сторожук продемонстрував журналістам частину цих документів. Він розповів, що двоє “чорних археологів” на території Тернопільської області на 4-метровій глибині відкопали бідон, у якому були сховані історичні документи. До Чернівців їх привезли, аби продати. Та співробітники СБУ спрацювали на випередження, виявили цих осіб та переконали добровільно повернути матеріали державі.

Співробітники СБУ передали документи, знайдені у бідоні, для оцінки та аналізу історикам Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.
Співробітники СБУ передали документи, знайдені у бідоні, для оцінки та аналізу історикам Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Весь архів документів, а це майже чотири тисячі рукописних та друкованих архівних документів, які стосуються діяльності Української повстанської армії періоду 1945-47 років, було передано науковцям Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича. Історики, після попередньої експертизи та аналізу, зробили висновок: документи справжні.

- Найцінніше у виявлених знахідках — це кліше так званих грошових знаків періоду УПА — бофонів,- розповів кандидат історичних наук, асистент кафедри історії України ЧНУ ім. Ю. Федьковича Олег Суровцев. — Багато документів стосуються не бойової діяльності, не військових дій УПА, а соціальної та просвітницької роботи серед населення та вояків. Це агітматеріали про те, як виховувати людей, звернення до вчителів, інтелігенції, студентів. Молодь як соціальна група була для УПА однією з найважливіших. У знайденому архіві є звіти, де описуються тодішні настрої людей. Також детально описано голод на Тернопільщині в 1946-47 роках. Є документи, в яких йдеться про виборчу кампанію в радянські часи, роз’яснення, що вибори — це чергова фікція. Низка матеріалів стосується внутрішніх питань УПА. Приміром, занепаду дисципліни в 1945-47 роках серед упівців. Виписані й покарання для тих, хто не виконував накази, займався грабежем місцевого населення. Цікавими є архіви у плані військової діяльності проти радянської влади, деталізації боїв. Є інформація про тих, хто працював на НКВД, хто був завербований ними — з прізвищами, іменами та прив’язкою до конкретної місцевості.

Історики наголошують, що багато документів присвячені роботі з місцевим населенням, вивченню його настроїв. І не тільки в Західній Україні, а й на сході та центральній її частині.

- Великою цінністю в цих архівах, - додає історик, - є розгорнуті списки вояків УПА, які загинули, із зазначенням псевдонімів, справжніх прізвищ, місця та обставин загибелі, дати народження, відомостей про родини. Знайдений архів є унікальним, бо додає ваги і значущості діяльності УПА в роки Другої світової війни та повоєнне десятиліття.

«Серед документів — понад 4000 друкованих і рукописних документів. Одна з найбільших цінностей — кліше так званих грошових знаків періоду УПА — бофонів», - повідомив Сторожук.

Наталія Фещук.

Схожі новини